Δημοσκόπηση ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Mόνος του στην κούρσα των Προεδρικών ο Αναστασιάδης

Προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη στην κούρσα των προεδρικών εκλογών έναντι πιθανών άλλων ανθυποψηφίων του, καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  
Την ίδια ώρα, απογοητευτικό για τους πολιτικούς αρχηγούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα αξιολόγησης του έργου τους, καθώς με άριστα το δέκα, μόνο ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης περνά οριακά τη βάση, εξασφαλίζοντας βαθμό 5.1.
 
Κάτω από τη βάση οι αρχηγοί των κομμάτων
 


Περίπου δυόμιση μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και τις ανακατατάξεις που το αποτέλεσμα τους επέφερε σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Βουλής και τα ποσοστά των κομμάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των πολιτών αναφορικά με το έργο των αρχηγών των οκτώ κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων. Η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE καταγράφει αξιοπρόσεκτα ευρήματα, με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη να φιγουράρει για μια ακόμη φορά στην κορυφή της σχετικής βαθμίδας αξιολόγησης. Πρόκειται για γεγονός το οποίο επαναβεβαιώνει τη θετική εικόνα που έχει ο κ. Περδίκης σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, παρόλο που η απήχησή του αυτή δεν αντικατοπτρίζεται στην εκλογική δύναμη του Κινήματος του οποίου για χρόνια ηγείται. Από την άλλη, αίσθηση προκαλεί ο χαμηλός για τα δεδομένα της ΕΔΕΚ βαθμός του προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος με 3.75, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τον πρόεδρο του νεοεισελθέντος στη Βουλή Κινήματος ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου. Σε ρηχά νερά κινείται και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ με 4.34 ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται πίσω από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα, οι οποίοι με τη σειρά τους  ακολουθούν τον Γιώργο Περδίκη. Εύρημα άξιο ειδικής αναφοράς, όπως έχει προαναφερθεί, είναι το γεγονός ότι με εξαίρεση των κ. Περδική, κανένας από τους υπόλοιπους επτά πολιτικούς αρχηγούς δεν ξεπερνά τη βάση.   
 
Προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί ο Ν. Αναστασιάδης

 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προβάλλει αυτή τη στιγμή ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του 2018, μιας και επί του παρόντος δείχνει να τρέχει μόνος του στην κούρσα. Ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα να προηγείται με διαφορά ασφαλείας έναντι πιθανών ανθυποψηφίων του, αποτελώντας την πρώτη επιλογή για τρεις στους δέκα ψηφοφόρους(εξασφαλίζει 30%). Την ίδια ώρα, αξιοπρόσεκτο ποσοστό, που προϊδεάζει για αναπτυσσόμενη δυναμική γύρω από μια πιθανή υποψηφιότητά του, είναι αυτό που συγκεντρώνει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς σίγουρος υποψήφιος και ως ο μοναδικός που μπορεί να απειλήσει με αξιώσεις τον Νίκο Αναστασιάδη, ακολουθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από απόσταση σχεδόν είκοσι ποσοστιαίων μονάδων.  
Θα πρέπει να τονιστεί πάντως πως τα σχετικά ευρήματα εξάγονται στη βάση υποθετικού σεναρίου, αφού τίποτα χειροπιαστό δεν υπάρχει ακόμη σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές και το προεκλογικό σκηνικό δεν έχει αρχίσει καν να διαμορφώνεται.

 
Ταυτότητα Έρευνας        
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανάθεση: ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE
Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-22 Ιουλίου
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

 

 

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον