Με σφραγίδα Αναστασιάδη πάει για ναι στον προϋπολογισμό η ΕΔΕΚ

Ακόμα ένα βήμα προς την ψήφιση του προϋπολογισμού και τη λύση του αδιεξόδου, έκαναν Κυβέρνηση και ΕΔΕΚ. Μετά τη συνάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου με το Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου, πλέον η ΕΔΕΚ αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, προκειμένου τα συλλογικά της όργανα να λάβουν τελικές αποφάσεις, με τη στάση που θα τηρήσει ο Ηλίας Μυριάνθους, να αποτελεί γρίφο.

«Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος στην λήψη της τελικής τους απόφασης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, χωρίς να κρύψει πως η πλάστιγγα έγειρε πλέον προς την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

«Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, και τη στάση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε στα αιτήματα που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ», συμπλήρωσε, «αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος στην λήψη της τελικής τους απόφασης, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του αναθεωρημένου προϋπολογισμού την Πέμπτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαφαινόμενη πύρρειος νίκη της ΕΔΕΚ και το θέατρο του παραλόγου από το ΔΗΚΟ

«Πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας»

Το επικρατέστερο σενάριο, με τα δεδομένα μέχρι αυτή την ώρα, είναι πως ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί, με 28 ή 29 θετικές ψήφους, αναλόγως της τελικής απόφασης που θα λάβει ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Αν και απέφυγε να αναφέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τον βουλευτή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ήταν ξεκάθαρος πως ο Ηλίας Μυριάνθους θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων.

«Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές για τα μέλη του κόμματος. Όμως όποιο μέλος διαφωνεί με μια απόφαση. εντός 48 ωρών μπορεί να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του. Αυτό κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφρασή και τη διαφάνεια», ανέφερε στον Αντ1 ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Ο λόγος της διαφωνίας Μυριάνθους

Το χρονικό με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΕΔΕΚ, για να πείσει τους τρεις βουλευτές της να πουν «ναι» στον προϋπολογισμό, πάει αρκετές εβδομάδες πίσω. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όλα έδειχναν πως τελικά ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση από οποιοδήποτε βουλευτή.

Ωστόσο, η στάση που κράτησε το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να διαμηνύει πως δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές και άλλες παραχωρήσεις, πέραν των όσων έγιναν, ξένισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος τόνιζε πως η πρόταση Νόμου για τις εκποιήσεις, αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι θέση του κ. Μυριάνθους είναι πως το θέμα των εκποιήσεων και η ρύθμιση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης, παραμένει κόκκινη γραμμή.

Ρόλο πυροσβέστη, για να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει την ΕΔΕΚ πως το βασικό αίτημα για το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη θα ικανοποιηθεί, είχε αναλάβει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, οποίος είχε συνάντηση με τους τρεις βουλευτές των Σοσιαλιστών το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.

Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με  πληροφορίες, ο κ. Νεοφύτου, έπεισε τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Κωστή Ευσταθίου για την διασφάλιση των δανειοληπτών, ωστόσο ο Ηλίας Μυριάνθους επέμεινε στη θέση του ότι θα πρέπει αυτό να συμβεί πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, που θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά €339,9 εκ. εκ των οποίων τα €220 εκ. αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Δειτε Επισης

Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών