Καθόρισαν τα επόμενα βήματα Αθήνα-Λευκωσία, πιθανά μέτρα στο άτυπο Συμβούλιο

Απόψεις επί όλων των θεμάτων, αλλά και τα επόμενα βήματα Κύπρου και Ελλάδας, για να σταματήσουν τις τουρκικές προκλήσεις, συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας.
 
Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η συζήτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη, αντηλλάγησαναπόψεις επί όλων των θεμάτων και έχουν αποφασιστεί και κάποιες επόμενες κινήσεις, στις οποίες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι δύο Κυβερνήσεις. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάραξαν τα επόμενα βήματα, στέλνοντας μηνύματα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα
 
«Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που προκύπτουν από την συμπεριφορά της Τουρκίας, γι’ αυτό και η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες. Από εκεί και πέρα, όταν πρέπει να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις θα γίνουν».
 
Κληθείς να σχολιάσει αν η Κύπρος και η Ελλάδα ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «σε δύο περιπτώσεις οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκαν με διπλωματικά και πολιτικά στην πρώτη περίπτωση και τις πολιτικές αποφάσεις για τις κυρώσεις στη δεύτερη περίπτωση. Οι κυρώσεις εκείνο που αποσκοπούν να πράξουν είναι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι αυτές οι ενέργειές της, που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της διεθνής νομιμότητας, προκαλούν την αντίδραση της Ε.Ε. και είναι σημαντικό να γίνεται αυτό».
 
Αναφερόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, λόγω της φύσης του Συμβουλίου.
 
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως αποφασίστηκε στις 13 Ιουλίου, θα παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα ενάντια στην Τουρκία, με βάση την παράνομή της συμπεριφορά. Είναι αυτό που θα συζητηθεί ανάμεσα σε πολλά άλλα, επειδή η συζήτηση προέκυψε από την σύμφωνη γνώμη των 27, η οποία καταγράφεται και στα επίσημα συμπεράσματα, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει το πλήρες φάσμα των τουρκικών σχέσεων».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίσεις μετά τη διγλωσσία της ελληνικής Κυβέρνησης για το Oruc Reis
 
Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς υποστηρίζουμε μία δειλή προσέγγιση».
 
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και την προσπάθεια να βάλει και μία παράλληλη συζήτηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως εκείνο που μπορεί να σχολιάσει δημόσια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλα τα γειτονικά κράτη, με τα οποία δεν έχει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων, στην βάση του διεθνούς δικαίου.
 
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε τέτοιο κάλεσμα. Είναι δική μας πρόταση».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στο θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα, σε καμία απολύτως περίπτωση, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών και δίνει την σύμφωνο γνώμη της ή όχι στις αποφάσεις της Ε.Ε. Η Τουρκία παρακάθεται σε αρκετές συζητήσεις της Ε.Ε. όπου είναι τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και δεν είναι κόλλημα, η συγκεκριμένη προσέγγιση».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη γαλλική φρεγάτα, που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά, ανέφερε πως είναι μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται με την γαλλική Κυβέρνηση. 
 
«Μία συμφωνία η οποία αγγίζει και αυτή την πτυχή, δηλαδή την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Κύπρο. Το μήνυμα που στέλνεται μέσα από αυτές τις ενέργειες είναι ότι είναι μέσα από τη συνεργασία όλων, στόχο έχουμε την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις. Στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα, η διπλωματία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στα πιο δύσκολα προβλήματα και εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες».
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά στο Κυπριακό, σημείωσε πως το Κυπριακό είναι η νούμερο ένα προταιρεότητα της Κυβέρνησης. 
 
«Εμείς ευελπιστούμε πως μετά την εκλογική διαδικασία, που διαδικαστικά δεν επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που την είχαμε αφήσει στο Κραν Μοντανά, ευελπιστούμε ότι θα είναι εφικτό να γίνει σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το καταγράφει στις εκθέσεις του, ώστε να επιτρέπει αυτές οι διαπραγματεύσεις να έχουν θετική κατάληξη. Αντιλαμβάνεστε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν επιτρέπει να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να υπάρχουν συνομιλίες, με προοπτική θετικής κατάληξης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί την Τουρκία η Αίγυπτος: Κλείνουμε την πόρτα σε προκλητικές εξερευνήσεις

Θέμα Τουρκίας θέτει σήμερα ο Μητσοτάκης στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εν εξελίξει πρωτοβουλιών για ενίσχυση του διπλωματικού μετώπου ενάντια στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στη σημερινή έκτακτη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που έχει θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ, η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα πως εάν η γειτονική χώρα δεν εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες, θα έρθει η επιβολή κυρώσεων.

«Εμείς θέλουμε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Από κει και μετά, αν δεν σταματήσει, ασφαλώς έρχονται οι κυρώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας.

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης