Αλληλεγγύη που χάθηκε στη σκόνη της χρυσής αμμουδιάς του Βαρωσιού...

«Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου δεν βοηθά την αποκλιμάκωση στην περιοχή». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση που υπήρξε από Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Τρίτη λίγες ώρες μετά τις άνευ προηγουμένου ανακοινώσεις που έκαναν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο ψευδοπρωθυπουργός Τατάρ από την Άγκυρα για άνοιγμα της Αμμοχώστου.

«Η Ε.Ε. ανησυχεί βαθιά για τις  ανακοινώσεις και εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια», δήλωσε λίγο αργότερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μπορεί να πέρασαν στα ψηλά, ωστόσο αποδεικνύουν την αδυναμία, ίσως και την αδιαφορία, των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση επί ευρωπαϊκού εδάφους στην οποία προέβη η Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983.
 
Σίγουρα οι εξαγγελίες των Τούρκων δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία, όμως δεν παύουν από το να αποτελούν αλλαγή του status quo κόντρα σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να διαφυλάττουν την ακεραιότητα τους. 
 
Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, συγκεκριμένες χώρες αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πίεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποδεχθεί τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία χωρίς να προχωρήσουν οι κυρώσεις για την Τουρκία, ενώ του έδωσαν διαβεβαιώσεις για μια σειρά από διαβήματα που θα έκαναν προς τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. 
 
Όντως λίγες ώρες μετά το γεωτρύπανο Yavuz αποχώρησε από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Παράλληλα όμως, στη Λευκωσία, κορυφώνονταν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ να προβαίνουν στην άνευ προηγουμένου πρόκληση για άνοιγμα των Βαρωσίων. Ακολούθησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε προσωπικά την ερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία λίγες ώρες αργότερα είχε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερνρτογάν. 
 
Αν και καθυστερημένα, το γραφείο της Μέρκελ ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη επικοινωνία, επισημαίνοντας πως η Μέρκελ υπογράμμισε στον Ερντογάν την αναγκαιότητα της μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα και ενώ οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τα Βαρώσια ήταν εις γνώση της συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο «για τα γοργά βήματα που πρέπει να γίνουν για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτές προβλέπονται στο κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή τα λεγόμενα «καρότα» ή «δώρα» που θα δώσει η Ε.Ε. στην Τουρκία. Μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος του γραφείου της καταδίκασε την ενέργεια των Τούρκων, αλλά απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα η ίδια η Καγκελάριος με τον Ερντογάν.
 
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εξελίξεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Μισέλ ανέφερε στους Ευρωβουλευτές πως «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη», επισημαίνοντας ότι «η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών πρέπει να είναι σεβαστά».
 
Το πιο σημαντικό στοιχείο της δήλωσης Μισέλ, ωστόσο είναι άλλο. «Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας», είπε. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες δεσμεύθηκαν να παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας και να τις επανεξετάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των Δεκέμβριο. Ωστόσο ενδεχομένως να είναι κάτι περισσότερο από αντιληπτό πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα διαπιστευτήρια του για τις προθέσεις του. 
 
Συνεπώς , μάλλον με χάσιμο χρόνο θα μοιάζει η περίοδος μέχρι τον Δεκέμβριο, αν οι 27 δεν αναδιπλωθούν και αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του ο Νίκος Αναστασιάδης στην Σύνοδο Κορυφής στα μέσα του μήνα. Άλλωστε, στην παρούσα φάση στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις ή να εκδοθούν καταδικαστικές αποφάσεις για την Τουρκία. Ο μεγάλος στόχος είναι να ανατραπούν οι σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων δημιουργούν την εντύπωση πως δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή η Ε.Ε. και οι μηχανισμοί της είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν ένα κράτος μέλος που δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα ή η Ε.Ε. και οι μηχανισμοί της είναι απρόθυμοι να παρέμβουν γιατί τα συμφέροντα της τρίτης χώρας είναι μεγαλύτερα. 
 
Από φραστικές καταδίκες και δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μπουχτίσαμε. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως από τον Ιούλιο και έπειτα εκδόθηκαν από τα διάφορα γραφεία ηγετών χωρών της Ε.Ε. δεκάδες. Δεν έχουν καμία σημασία, όμως, από τη στιγμή που τόσο επί του εδάφους όσο και στις θάλασσες συντελούνται τετελεσμένα που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει με τα λόγια. Μετά κι από τις τελευταίες εξελίξεις η Τουρκία απέδειξε, για ακόμα μια φορά, πως δεν καταλαβαίνει από τέτοια.
 
Σε αυτό το σημείο προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα. Πώς είναι δυνατό η Κύπρος να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν νέα τετελεσμένα στον απόηχο των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο. Την ώρα μάλιστα που ακόμα και οι αντιδράσεις στην έδρα του ΟΗΕ, είναι μάλλον χλιαρές. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί σε κάθε πολεμικό μέτωπο στον πλανήτη, πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει μηχανισμός εφαρμογής ή επιτήρησης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ μάλλον είναι και αφελές να αναμένουμε, από μια ανακοίνωση, ή την επιβεβαίωση ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ να αλλάξει στάση η Τουρκία. 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος
Υπ. Γεωργίας: Aνάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα,
Άμεσο άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης Θανάσης ζητά το ΕΛΑΜ-«Η απόφαση εκθέτει σοβαρά θεσμούς και πρόσωπα»
Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου για την απόφαση για Θανάση-Δεν αποκλείει ανακριτές με έγκριση Υπουργικού
Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»
Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»
Το σκυλάκι ΑΙ, η εργοδότηση τραγουδιστριών όπερας και οι υποψήφιοι που το έριξαν στην πλάκα