Ερντογάν Vs Ακιντζί-Πώς έλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος οι ψευδοεκλογές

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος έλαβαν οι αυριανές παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, όπου περίπου 200 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και έποικοι, καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Με τις δύο βασικές σχολές σκέψεις, στο το Κυπριακό να έχουν ξεκαθαρίσει από καιρό, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο, το σκηνικό έχει οδηγηθεί στα άκρα και χωρίς να τηρούνται τα προσχήματα, πλέον, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πόλεμο μεταξύ Ερντογάν και Ακιντζί, μεταξύ διχοτόμησης και Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μεταξύ της λύσης και της παγίωσης του staus quo. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες υπό... το φάντασμα του Ερντογάν-Ποιο το διακύβευμα των ψευδοεκλογών

Ακόμα και στο παρελθόν, η Τουρκία επιδιώκοντας να επιδείξει προς τα έξω μια εικόνα κανονικότητας και «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, δεν είχε επέμβει σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως σε αυτές τις εκλογές. Στόχος της Άγκυρας, η με κάθε κόστος ομαλή απομάκρυνση του Ακιντζί από την καρέκλα του «προέδρου» και η αντικατάσταση του από τον εκλεκτό της , που όπως και τις προηγούμενες ημέρες θα δρα ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν. 

Συνεπώς οι Τουρκοκύπριοι που αποτελούν, ακόμα, την πλειοψηφία του «εκλογικού» σώματος, καλούνται να επιλέξουν ποιο δρόμο επιθυμούν να ακολουθήσουν. Από τη μια ο σταθερός δρόμος που έχει κρατήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο ζωής τη λύση του Κυπριακού κι από την άλλη ο Τατάρ, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό και πως η μόνη λύση είναι η διχοτόμηση. 

Το σόου του Τατάρ, αναμφισβήτητα πάτησε τις πιο ευαίσθητες χορδές, όχι μόνο των Βαρωσιωτών, αλλά ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού. Παράλληλα, ενόχλησε πολύ και στα κατεχόμενα, αφενός γιατί καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως αυτό μόνο σε περιπέτειες μπορεί να βάλει το ψευδοκράτος αφού επρόκειτο για ένα 100% επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς απτές αλλαγές του status quo της Αμμοχώστου και αφετέρου διότι και οι ίδιοι συμφώνησαν μέσα από τις συγκλίσεις του παρελθόντος και τους χάρτες που έχουν ήδη κατατεθεί, πως ο μόνος δρόμος για την Αμμόχωστο, είναι η επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της. 

Ακόμα και μεγάλη μερίδα του τουρκοκυπριακού Τύπου, είδε με αυστηρό τόνο τα όσα συνέβησαν στο Βαρώσι. Παρά τις προσδοκίες, τόσο του Τατάρ όσο και του Ερντογάν για αύξηση των εκλογικών ποσοστών του πρώτου, δεν αποκλείεται όλο αυτό τελικά να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα, Τουρκοκύπριοι που είχαν αποφασίσει να απέχουν συνειδητά από την ψηφοφορία της Κυριακής, είναι οργισμένοι με την είσοδο του Τατάρ σαν άλλου Πορθητή στη λεωφόρο της... Δημοκρατίας στα Βαρώσι. Υπάρχει η εκτίμηση δηλαδή, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που άλλαξαν γνώμη και την Κυριακή θα προσέλθουν στις «κάλπες» για να στηρίξουν τον Μουσταφά Ακιντζί, ή τον έταιρο υποψήφιο του ευρύτερου χώρου της αριστεράς που έχει ταυτόσημες με τον Ακιντζί θέσεις στο Κυπριακό, Τουφάρ Ερχιουρμάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλληλεγγύη που χάθηκε στη σκόνη της χρυσής αμμουδιάς του Βαρωσιού...

Η εκτίμηση που γίνεται στα κατεχόμενα για το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι πως θα πρόκειται για αναμέτρηση δύο γύρων και ότι έχει να γίνει για την ανάδειξη του τελικού νικητή, θα γίνει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου. Ήδη ο Τατάρ, μπορεί να βασιζεται στη στήριξη που θα λάβει από τον Έρχάν Αρικλί, έναν εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και ηγέτη του κόμματος των εποίκων, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν Κουντρέτ Οζερσάι και Σερντάν Ντεκτάς που επίσης είναι υποψήφιοι. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και ο πρώτος που μίλησε για τους σχεδιασμούς για άνοιγμα της Αμμοχώστου, έκανε ένα βήμα πίσω, όταν συνειδητοποίησε πως η Άγκυρα τον άδειασε για χάρη του Τατάρ. Αρνήθηκε την πρόσκληση που δέχθηκε για να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα πρόσφατα, ενώ στη συνέχεια στις δημόσιες τοποθετήσεις του, κάνει λόγο για την ανάγκη καλού σχεδιασμού και προσεγμένων κινήσεων πριν από το άνοιγμα της Αμμοχώστου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γιος του για δεκαετίες κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Σενέρ, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από χρόνια έκανε λόγο για λύση στη βάση Ομοσπονδίας, επηρεασμένος, μάλλον από τα όσα τραγικά και αστεία πράττει ο Τατάρ και η Άγκυρα. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο συγκεκριμένοι υποψήφιοι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. 

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο πως οι ψηφοφόροι του Τουφάρ Εχριουρμάν που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του είναι πολύ κοντά με αυτά του Μουσταφά Ακιντζί, θα στηρίξουν τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη, λόγω των ταυτόσημων θέσεων για το Κυπριακό καθώς επίσης και λόγω του υπαρκτού κινδύνου, να εκλεγεί ο Τατάρ. 

Ο Τατάρ ο οποίος αν και ακόμα δεν έχει εκλεγεί, προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη, αφού όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, συζήτησαν και το θέμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα. Μάλιστα ο Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τατάρ, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία για μια άτυπη πενταμερή, αφού δεν αποκλείεται να καταθέσει νέα πρόταση για νέα βάση διαπραγματεύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Όσα έχουν συμβεί στο Βαρώσι δεν είναι αποτρεπτικά του διαλόγου 

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων