Στο Προεδρικό ο Μάικ Πομπέο-Σε εξέλιξη οι επαφές του με Πρόεδρο και ΥΠΕΞ

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε, λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. 
 
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας πως η επίσκεψή του γίνεται σε μία στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. 

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, έγραψε πως στην συνάντηση γίνεται ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή αλλά και συζήτηση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, στην ατζέντα βρίσκεται η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 

 

Ο κ. Πομπέο επισκέπτεται για λίγες ώρες την Κύπρο σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Άγκυρα να είναι συνεχείς και να εκτοξεύονται επί καθημερινής βάσεως απειλές και αναμένεται ότι η Κυβέρνηση θα του ζητήσει να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση των Τούρκων για τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προσδοκίες για άσκηση επιρροής στην Τουρκία υποδέχεται τον Πομπέο η Λευκωσία
 
Το State Department προέβη σε σύντομη δήλωση το απόγευμα, αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στη Λευκωσία. Όπως ανέφερε, «θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
 
Η επίσκεψη Πομπέο, αν και αναπάντεχη, εντάχθηκε στην ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, ώστε να ασκηθεί από τον διεθνή παράγοντα επιρροή στην Τουρκία για τερματισμό των απαράδεκτων ενεργειών της. Η Λευκωσία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία για να συζητήσει με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγα, μόλις, εικοσιτετράωρα μετά που είχε την ευκαιρία η Κυβέρνηση να αναπτύξει τις θέσεις της στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τις εντάσεις στην αν. Μεσόγειο και τις διμερείς σχέσεις θα συζητήσει ο Πομπέο στην Κύπρο
 
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών μετέβη απευθείας από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό. Θα έχει συζήτηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ θα γίνουν και δηλώσεις. Λόγω της έλευσής του, η Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα, με κάποιους δρόμους στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας να κλείνουν. Ο κ. Πομπέο έφτασε στο Προεδρικό με μία αρκετά μεγάλη αυτοκινητοπομπή, η οποία αποτελείτο από διάφορες υπηρεσίες, ενώ η διαδρομή φρουρείτο και από αέρος.

 

Δειτε Επισης

Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία