Το... διαβατήριο τους έπεσε από τα χέρια

Ένας κύκλος, ο πρώτος στους πολλούς που θα ακολουθήσουν, έκλεισε χθες με την παραίτηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, μετά τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Αl Jazeera. Η παραίτηση του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, ήταν η τρίτη πράξη του έργου, αφού προηγήθηκε η παραίτηση του Χριστάκη Τζιοβάνη και η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης για οριστική κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. 
 
Αναμφίβολα, τα όσα ακολούθησαν των αποκαλύψεων, επηρέασαν και θα επηρεάσουν κάθε τομέα της κοινωνίας και της οικονομίας, αφού προκάλεσαν ένα ντόμινο πρωτοφανών εξελίξεων, που όμοιες τους δεν έχει ξαναζήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Βέβαια, όμοιες εικόνες δεν έζησε ποτέ ξανά η κυπριακή κοινωνία, που είδε σε ένα ντοκιμαντέρ, ενός ξένου δικτύου, να διασύρεται ένα ολόκληρο κράτος από τον δεύτερο τη τάξει πολιτικό αξιωματούχο και από έναν βουλευτή, που μαζί με την «καλύτερη ομάδα», όπως την χαρακτήρισε άλλωστε ο δικηγόρος Ανδρεάς Πιττάτζης, προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, νόμιμα ή παράνομα (σ.σ. θα το κρίνει η Δικαιοσύνη), ένα Κινέζο εκατομμυριούχο εγκληματία που ήθελε να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο. Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, πήγαιναν για τα πολλά, ωστόσο όπως εξελίσσονται τα γεγονότα θα μείνουν με τα λίγα... 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτα κατέγραψαν το Συλλούρη και μετά έγινε η διαρροή των Cyprus Papers στον Al Jazzera
 
Αρχικά, οι εμπλεκόμενοι, εμφανίστηκαν ανένδοτοι, απορρίπτοντας τα όσα τους καταλογίζονται, ενώ προέβαλαν την θέση πως επρόκειτο για... σκηνοθετημένη συμπεριφορά, αφού είχαν αντιληφθεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά, και σκοπός τους ήταν να εξασφαλίσουν πληροφορίες γύρω από τους δήθεν επενδυτές. 
 
Ωστόσο στη συνέχεια, τα πράγματα άλλαξαν, αφού η πίεση και οι φωνές για παραιτήσεις ήταν όλο και πιο έντονες. 
 
Τον χορό των παραιτήσεων άνοιξε βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, ο οποίος υπό το βάρος των όσων ακούγονται στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, υπέβαλε την παραίτηση του, τόσο από το βουλευτικό αξίωμα, όσο και από τα κομματικά πόστα που κατείχε. Χθες Πέμπτη, ακολούθησε ο Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος υπό το βάρος των φοβερών πιέσεων που δέχθηκε από πολίτες και κόμματα, αν και δεν είχε σκοπό στην παρούσα φάση να το πράξει, τελικά παραιτήθηκε υπό... διαμαρτυρίες και μπηχτές προς στα κόμματα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ήθελε να παραιτηθεί ο Συλλούρης... Ο εξαναγκασμός, η δυσφορία και οι μπηχτές
 
Προηγήθηκε βέβαια η αιφνιδιαστική σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εισηγήθηκε στο σώμα την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για δύο λόγους. Πρώτον επειδή τα κόμματα ζητούσαν διαβούλευση ώστε το πρόγραμμα να διατηρηθεί και να τύχει μιας σειράς αλλαγών που θα το καθιστούσαν καθαρά επενδυτικό και όχι πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων. Επίσης, τα κόμματα άσκησαν δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση για το γεγονός πως η απόφαση για κατάργηση την 1η Νοεμβρίου, δίνει χρόνο στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Αυτό χαρακτηρίστηκε από κάποια κόμματα ως κοροϊδία, αφού δίνεται χρόνος για να τύχουν, έστω και την υστάτη εκμετάλλευσης, τα κενά και τα παραθυράκια του προγράμματος.
 
Σε ότι αφορά την εμπλοκή του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη, πέραν από τις έρευνες των Αρχών, τα ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα που δεσμεύουν τον νομικό κόσμο, αναμένεται να εξεταστούν από την νεοεκλεγείσα ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου (πραγματοποιήθηκα χθες Πέμπτη οι εκλογές) που αφού διορίσει τα πειθαρχικά όργανα, θα μελετήσει εάν και εφόσον προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα εναντίον του. 
 
Οι παραιτήσεις Συλλούρη και Τζιοβάνη, ευνοούν και τις έρευνες των Αρχών που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, αφού πλέον αυτές μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα χωρίς τα προβλήματα που θα δημιουργούσε το γεγονός ότι οι Συλλούρης και Τζιοβάνης ως βουλευτές, προστατεύονταν από την ασυλία. Πλέον οι Αρχές μπορούν να ξεσκονίσουν τα οικονομικά και άλλα στοιχεία των δύο, χωρίς να χρειάζεται να αποταθούν μέσω του Γιώργου Σαββίδη στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας τους. 
 
Τις εκκρεμότητες που άφησαν πίσω οι αποκαλύψεις, θα προσπαθήσουν να κλείσουν οι Αρχηγοί των κομμάτων μετά τη σύγκληση σύσκεψης αρχηγών που αναμένεται να συγκαλέσει ο Αδάμος Αδάμου, ώστε να καθοριστεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής. Πριν την εκλογή Προέδρου όμως θα πρέπει να προηγηθεί η τελετή διαβεβαίωσης των δύο νέων βουλευτών που θα αντικαταστήσουν Συλλούρη και Τζιοβάνη. Υπενθυμίζεται πως τη θέση του Δημήτρη Συλλούρη θα λάβει η Ρούλα Γεωργιάδου, ενώ του Χριστάκη Τζιοβάνη, μετά από την άρνηση του Τουμάζου Τσιελεπή, τη θέση αναμένεται να λάβει ο Γιαννάκης Γαβρηίλ. 
 
Σε ότι αφορά την προεδρία της Βουλής, ως επικρατέστερη λύση και υπό τις παρούσες συνθήκες ενδεχομένως να υπάρξει μια επιλογή κοινή συναινέσει, με τον Αδάμο Αδάμου να μοιάζει ως η επικρατέστερη επιλογή. Τα κόμματα δεν αναμένεται να ψηλώσουν τους τόνους και να επιδιώξουν ενστάσεις και έριδες για την αναπλήρωση του Δημήτρη Συλλούρη, διότι αφενός ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει στη θέση για επτά μήνες, μέχρι τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου του 2021 και αφετέρου για να αποφευχθούν νέες προστριβές, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων που καταρράκωσαν τον θεσμό του κοινοβουλίου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής για… «μονιμοποίηση» του Αδάμου

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας