Θα προεδρεύσει της Δημοκρατίας και από… Δευτέρας η αποχή του Συλλούρη

Στιγμές μεγάλης παραδοξότητας βιώνει η Κύπρος τις τελευταίες ώρες και σε αυτές προστίθεται άλλη μία. Ο Δημήτρης Συλλούρης θα απέχει από τα καθήκοντά του, αφού πρώτα… προεδρεύσει της Δημοκρατίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθήκοντα προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για τρία εικοσιτετράωρα ο κ. Συλλούρης θα πρέπει να τον αντικαθιστά.
 
Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το αξιοσημείωτο, που δεν συμβαίνει πάρα πολλές φορές τον χρόνο. Το παράξενο προκύπτει από το γεγονός πως ο Δημήτρης Συλλούρης προανήγγειλε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του. Θα είναι, δηλαδή, προεδρεύων της Δημοκρατίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημήτρη Συλλούρη, η αποχή από τα καθήκοντα δεν θα είναι άμεση αλλά θα ξεκινήσει από την επόμενη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει πως, ουσιαστικά, θα ξεκινήσει να απέχει, αφού επιστρέψει ο Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό.
 
Προφανώς η ρύθμιση αυτή επιλύει το πρακτικό ζήτημα αλλά όχι και το ηθικό, αφού αφενός ο κ. Συλλούρης από μόνος του κρίνει ότι δεν πρέπει να προεδρεύει της Βουλής ενόσω πραγματοποιείται έρευνα και αφετέρου θα προεδρεύει όχι απλώς της Βουλής αλλά και του κράτους για σχεδόν μία εβδομάδα.
 
Εάν η αποχή του κ. Συλλούρη από τα καθήκοντά του είχε άμεση εφαρμογή, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να ζητήσει νομική γνωμάτευση για το κατά πόσον θα μπορούσε  ο κ. Συλλούρης να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν θα έπρεπε να γίνει κάποια άλλη ρύθμιση (πχ ο πρεσβύτερος βουλευτής), καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Η μετακίνηση, όμως, της ημερομηνίας έναρξης της αποχής, αν και παράλογη, διευκόλυνε σε αυτή τη φάση την κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων