Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου και το εσωτερικό μέτωπο

Αποφασισμένος να επαναλάβει τις ήδη εκπεφρασμένες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον των ομολόγων του στην κρίσιμη Ειδική Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου, μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας. 

Η Λευκωσία, αναμένει να λάβει την απαιτούμενη στήριξη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη παρά τις αντίθετες φωνές που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση πως η σιγή ασυρμάτου που ακολούθησε τον καταιγισμό δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν είναι καθόλου τυχαία και αποτελεί μέρος του οργιώδους παρασκηνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταξύ τυριού και αχλαδιού η συζήτηση για την Τουρκία-Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Ο όρος της Λευκωσίας σε Μισέλ
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Μισέλ, η οποία εδράζεται στην πρόταση για σύγκληση Μεσογειακής Συνόδου, αν και κερδίζει έδαφος, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Και αυτό, αφού αναμένεται να υπάρξουν αρκετά προβλήματα, κυρίως οργανωτικά. Εξάλλου, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν έλαβαν τη σκυτάλη της πρωτοβουλίας κινήσεων από την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία όμως δεν είπε την τελευταία της λέξη, αφού επιθυμεί να διατηρήσει τα σκήπτρα των κινήσεων. 

Η θέση της Κυβέρνησης για την πρόταση Μισέλ, έχει ήδη μεταφερθεί στο γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε μια τέτοια Σύνοδο για την Μεσόγειο, υπό τον όρο να είναι εκεί η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους. 

Για τη Λευκωσία αποτελεί κόκκινη γραμμή η μη παρουσία εκπροσώπου του ψευδοκράτους σε μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των χωρών της περιοχής με στόχο την επίλυση διεθνών προβλημάτων, ειδικά από τη στιγμή που το ψευδοκράτος και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος. 

Η παρέμβαση Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να τονίσει πως δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι σε υποθέσεις όπως αυτή της Λευκορωσίας που αφορά καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτη χώρα και σε εισβολή τρίτης χώρας, στην προκειμένη της Τουρκίας σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ευρωπαϊκού κράτους. 

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις που ζήτησε από τον περασμένο Ιούνιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα προχωρήσουν απρόσκοπτα και παρά την καθυστέρηση αρκετών μηνών θα επιβληθούν. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τις κυρώσεις που αφορούν πέντε φυσικά πρόσωπα και τρεις εταιρείες που φαίνεται πως έχουν εμπλοκή στις παράνομες έρευνες που πραγματοποιούνται από το Yavuz εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Σε ότι αφορά τις τομεακές κυρώσεις και τη λίστα Μπορέλ, στην παρούσα φάση το σκηνικό παραμένει θολό. Κι αυτό καθώς, ετοιμάστηκαν μετά από την πίεση που ασκήθηκε στον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά την εισβολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με αποτέλεσμα τώρα να θεωρείται πως μετά την αποκλιμάκωση δεν υπάρχει ικανή δυναμική για να επιβληθούν. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπενθυμίσει πάντως στους ομολόγους του πως υπάρχει η πολιτική απόφαση του Gymnich για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ θα σημειώσει πως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, χωρίς να προχωρήσουν οι ανάλογες διαδικασίες για την περίπτωση της Τουρκίας. 

Στην Κύπρο Δένδιας και Laya
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυπριακής διπλωματίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι δύο Υπουργοί θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να βρεθεί ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων ενόψει της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία που θα γίνει στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το πέρας των διαβουλεύσεων, Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογο του, Arancha González Laya, της οποίας θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια των επαφών, μεταξύ άλλων θα γίνει συζήτηση για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενόψει της σχετικής συζήτησης που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα μηνύματα της επίσκεψης Πομπέο
Εξάλλου η Λευκωσία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα, χαιρετίζοντας μάλιστα τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για το σχήμα 3+1 στην ανατολική Μεσόγειο που αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα αξιόπιστο σύμμαχο, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. 

Το εσωτερικό μέτωπο
Στο μεταξύ, την ώρα που το διπλωματικό παρασκήνιο, που έχει ως στόχο την υιοθέτηση των κυπριακών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κτυπήσει κόκκινο, η Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το εσωτερικό μέτωπο και τις επιθέσεις του ΑΚΕΛ. 

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος την περασμένη Κυριακή με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν αυτή που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, με την Κυβέρνηση να σηκώνει το γάντι και να απαντά. 

«Με την ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική της η κυβέρνηση άφησε την Κύπρο χωρίς ουσιαστική υποστήριξη στην ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. Οι πολιτικές κρίνονται από τα αποτελέσματά τους. Κι αυτό που υπάρχει ως μεγάλη εικόνα είναι ότι η Τουρκία απειλεί και προκαλεί, αλλά η κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της δεν καταφέρνει καν να την εκθέσει», αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωση απάντηση του στην Κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Ισχυρίζεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι η Κύπρος έμεινε χωρίς υποστήριξη, παραγνωρίζοντας τις ομόφωνες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της ΕΕ υπέρ της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τη σθεναρή με έργα και με πράξεις στάση της Γαλλίας, τη στήριξη των υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ, τις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της  Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ στη Λευκωσία. Αγνοεί επιδεικτικά επίσης και τη χθεσινή δήλωση Πομπέο στην Αθήνα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συνεργασία 3+1 στην περιοχή, δηλαδή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ», απάντησε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

«Το πλέον θλιβερό είναι ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αυτές τις κρίσιμες ώρες που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μάχη κατά των τουρκικών επιβουλών σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, και η ενότητα ηγεσίας και λαού είναι επιβεβλημένη, καθιστά το ΑΚΕΛ τη μόνη πολιτική δύναμη του τόπου που επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά αντί στην τουρκική», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια