Πόλεμος επιστολών πριν τη Σύνοδο Κορυφής-Οι δύο επιστολές Ερντογάν και η απάντηση Αναστασιάδη

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην του Νίκου Αναστασιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου και το εσωτερικό μέτωπο

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να έγραψε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταξύ τυριού και αχλαδιού η συζήτηση για την Τουρκία-Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Η πρώτη επιστολή
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε φροντίσει να αποστείλει αντίστοιχο γράμμα στους Ευρωπαίους και την προηγούμενη εβδομάδα, πριν ανακοινωθεί πως η Σύνοδος Κορυφής θα ακυρωθεί λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Όπως έγραφε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής αυτής, ο Ερντογάν παρουσίαζε για ακόμη μια φορά το τουρκικό αφήγημα για την Ανατολική Μεσόγειο και επέμενε πως η ένταση προκαλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η απάντηση Αναστασιάδη
Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επιστολής Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε και ο ίδιος επιστολή προς τους ομολόγους του, με την οποία απαντούσε στην πρώτη επιστολή Ερντογάν, ενώ επαναλάμβανε τις ήδη διατυπωθείσες θέσεις της Λευκωσίας, ενόψει του Συμβουλίου. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε και δημόσια στον Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας τα όσα ισχυριζόταν ο Τούρκος Πρόεδρος στην πρώτη του επιστολή ως αβάσιμα. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του, τόσο κατά την κατ΄ίδιαν συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και ενώπιον της Συνόδου, στο δείπνο της οποία θα γίνει η συζήτηση με μοναδικό θέμα, ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών θέσεων. 

 

 

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον