Ανησυχία Πομπέο για τις τουρκικές ενέργειες-Του ζήτησε πιο ενεργό ρόλο ο Πρόεδρος

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Επί τάπητος βρέθηκαν η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 
O Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επίσκεψή του κ. Πομπέο, σε μια στιγμή κατά την οποία υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, καταδεικνύει εύστοχα την ειλικρινή ανησυχία και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
 
Μιλώντας πλάι στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην αμερικανική Κυβέρνηση για την σθεναρή της στάση στην καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και την υποστήριξη στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. 
 
«Οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσα από τον διάλογο και όχι μέσα από τη διπλωματία των κανονιοφόρων. Έχω ενημερώσει τον ΥΠΕΞ για την ετοιμότητά μας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για επανέναρξη των συνομιλιών. «Όπως είναι κατανοητό, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση καλής θέλησης επιβάλλεται η Τουρκία να τερματίσει την επιθετικότητα και τις προκλητικές της ενέργειες, όχι μόνο στην ΑΟΖ μας αλλά και σε σχέση με τα Βαρώσια. Προς τον σκοπό αυτό, έκανα έκκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών να υιοθετήσει μια προληπτική στάση και να προβεί σε κάθε προσπάθεια να σταματήσει την Τουρκία από το να εφαρμόσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ή σχέδια σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.  
  
Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για μία αναβαθμισμένη σχέση, που έχει αποδειχθεί και από την απόφαση για την άρση του εμπάργκο.
 
Τέλος, ανέφερε ότι με τον κ. Πομπέο συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και της σημαντικής τους ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στη βάση μιας θετικής ατζέντας που χαρακτηρίζεται από κοινή δέσμευση και στενή συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της καταπολέμησης εμπορίας προσώπων και ναρκωτικών, και της αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων και προβλημάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή.
 
Ο κ. Πομπέο ανέφερε, από πλευράς του, πως η συνεργασία στην ασφάλεια γίνεται όλο και πιο σημαντική, εφόσον προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο σε αυτή την περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για τα θέματα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες για τα θαλάσσια θέματα, είπε.
 
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.
 
«Οι αυξημένες εντάσεις δεν αποφέρουν οποιαδήποτε λύση», τόνισε. Η αν. Μεσόγειος έχει την ικανότητα να φέρει μαζί πάρα πολλές χώρες, πρόσθεσε. Δήλωσε, τέλος, ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά τρόπο δίκαιο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
 
Υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης
Στο μεταξύ, μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας υπέγραψαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, στο περιθώριο των επαφών.
 
Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.
 
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.
 
Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ  θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Προεδρικό ο Μάικ Πομπέο-Σε εξέλιξη οι επαφές του με Πρόεδρο και ΥΠΕΞ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου