Εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis η Τουρκία (χάρτης)

Συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις οι Τούρκοι, αφού λίγες ώρες πριν από τη λήξη της παράνομης Navtex του Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκδόθηκε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή, βορειότερα από το σημείο που είναι σήμερα. 

Η νέα περιοχή περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την αναγγελία, το Oruc Reis θα παραμείνει για έρευνες στην περιοχή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Δείτε τον χάρτη της νέας Navtex: 

Με κίτρινο χρώμα η προηγούμενη Navtex του Oruc Reis. Με σκούρο κόκκινο η νέα Navtex που θα είναι σε ισχύ από τα μεσάνυχτα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Τουρκία εξέδωσε και άλλη Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για άσκηση με  πραγματικά πυρά από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.
 
Απαντά με αντί-Navtex η Αθήνα 
Την άμεση αντίδραση της Αθήνας, όπως είχε γίνει και με τις προηγούμενες δύο, προκάλεσε η νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας.
 
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι» ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

«Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά» πρόσθεταν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μάλιστα, η Αθήνα απαντάει με αντί-Navtex, όπως κάνει κατά πάγια τακτική.

Συγκεκριμένα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Επιμένει ο Ακάρ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με νέες του δηλώσεις τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν έχει καμία διακοπή».

Τους εξόργισε η «Ευνομία»
Η προσγείωση γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία - με το πρόσχημα μιας στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε με την ε/κ πλευρά, την Ελλάδα και την Ιταλία, και η ανάπτυξή τους στο νησί, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα, αποτελεί σαφή παραβίαση των Συνθηκών του 1960, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
 
Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες βράδυ, παρατίθεται γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί ‘Ακσοϊ ότι «με αυτή τη στάση, η Γαλλία, μη εγγυήτρια χώρα της Κύπρου, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο που είναι οι ένοχοι της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».
 
«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: Κάθε πρωτοβουλία που επιχειρεί να αποκλείσει την Τουρκία και τους Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσει σε απογοήτευση», κατέληξε στην γραπτή δήλωση ο κ. Άκσοϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών