Πρώτα κατέγραψαν το Συλλούρη και μετά έγινε η διαρροή εγγράφων στον Al jazeera

Ούτε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι η έρευνα των οποίων έφερε τις αποκαλύψεις που σείουν συθέμελα το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, δεν πίστευαν ότι θα είχε τέτοια ανταπόκριση το ντοκιμαντέρ τους. Ένα ντοκιμαντέρ που είναι αποτέλεσμα της έρευνας ενός χρόνου, από ομάδα δημοσιογράφων του Al jazeera, που έφτασαν όπως λένε τυχαία στην Κύπρο. 

Ο REPORTER μίλησε με τον David Harrison ΤΟΝ δημοσιογράφο που ήταν επικεφαλής της έρευνας για τα Cyprus Papers και ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο από την Κυριακη, μία ημέρα δηλαδή πριν την δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη,  τον τέως πλέον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη.

Τον βρήκαμε μαζί με την ομάδα του απέναντι από το κτήριο του Κυπριακού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον περίμεναν προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ το τι θα ακολουθούσε, απάντησε αρνητικά. «Ελπίζαμε να είχε μεγάλο αντίκτυπο. Η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε για το πόσο γρήγορα έγιναν τα πράγματα. Δύο μέρες μετά το ντοκιμαντέρ είχαμε την παραίτηση ενός βουλευτή, σήμερα είχαμε την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει διατάξει έρευνα και εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους. Αυτό δεν ήταν κάτι που περιμέναμε να γίνει τόσο σύντομα».

Δεν έκρυψε μάλιστα, την έκπληξή του για την ταχύτητα που έγιναν όλα. «Είχα την τύχη ως δημοσιογράφος να κάνω πολλά μεγάλα θέματα διεθνώς. Έκανα έρευνα για τη σύγχρονη δουλεία στη Μεγάλη Βρετανία, για το δίκτυο της εμπορίας προσώπων σε πολλές περιοχές του κόσμου και για την ακροδεξιά στη Γαλλία. Κάλυψα ακόμα τους πολέμους στο Αφχανιστάν, στο Ιράκ και το Κόσσοβο. Η ανταπόκριση σε αυτό το θέμα εδώ όμως και τα αποτελέσματα, ήταν άμεσα. Είχαμε παραιτήσεις, η μία μάλιστα του Προέδρου της Βουλής. Όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα, όπως και η ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό ήταν το διαφορετικό σε αυτή την υπόθεση».

Ο δημοσιογράφος ανέφερε πως όσο υπάρχουν εξελίξεις το δίκτυο θα παραμείνει στην Κύπρο για τις καλύπτει. «Δεν ξέρουμε πόσο θα μείνουμε ακόμα στην Κύπρο, εξαρτάται από τις εξελίξεις. Εάν υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις θα μείνουμε. Σήμερα είχαμε δραματικές εξελίξεις με την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη, έτσι μείναμε για να το καλύψουμε. Θα δούμε τι θα γίνει μέχρι αύριο. Ήρθαμε στην Κύπρο την Κυριακή».

Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες πως το δίκτυο έχει υλικό και για άλλα πρόσωπα στην Κύπρο ανέφερε πως δεν ετοιμάζουν σε αυτό το στάδιο κάτι άλλο για την Κύπρο. «Η έρευνα μας όμως, είναι ζωντανή. Μέσω της ιστοσελίδα μας που είναι διαδραστική, συλλέγουμε πληροφορίες. Εάν δούμε ότι μας έρχονται πληροφορίες για αυτό το θέμα που είναι αξιόπιστες, θα επεκτείνουμε την έρευνά μας».

Ο David Harrison ανέφερε πως η Αστυνομία δεν ήρθε ακόμη σε επαφή μαζί τους για να τους ζητήσει να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία, αλλά αυτό είναι κάτι που αναμένουν ότι θα γίνει. «Από τη στιγμή που ο  Γενικός Εισαγγελέας διέταξε έρευνα, νομίζω ότι θα μας καλέσουν. Εμείς εννοείται είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Δεν ξέρουμε τι θα θέλουν. Στο παρελθόν βοηθήσαμε και τις Αρχές άλλων χωρών όταν κάναμε ρεπορτάζ και μας το ζητούσαν».
Πώς έφτασαν μέχρι το Συλλούρη
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η Κύπρος ενεπλάκη εντελώς τυχαία στην έρευνά τους, όταν οι ίδιοι διερευνούσαν με τους ίδιους υπό κάλυψη ερευνητές που δήθεν εκπροσωπούσαν ένα Κινέζο με εγκληματικό παρελθόν, μια πληροφορία για άλλου είδους υπόθεση διαφθοράς, στη Βρετανία.
 
«Ήρθαμε στην Κύπρο τυχαία. Δεν ήταν ποτέ στα πλάνα μας η Κύπρος. Αυτό όλο άρχισε ως μια έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία με θέμα τη διαφθορά. Τα ίδια άτομα που ήταν υπό κάλυψη και αντιπροσώπευαν ένα Κινέζο με εγκληματικό παρελθόν. Καθώς έκαναν την έρευνα έλαβαν μια πληροφορία πως “εάν θέλετε διαβατήριο για τον Κινέζο σας ή να αλλάξετε την ταυτότητά του να μου πείτε να έρθω σε επαφή με τις επαφές μου στην Κύπρο”.
 
Θα μπορούσε να διαλέξει τη Μάλτα ή την Πορτογαλία, απλά έτυχε να είναι η Κύπρος. Έτσι ήρθαμε στην Κύπρο, συναντήσαμε τις επαφές του στην Κύπρο, τους κτηματομεσίτες και επαφή με επαφή,φτάσαμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής».
 
Πρώτα ο Συλλούρης και μετά τα Cyprus papers
Μάλιστα, όπως λέει, η διαρροή των εγγράφων των πολιτογραφήσεων γνωστών ως Cyprus Papers, έγινε μετά τη βιντεογράφηση του Προέδρου της Βουλής και όσων εμπλέκονται στο ντοκιμαντέρ, που προκάλεσε σοκ σε όλη την Κύπρο. Την πρώτη πληροφορία, όπως αναφέρει, την έλαβαν στη Βρετανία το καλοκαίρι του 2019. «Το Οκτώβριο του 2019 ήρθαμε στην Κύπρο και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε γύρω από αυτό κάνοντας περισσότερη έρευνα.
 
Τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2020 είχα μία διαρροή εγγράφων, που ήταν τα Cyprus papers και τότε αποφασίσαμε ως ομάδα να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ. Ήταν η προτεραιότητά μας. Αυτό ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και δημοσιεύτηκε. Μετά ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το τελευταίο που είδατε. Το κάναμε μέσα σε δύο μήνες. Έτσι έγινε».

Δεν περίμενε την αντίδραση του κόσμου
Ο δημοσιογράφος του Al Jazzera, δεν έκρυψε ότι εντυπωσιάστηκε από την αντίδραση του κόσμου της Κύπρου. «Περισσότερο εντυπωσιάστηκα από το πάθος που επέδειξε ο κόσμος στις διαδηλώσεις. Ένιωσα ότι το ντοκιμαντέρ επιβεβαίωσε πολλά από αυτά που υποψιάζονταν. Ένιωσα ότι ήθελαν εκδηλώσουν το θυμό τους και την απογοήτευσή τους. Όταν ήταν η χθεσινή διαμαρτυρία, μας ανέφεραν πως είναι ευγνώμονες για αυτά που αποκαλύψαμε. Μας έλεγαν ευχαριστώ. Είπα και στον κόσμο, ότι “εμείς φέραμε στο φως την υπόθεση, αλλά αυτή είναι η χώρα σας. Επαφίεται σε σας να συνεχίσετε αυτό που άρχισε».

Ο David Harrison,  όταν ρωτήθηκε για το ποια είναι η άποψη του για την Κύπρο, ανέφερε πως είδε «ένα μικρό μέρος της Κύπρου που είναι κακό και ένα μεγάλο μέρος που είναι καλό. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο κόσμος της Κύπρου είναι καλός. Ο κόσμος είναι πολύ θερμός, έχετε ένα πανέμορφο νησί με πολύ ωραίο φαΐ και ωραίους ανθρώπους, που τους αξίζουν καλύτεροι ηγέτες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

ΟΗΕ: Η Ολγκίν συνεχίζει τις προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους
Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο