Έτοιμη να συνδράμει στον διάλογο η Μόσχα-Μπηχτές Λαβρόφ για τον ρόλο των ΗΠΑ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή παρασημοφόρησης του κ. Λαβρόφ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Στις δηλώσεις του μετά την παρασημοφόρηση του κ. Λαβρόφ, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή που η σημερινή επίσκεψη συμπίπτει με τους εορτασμούς των 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας. «Έκτοτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Ρωσίας υπερασπίστηκαν την κυριαρχία της ΚΔ σε κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική, όπως την χαρακτήρισε  στήριξη που παρέχεται στις προσπάθειες μας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ρώσος διπλωμάτης διαβεβαίωσε ως η χώρα του παρακολουθεί την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο, όσο αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του να συνδράμει στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς εκτόνωση της κρίσης με την προϋπόθεση να γίνει αυτό αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
 
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο που ανησυχούν τη Ρωσία. «Υπάρχουν οι έξωθεν παίκτες όπως οι ΗΠΑ οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν πρακτικές γραμμές και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις. Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός. Στην ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις και ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Ο συμβιβασμός και ο διάλογος είναι οι μόνοι τρόποι για ειρηνική λύση», είπε ο κ. Λαβρόφ.
 
Η παρασημοφόρηση Λαβρόφ 
«Ιδιαιτέρως σημαντική και ανεκτίμητη υπήρξε η προσωπική σου συμβολή από τη θέση του ως ΥΠΕΞ και τα άλλα αξιώματα των τελευταίων 16 χρόνων. Ανεκτίμητη προσφορά σας στην ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων», είπε απευθυνόμενος στον Ρώσο ΥΠΕΞ ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την παρασημοφόρησή του.

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό τιμώντας τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και ως ελάχιστο δείγμα της υψηλής εκτίμησης λήφθηκε η απόφαση να σας επιδώσω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον μεγαλόσταυρο του τάγματος του Μακαρίου του Γ’».
«Φίλε κύριε υπουργέ ολοκληρώνοντας επιτρέψετε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες και την παραγωγική συνεργασία καθώς και να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς μου και ευχές στο λαό της Ρωσίας και στον φίλο Πρόεδρο Πούτιν», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή, σημειώνοντας πως «συμμεριζόμαστε απόλυτα τις εκτιμήσεις σας για τις ρωσοκυπριακές σχέσεις που η εγκαθίδρυση τους έγινε δύο ημέρες μετά τη σύσταση του κυπριακού κράτους».
 
«Και οι σχέσεις μας αυτές προχωρούν δυναμικά με τη φιλία των λαών μας και τις κοινές μας αρχές. Η τάση μας αυτή για την ενίσχυση των φιλικών δεσμών επιβεβαιώθηκαν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

 
Καταλήγοντας, είπε ο κ. Λαβρόφ, «μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των προέδρων μας θα υλοποιηθούν και εμείς ως ΥΠΕΞ θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιηθούν».
Το πρόγραμμα του Ρώσου ΥΠΕΞ
Επόμενος σταθμός του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ήταν το κτήριο της Βουλής όπου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του σώματος. Ακολούθως ο κ. Λαβρόφ μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών για διαβουλεύσεις με τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως προσβλέπει σε διαβουλεύσεις για μια πλειάδα θεμάτων, όπως οι διμερείς σχέσεις, φυσικά το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, το θέμα των τουρκικών απειλών ιδιαίτερα για το θέμα της Αμμοχώστου και φυσικά τις εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος διπλωμάτης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη φιλοξενία, χαρακτήρισε εκτενή και περιεκτική τη συζήτηση που προηγήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, υπέδειξε πως υπάρχει πολύ φορτωμένη ατζέντα για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων. «Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την μεγάλη επέτειο που γιορτάζουμε φέτος, ενώ βέβαια οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας είναι ριζωμένοι στους αιώνες. Τασσόμαστε υπέρ του ότι τα κράτη της περιοχές θα πρέπει να βρίσκουν αμοιβαίες λύσεις χωρίς συμμετοχή των εξωτερικών παραγόντων. Προωθούμε αυτή την προσέγγιση που βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και είναι έγκυρη για όλες τις περιοχές του κόσμου», κατέληξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
 

Ακολούθως οι δύο θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
 
Στο πλαίσιο των επαφών τους, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας και να ανταλλάξουν απόψεις, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.
 
Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί, θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των μέσων στις 12 και 30, αφού προηγουμένως υπογράψουν σε ειδική τελετή το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022.
 
Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, θα υπογραφεί επίσης το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας κ. Αλεξέι Σαζάνοφ.
 
Τέλος, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του υπουργείου Εξωτερικών, οι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς