Σιγή ιχθύος από Συλλούρη μετά τις αποκαλύψεις-«Δεν έχω να δηλώσω τίποτε»

Με τον σάλο που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του Al Jazzeera, να είναι στο απόγειό του, γρίφος παραμένει τι θα πράξουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και δη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης.
 
Ο REPORTER επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, «Δε έχω να δηλώσω τίποτα».
 
Το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το απόγευμα με αποκλειστικό θέμα την «τα θέματα που απορρέουν από το νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια».
 
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτηση των πολιτειακών αξιωματούχων που εμπλέκονται στο βίντεο. Το πρωί συνήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί, προκειμένου να προστατευτεί το κύρος του Κοινοβουλίου. Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι οι ενέργειες και οι συνομιλίες του Προέδρου της Βουλής είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ίδιο, ενώ πλήττουν το κύρος του θεσμού του Κοινοβουλίου.
 
Το ΔΗΚΟ δεν ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε παραιτήσεις. Χθες οι Οικολόγοι τόνιζαν ότι «για εμάς είναι αυτονόητο ότι, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση οφείλουν, για λόγους αρχής και ευθιξίας, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους».
 
Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ έχοντας ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και έχοντας μάλιστα προχωρήσει και στη διαγραφή από τις τάξεις της όσων εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής στα όσα θλιβερά και απαράδεκτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Όσον αφορά το επίμαχο βίντεο αλλά και αυτά που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, απαιτείται σε βάθος διερεύνηση για την επιβεβαίωση του περιεχομένου του και εάν και εφόσον προκύψουν οι όποιες ευθύνες των εμπλεκομένων, τότε αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε προσωπικό και σε πολιτειακό επίπεδο», σημείωσε.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως η πλήρης διερεύνηση για όλους όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι επιβεβλημένη για το σύνολο της περιόδου που αυτό είναι σε λειτουργία. Επιμένουμε πως εάν και εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες ή και παρανομίες, να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες προς όποιους κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία του κράτους», επεσήμανε.

«Ως εκ τούτου καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας να παρέμβουν αμέσως. Το όλο ζήτημα δεν μπορεί και δεν δύναται να αποτελέσει ακόμα ένα σκάνδαλο που θα παραμείνει στα συρτάρια των Αρχών. Η κάθαρση είναι επιβεβλημένη και η πλήρης διερεύνηση για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε.
 
Νωρίτερα, δε, η Συμμαχία Πολιτών, σε δική της ανακοίνωση ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απεικονίζεται να εμπλέκεται σε θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητας του ενώ δεν διστάζει να εξηγεί τους τρόπους παράκαμψης προνοιών της νομοθεσίας, με σαφή κατάχρηση της θέσης του. Η παραίτηση του κυρίου Συλλούρη είναι μονόδρομος και είναι κάτι που ο ίδιος θα έπρεπε να είχε ήδη πράξει, αφού διακρίνεται να προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη παρανομίας».
 
«Οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους για λόγους ηθικής, δεοντολογίας, πολιτικής ευθιξίας και για την αποκατάσταση των ήδη καταρρακωμένων θεσμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Προσθέτει ότι θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές και να αποδοθούν οι όποιες ποινικές ή άλλες ευθύνες υπάρχουν.
 
Έντονη ανησυχία για την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί εκφράζει και η ΔΗΠΑ. «Με βάση τα όσα έχουν προβληθεί, προκύπτουν μια σειρά από νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
 
«Μπροστά στις αποκαλύψεις αυτές, ψύχραιμα η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που πρέπει, προκειμένου να υπάρξει κάθαρση. Ουδείς υπεράνω του νόμου. Ταυτόχρονα, οι θεσμικοί αξιωματούχοι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες στα πλαίσια της πολιτικής ευθιξίας, που αναπόφευκτα οδηγούν στην υποβολή παραίτησης, με στόχο την αποκατάσταση του ήδη πληγωμένου κύρους της Δημοκρατίας και των θεσμών της», προσθέτει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό