Kόουτς, πόση μπάλα έπαιξες;

Παίκτες της οπισθοφυλακής υπήρξαν επί το πλείστον οι προπονητές, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους πάγκους των 14 κυπριακών ομάδων, κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας.
 
Κάποια είχαν επιτυχίες στο ρόλο του ποδοσφαιριστή, άλλοι πάλι ήταν και ιδιαίτερα αγαπητοί στην κερκίδα, ενώ μερικοί κρέμασαν νωρίς τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Οnline έψαξε το παρελθόν των 14 προπονητών της Α’ κατηγορίας και παρουσιάζει τι έκανε ο καθένας στην ποδοσφαιρική τους καριέρα. Ποιοι εγκατέλειψαν νωρίς, ποιοι έπαιξαν σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και ποιοι είχαν επιτυχίες.

Απόλλων - Σωφρόνης Αυγουστή
Θέση: Τερματοφύλακας

Κάτω από τα δοκάρια έκανε καριέρα ο τεχνικός του Απόλλωνα, Σωφρόνης Αυγουστή. Τα περισσότερα χρόνια της 15ετούς επαγγελματικής καριέρας του τα πέρασε στην ομάδα της Λεμεσού, στην οποία έκανε τρεις θητείες. Το βάπτισμα του πυρός το πήρε το 1998 – έπαιξε σε εννέα παιχνίδια εκείνη τη σεζόν - και το 2006 (χρονιά που ο Απόλλωνας πήρε το πρωτάθλημα) αποχώρησε από τον Απόλλωνα, έχοντας χάσει τη θέση του βασικού από τον Άλες Σβαλόφσκι. Αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην ΑΕΚ και επέστρεψε ξανά στους γαλάζιους για ένα χρόνο. Ακολούθως  βρέθηκε για μισό χρόνο κάτω από τα δοκάρια του Άρη (10 συμμετοχές) και έπειτα μετακόμισε στον Αρχάγγελο και τον ΑΠΟΕΛ. Στους γαλαζοκιτρίνους δεν πήρε συμμετοχές και το 2010 ο «Κάττος» (σ.σ. διαβάστε ΕΔΩ από που προκύπτει το παρατσούκλι) βρέθηκε και πάλι στον Απόλλωνα, όπου στην σκιά πρώτα του Σβαλόφσκι και έπειτα του Βάλε, έβγαλε τα γάντια του το 2013 (χρονιά στην οποία ο Απόλλωνας κέρδισε το κύπελλο).

ΑΠΟΕΛ-Γιώργος Δώνης
Θέση: Mεσοεπιθετικός
Στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας δινόταν δανεικός από τον Παναθηναϊκό μέχρι το 1992 όταν κατάφερε να κερδίσει θέση στο ρόστερ των πρασίνων. Στην ομάδα της Παιανίας έζησε δυο πρωταθλήματα, τρία συνεχόμενα κύπελλα και την εκπληκτική πορεία μέχρι τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995-96. Όλα αυτά προτού ξενιτευτεί και γίνει ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς η Μπλάκμπερν του έδωσε συμβόλαιο 1,1 δις δραχμές – ρεκόρ για Έλληνα παίκτη εκείνη την εποχή. Στην Αγγλία αγωνίστηκε, επίσης, στις Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χάντερσφιλντ Τάουν. Στην Ελλάδα έπαιξε, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, και στην ΑΕΚ Αθηνών, ομάδα στην οποία τερμάτισε την καριέρα του. Λόγω των γρήγορων επελάσεων που έκανε ο Δώνης, του έδωσαν το παρατσούκλι «τρένο».

Ομόνοια – Πάμπος Χριστοδούλου
Θέση: Αμυντικός μέσος
Αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού μέσου έπαιξε μπάλα αρχικά στην Δόξα στην Β’ κατηγορία. Ακολούθως πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό ο οποίος αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία. Παρέμεινε στους μαυροπράσινους για μία πενταετία και έπειτα μετακόμισε στην Λάρνακα για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ το 1996. Στους κιτρινοπράσινους θήτευσε για μία εξαετία και το 2002 τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, σε ηλικία 35 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τρεις ομάδες που θήτευσε ως ποδοσφαιριστές, στις δύο (Δόξα, Ολυμπιακός) έκανε τα πρώτα βήματα της προπονητικής του καριέρας.

Μπρούνο Μπαλταζάρ
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Γυρολόγος των γηπέδων ήταν στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο νυν τεχνικός της ΑΕΛ. Πέραν από τις δύο πρώτες ομάδες της καριέρας του, Σιντρένσε και Οντιβέλας, στις οποίες κάθισε για τέσσερα χρόνια στην καθεμία, από το 2003 και έπειτα άλλαξε 11 ομάδες. Ανάμεσα σε αυτές και ο Διγενής Μόρφου το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις ομάδες του δεν έπαιξε στην πρώτη κατηγορία. Τερμάτισε την καριέρα του το 2011 – σε ηλικία 34 χρόνων - παίζοντας με τη φανέλα της Σιντρένσε, ομάδα από την οποία ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα.

ΑΕΚ – Ιμανόλ Ιδιακέθ
Θέση: Μέσος
Δεν έφυγε ποτέ από την πατρίδα του κατά την περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ιμανόλ Ιδιακέθ. Ο Ισπανός ξεκίνησε από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, χωρίς να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Ακολούθως αγωνίστηκε σε Μπεασαΐν, Ρεαλ Αβιλές, Μπούργος (σε δύο διαφορετικές περιόδους), Μούρθια, Λινάρες, Χιρόνα και Ρέους. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, καθώς όλες οι ομάδες του ήταν στις μικρότερες κατηγορίας της Ισπανίας. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2007 σε ηλικία 35 ετών.

Ανόρθωση – Ρόνι Λέβι
Θέση: Αμυντικός

Στις ακαδημίες της Μακάμπι Νετάνια μάθαινε κυρίως τη θέση του επιθετικού. Μάλιστα, αναφορές στο διαδίκτυο τον φέρουν να ήταν ένας παραγωγικός σκόρερ, όμως λόγω της παρουσίας των – τότε – αστεριών της ομάδας Οντεντ Μάχνες και Νταβίντ Λαβί δεν μπόρεσε να διακριθεί στην πρώτη ομάδα μέχρι το 1992 οπότε και αποχώρησε. Το 1989-90 αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπνέι Γιεχούντα με την οποία πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα. Το 1992 πήγε στην Μακάμπι Χάιφα όπου μετατράπηκε από επιθετικός σε αμυντικό, ενώ σε κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικός μέσος. Τη σεζόν 1993-94 πήρε το δεύτερο και τελευταίο πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής του καριέρας, που ολοκληρώθηκε το 1997 (σε ηλικία 31 ετών) λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο.

Ολυμπιακός-Χρύσης Μιχαήλ
Θέση: Μέσος

Ξεκίνησε στην ΑΕΛ και μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας του φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στα 26 του, και ενώ το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε, αποφάσισε να αφήσει την ομάδα της Λεμεσού για να μετακομίσει στην Λευκωσία και τον ΑΠΟΕΛ. Στους γαλαζοκίτρινους πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Μεγαλύτερο επίτευγμα, όμως, ήταν η συμμετοχή στην ομάδα που τη σεζόν 2009-10 έβαλε για πρώτη φορά τον ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν από το τέλος της καριέρας του (2012) έπαιξε για μία σεζόν στην Ένωση. Με 69 συμμετοχές είναι ο 9ος στη λίστα συμμετοχών της Εθνικής Κύπρου.

Ερμής – Νίκος Παναγιώτου
Θέση: Τερματοφύλακας

Μεγάλωσε στην Ανόρθωση στην οποία θήτευσε για περίπου 17 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ. Αποχώρησε από την ομάδα της Αμμοχώστου το 2004 όταν ήταν 34 ετών, όμως δεν σταμάτησε την καριέρα του. Τα επόμενα τρία χρόνια, προτού κρεμάσει τα γάντια του, πέρασε από μία σεζόν από τις ΑΕΚ, Παναχαϊκή και Αγία Νάπα. Υπήρξε διεθνής για 12 χρόνια μετρώντας 75 συμμετοχές, περισσότερες από κάθε άλλον τερματοφύλακα.

Νέα Σαλαμίνα – Λιάσος Λουκά
Θέση: Μέσος

Highlight για την καριέρα του Λιάσου Λουκά αποτέλεσε ο ενάμιση χρόνος στον ΠΑΟΚ, όπου βρέθηκε το 2004 μετά από εισήγηση του Άγγελου Αναστασιάδη. Προηγουμένως αγωνιζόταν στην Νέα Σαλαμίνα. Μετά τη θητεία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επέστρεψε στην Κύπρο και αγωνίστηκε στις ΑΕΛ, Νέα Σαλαμίνα, ΑΕΠ και ΑΕΚ Κουκλιών. Τελευταία του ομάδα ήταν η Καρμιώτισσα στην οποία την σεζόν 2015-16 είχε το διπλό ρόλο προπονητή-παίκτη ανεβάζοντάς την στην Α’ κατηγορία.

Δόξα – Λούκας Χατζηλούκας
Θέση: Επιτελικός μέσος
Από το 1987 – χρονιά που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα – μέχρι το 2000 οπότε και σε ηλικία 33 χρόνων κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έπαιξε με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Με τους γαλαζοκίτρινους πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και τέσσερα σούπερ καπ. Ήταν ένας από τους στυλοβάτες για την ομάδα της Λευκωσίας εκείνη την εποχή.

Πάφος – Λούκας Έλσνερ
Θέση: Αμυντικός

Από ποδοσφαιρική οικογένεια προέρχεται ο κόουτς της Πάφου. Ο παππούς του (Μπράνκο) υπήρξε παίκτης και προπονητής, ο πατέρας του (Μάρκο) έπαιξε μπάλα, ενώ ο αδελφός του (Ροκ) είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστής με την Κότμπους. Ο ίδιος πέρασε τα περισσότερα ποδοσφαιρικά του χρόνια στην Ντομζάλε (6+2 χρόνια) με την οποία πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Εθνικός – Γιώτης Εγκωμίτης
Θέση: Μέσος

Σε ηλικία 20 χρόνων είχε καθιερωθεί στην ομάδα την οποία κοουτσάρει αυτή τη στιγμή. Το 1997 πήρε μεταγραφή για την Ανόρθωση και ευτύχησε να πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα, αλλά και να κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Το 2001 πήγε «πακέτο» με τον Γιαννάκη Οκκά στον ΠΑΟΚ έναντι περισσότερων από 1,5 εκατ. λιρών. Στην Τούμπα έμεινε για μία εξαετία διάστημα στο οποίο η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε δύο κύπελλα. Τα τελευταία τρία χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στον Εθνικό, ενώ κατέγραψε 45 συμμετοχές με την Εθνική.

Άρης – Γιάννης Χριστόπουλος
Νωρίς έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο προπονητής ο οποίος ήρθε στην Κύπρο για να αναλάβει τον Άρη, Γιάννης Χριστόπουλος, αφού το 1999 σε ηλικία μόλις 27 ετών κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και κάθισε στην άκρη του πάγκου με την ιδιότητα του προπονητή. Είχε παίξει μοναχά σε πρωταθλήματα τοπικών κατηγοριών με τις Καλαμάτα, Πάμισο Μεσσήνης και Αστέρα Ληξουρίου.

Αλκή – Σάββας Δαμιανού
Θέση: Αμυντικός μέσος

Στην Αλκή πέρασε τη μεγαλύτερη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο νυν τεχνικός της ομάδας της Ορόκλινης. Προτού αποχωρήσει από την ενεργό δράση, έπαιξε για μία διετία και στον Ερμή. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 30 ετών λόγω σοβαρών προβλημάτων στα γόνατα. Οι γιατροί του «άναψαν κόκκινο» από πιο παλιά, αλλά το τράβηξαν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούσε.