Κινείται οριακά ο βαθμός εμπιστοσύνης στον Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό

  Με τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό να βρίσκονται σ’ εξέλιξη και τη σημερινή τελευταία- στο πλαίσιο του παρόντος γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων- συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί να χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη για την παραπέρα πορεία της διαδικασίας, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης της προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό.
 
Αυτό καταδεικνύει το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο 20-22 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό δεν εμπιστεύονται ένας στους δύο πολίτες(σε ποσοστό 51%), την ώρα που επίσης σχεδόν ένας στους δύο(σε ποσοστό 49%), τους εμπιστεύονται. Συγκεκριμένα, τρεις στους δέκα πολίτες(σε ποσοστό 29%), δηλώνει ότι τους εμπιστεύεται λίγο και δύο στους δέκα(σε ποσοστό 22%), ότι δεν τους εμπιστεύεται καθόλου. Από την άλλη, ένα 34% αναφέρει πως εμπιστεύεται αρκετά τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και ένα άλλο 15% ότι τους εμπιστεύεται πολύ.
 


Βάσει των σχετικών ευρημάτων, το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως ναι μεν ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορούσε να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο λαμβανομένων υπόψη των μετά τις βουλευτικές εκλογές διαμορφωθείσων συσχετισμών δυνάμεων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθεί να τυγχάνει της αποδοχής, πάντα αναφορικά με το Κυπριακό, μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών. Μια αποδοχή, που όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση επεκτείνεται και σε πολίτες οι οποίοι προφανώς και δεν ανήκουν στον μοναδικό κομματικό χώρο που στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή τον ΔΗΣΥ, η εκλογική δύναμη του οποίου, όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται στο 30%. Επίσης, για τη θετική ανάγνωση, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολιτεύεται στο Κυπριακό εντός ενός εχθρικού στο εσωτερικό μέτωπο περιβάλλοντος, δεχόμενος καθημερινά σφοδρά πυρά και οξεία κριτική σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μια διαφορετική ανάγνωση βεβαίως, θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεδομένης της στήριξης που και το ΑΚΕΛ παρέχει στην εν’ εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, θ’ ανάμενε κανείς πως ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έπρεπε ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.  Σημειώνεται πως σε ανάλογο εύρημα δημοσκόπησης του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, τον περασμένο Μάρτιο, το 53% των πολιτών δήλωνε πως συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, σε αντίθεση το 38% που δήλωνε ότι διαφωνεί.
 
Ταυτότητα Έρευνας        
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανάθεση: ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE
Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-22 Ιουλίου
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

 

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία