Έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα από τη Λευκωσία ο Λαβρόφ

Ολόκληρο το φάσμα των κυπρορωσικών σχέσεων καθώς και των κρίσιμων εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο με τις πειρατικές ενέργειες τις Άγκυρας, αλλά και τις συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συζήτησαν τόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση όσο και στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών Κύπρου-Ρωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην περιοχή, εφόσον της ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα εξέφρασε την πάγια θέση της Ρωσίας, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. 
 
Μάλιστα ο κ. Λαβρόφ υπέδειξε πως το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, είναι παροχημένο και πως τον ρόλο του εγγυητή της νομιμότητας και ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε να τον αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον συναντήσεων, αφού καλωσόρισε τον κ. Λαβρόφ, σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο αυτό το χρονικό διάστημα, συνιστά απτή απόδειξη των διαχρονικών δεσμών φιλίας που συνδέουν τις χώρες και τους λαούς, ενώ τόνισε πως κατά τη διάρκεια των επαφών, επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για ακόμα στενότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. 
 
«Η υπογραφή του προγράμματος πολιτικών διαβουλεύσεων για τα έτη 2021 και 2020 και το πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας αποτυπώνει με τον πιο θερμό τρόπο της βούληση μας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Ανασκοπήσαμε το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων εξετάζοντας τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία και ο πολιτισμός. Αποφασίσαμε ότι αποτελεί προτεραιότητα μας να επαναφέρουμε τη συνδεσιμότητα Κύπρου-Ρωσίας μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν» 
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, μαζί με τον κ. Λαβρόφ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε έκταση για το Κυπριακό. «Κάθε φορά που συζητώ μαζί του διαπιστώνω πως είναι βαθύς γνώστης του προβλήματος και έχει ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον. Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις και τον ενημέρωσα για τις απειλές της Τουρκίας για το θέμα ανοίγματος της Αμμόχωστου». 
 
«Περαιτέρω», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «είχαμε μια ανοικτή και γόνιμη συνομιλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, συμφωνήσαμε ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή». 
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι για να καταστεί αυτό δυνατό και να έχουν πραγματική προοπτική οι συνομιλίες είναι σημαντικό να υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον. Δυστυχώς η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και την ΑΟΖ δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια. Είναι συνεπώς καθοριστικό να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία, ειδικά από μόνιμα μέλη του Σ.Α. όπως είναι η Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. 
 
Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον ομόλογό του για τη φιλοξενία. «Είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων. Οι συνομιλίες αυτές έγιναν σε πολύ καλό και εμπιστευτικό κλίμα. Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων, όσα απαριθμεί και η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Λαβρόφ.
 
«Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι σε μια σύντομη περίοδο προχωρήσαμε ικανοποιητικά σε σημαντικούς άξονες των δύο χωρών. Συζητήσαμε εκτενώς τους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, συμφωνήσαμε να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που άπτονται των διμερών συναλλαγών μέσω διακρατικής επιτροπής Ρωσίας-Κύπρου. Η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά τη βελτίωση της κατάστασης», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ. 
 
Και πρόσθεσε: «Υπογράψαμε και το σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ για το 2021 και το 2022 που θα συμβάλει στην εμβάθυνση του πολιτικού μας διαλόγου. Θα συνεχίσουμε τις στενές και εμπιστευτικές επαφές μας σε διάφορα επίπεδα. Εξετάσαμε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και επανέλαβα την ανάγκη για δίκαιη αμετάκλητη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ. Είναι προφανές και το τόνισα σήμερα ότι οι εξωτερικές εγγυήσεις δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θα μπορούσαν να είναι οι εγγυήσεις του ΟΗΕ». 
 
«Μάλιστα εξέφρασα την θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να δηλώνει ρητά την άποψη της και η Ρωσία θα βασίζεται πάνω σε αυτή. Είμαστε πεπεισμένοι για την ταχύτητα έναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της διευθέτησης που περιλαμβάνονται στα διάφορα ζητήματα», υπέδειξε ο κ. Λαβρόφ 
 
Όσο αφορά την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο ο κ. Λαβρόφ σημείωσε πως «η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση. Επανειλημμένα καλέσαμε όλες τις πλευρές. Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλουμε εάν μας ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους». 
 
Νωρίτερα ο Ρώσος διπλωμάτης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα τον παρασημοφόρησε με τον μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ΄στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση εξήντα ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμη να συνδράμει στον διάλογο η Μόσχα-Μπηχτές Λαβρόφ για τον ρόλο των ΗΠΑ
 

Δειτε Επισης

ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση