Χάραξαν τα επόμενα βήματα, στέλνοντας μηνύματα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Κύπρο, ο οποίος έφτασε εκτάκτως στο νησί μας για να συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Ο κ. Δένδιας είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος, ενώ στη συνέχεια μετέβη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του και ακολούθως διευρημένες επαφές με αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε πως, μαζί με τον Νίκο Δένδια «εξετάσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή. Μια αναχρονιστική συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας, που επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες και την πραγματική βούληση για να επικρατήσουν συνθήκες και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Εδώ και καιρό Ελλάδα και Κύπρος», πρόσθεσε, «είχαμε επισημάνει ότι ο κατευνασμός του κ. Ερντογάν θα είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και δυστυχώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα».

«Σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα πρόσφατα αποτελέσματα του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων, ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και συμφωνήσαμε για το τι επιδιώκουμε ενόψει της άτυπης συνέλευσης στο Βερολίνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ο Έλληνας ομόλογος μου με ενημέρωσε με ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως επίσης και για την πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση τμηματικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Συζητήσαμε επίσης εν εκτάσει για τις πρωτοβουλίες που Λευκωσία και Αθήνα αναλαμβάνουν από κοινού στην περιοχή που έχουν ως στόχο στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να θέσουν τα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση μιας συνεργασίας στην περιοχή χωρίς  a priori αποκλεισμούς, με στόχο να καταστεί η περιοχή μας πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη, με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αφού είναι η μόνη προοπτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα όλων των κρατών», υπέδειξε.

Παράλληλα χαρακτήρισε μονόδρομο «την επιλογή θεμελίωσης καλών σχέσεων με τους γείτονες μας στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικά και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι. Ο διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων».

«Αυτή είναι και η κοινή θέση της Ε.Ε. όπως καταγράφονται σε αριθμό συμπερασμάτων. Μιλώντας για την Ε.Ε. ως δύο κράτη μέλη που πιστεύουμε πολύ στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις θα κρίνουν και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αφού και οι 27 έχουμε συμφωνήσει ότι οι συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει το πλήρες φάσμα των σχέσεων της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε πως συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούν και καλλιεργούν με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόσθεσε πως οι συνεργασίες αυτές συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην περιοχή.
 
Επεσήμανε πως ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο στο πλαίσιο του κοινού τους βηματισμού.
 
Ανέφερε πως στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο αναμένεται να συζητήσουν για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας «τον οποίον έχει και θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος» και υπογράμμισε πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της.
 
Ανέφερε πως η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί και στο ανώτατο επίπεδο στη σύνοδο των επτά Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) στην Κορσική και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Ο κ. Δένδιας είπε πως οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. «Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση, επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών», ανέφερε.
 
Σημείωσε πως με τον κ. Χριστοδουλίδη αναφέρθηκαν και στις απολύτως καταδικαστέες, συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Υπογράμμισε πως η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα και δεν παράγει δίκαιο αλλά επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της, είπε.
 
Πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε.
 
Είπε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, τη στιγμή που γίνονται μέσω επιχειρούμενης επιβολής τετελεσμένων, εκβιασμών και απειλών δεν πείθουν κανένα.
 
Σημείωσε πως «είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να διεξάγεται υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας».
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυσή του, είπε πως την προοπτική αυτή δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την Αμμόχωστο.
 
Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συμμετέχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
«Είναι επίσης έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντανά το συντομότερο δυνατό», είπε, και τόνισε πως το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα και κύριο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η πυξίδα στις προσπάθειες επίλυσής του δεν μπορεί να είναι άλλη από το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.
 
Αναφέρθηκε τέλος στο θέμα των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτό, σημειώνοντας πως επανέλαβε στον Κύπριο ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συντρέχει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι η Τουρκία να συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πολύρωρη δικαστική διαδικασία για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Διαφοροποίηση ρόλων και ενστάσεις συνηγόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Σχεδόν 100.000 Παλαιστίνιοι καλούνται να εκκενώσουν την Ράφα-«Περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση»
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Τρεις νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων
Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας σε πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες μετά από χαοτική μέρα συλλήψεων
Στους 78 οι νεκροί και στους 105 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Ως τζαμί θα λειτουργεί ο βυζαντινός ναός της Μονής της της Χώρας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα