Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, η Ευρώπη ακόμη συζητά τις κυρώσεις

Το πρώτο δύσκολο τεστ για τη στάση των Ευρωπαίων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες τουρκικές κινήσεις είναι το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο. Σε αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρατηρούμενη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτροπή της σε κράτος ταραξία όλων των γειτόνων της που αρνούνται να καταστούν δορυφόροι της Άγκυρας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνουν την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην ευρωπαϊκή επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ' αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας κυρώσεων που θα «δαγκώνει» πιο πολύ σε σχέση με όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθεί απόφαση για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων και θα ανατεθεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν να συντάξουν τον κατάλογο. Στη συνέχεια η λίστα αυτή θα πάει προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Ειδικη Σύνοδο για την Αν. Μεσόγειο.  Υπάρχει πάντως σκεπτικισμός μήπως οι πιο σκληρές κυρώσεις οδηγήσουν τον Ερντογάν σε εκτροχιασμό...

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

«Όλοι αναμένουν τις προτάσεις μας για τις κυρώσεις», ανέφερε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Βερολίνο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
 
«Θα συζητήσουμε για πολύ σημαντικά ζητήματα σήμερα όπως, η Λευκορώσια και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αναμένουν τι είδους αποφάσεις θα προτείνουμε για τις κυρώσεις. Θα συζητήσουμε για τις κυρώσεις. Όπως γνωρίζετε είναι μια άτυπη σύνοδος δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Μπορούμε να κάνουμε πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Νομίζω πως η συζήτηση θα είναι σημαντική, γιατί το επίπεδο των κυρώσεων και το ποιους θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πλήρως», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Κάλεσμα Χριστοδουλίδη
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να υπερασπιστούν τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, έναντι των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά δύο κρατών μελών και των συμφερόντων της ίδιας της Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική και προσβλέπω σε μια ουσιαστική συζήτηση με τους συναδέλφους μου".

"Όπως γνωρίζετε, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν είναι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, λόγω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον δύο κρατών μελών και κατά των συμφερόντων της ΕΕ", πρόσθεσε.

"Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η ΕΕ, μια Ένωση για τα 27 Κ-Μ, πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες, για μια παγκόσμια διεθνή τάξη βασισμένη στις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική", τόνισε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της στάσης της Κύπρου σε σχέση με τη μελλοντική έγκριση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο  Υπουργός εξήγησε: "Δεν είμαστε υπέρ των δύο μέτρων και σταθμών, μίλησα για τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει αμφισημία σε αυτές τις αξίες και αρχές. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και την αξιοπιστία της ΕΕ", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Ανησυχεί ο Μάας
Προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας –μ.ά- πως «ανησυχούμε πολύ για την  κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα, ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα παρακολουθούμε για να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προς τα που θα κινηθούν τα πλοία και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση».
 
Στη σημερινή Σύνοδο αναμένεται να παρουσιασθούν και οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία από τον Ύπατο Εκπρόσωπος Θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δίχως όμως να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς η σύνοδος είναι άτυπη.
 
Για το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν σήμερα το πρωί και η Καγκελάριος Μέρκελ με τον Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ. Και οι δύο δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα σε αποκλιμάκωση και διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
 
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες στο Βερολίνο, αναμένεται αύριο Παρασκευή, νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του μοιάζει να επιχειρεί να παίξει ένα παιχνίδι τύπου «πάρτα όλα» απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση, αξιώνοντας το πάγωμα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και διεκδικώντας από τους Ευρωπαίους ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα για να μην υλοποιήσει το νέο casus belli αλλά και επιδιώκοντας ταυτοχρόνως οικονομική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για να μην υποστεί ασφυξία η τουρκική οικονομία.

Επιμένουν στις προκλήσεις
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με νέες του δηλώσεις τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές:

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν έχει καμία διακοπή».

Τους εξόργισε η «Ευνομία»
Η προσγείωση γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία - με το πρόσχημα μιας στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε με την ε/κ πλευρά, την Ελλάδα και την Ιταλία, και η ανάπτυξή τους στο νησί, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα, αποτελεί σαφή παραβίαση των Συνθηκών του 1960, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
 
Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες βράδυ, παρατίθεται γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί ‘Ακσοϊ ότι «με αυτή τη στάση, η Γαλλία, μη εγγυήτρια χώρα της Κύπρου, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο που είναι οι ένοχοι της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».
 
«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: Κάθε πρωτοβουλία που επιχειρεί να αποκλείσει την Τουρκία και τους Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσει σε απογοήτευση», κατέληξε στην γραπτή δήλωση ο κ. Άκσοϊ.

Εξέδωσαν νέα Navtex για ασκήσεις 
Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε μια νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

Το τηλεφώνημα Τραμπ
Οι 24 ώρες παράτασης της αγωνίας,  λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας έγκρισης της συμφωνίας  με την Αίγυπτο -η οποία άλλωστε αποτελεί κόκκινο πανί για τους Τούρκους- δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία κι ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα για 18η ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ» επιθσημαίνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρεται επισήμως από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα «ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Η αγωνία για την πορεία της αμερικανικής πρωτοβουλίας και τα ερωτήματα για το αν θα εξελιχθεί σε διαμεσολάβηση αποτυπώνεται εύγλωττα στη φωτογραφία που δείχνει την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβη Ελένη Σουρανή να παρακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ από ειδική τηλεφωνική συσκευή κρυπτογράφησης που μεταφέρθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Μέγαρο Μαξίμου για λόγους διασφάλισης του απόρρητου της επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μετά το τηλεφώνημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας