Έκλεισαν τους πομπούς εντοπισμού τους το Oruc Reis και τα βοηθητικά του πλοία

Σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, προχώρησε τις τελευταίες ώρες το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με το marine traffic το σκάφος απενεργοποίησε τους πομπούς του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το που βρίσκεται. 

Στην απενεργοποίηση των πομπών εντοπισμού τους, προχώρησαν και τα άλλα δύο βοηθητικά του σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και έχουν να δώσουν στίγμα σχεδόν από τις επτά το απόγευμα. 

Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και στο παρελθόν από την Τουρκία και συγκεκριμένα  από το ερευνητικό σκάφος Barbaros, κυρίως για να προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων. Ωστόσο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκονται, τόσο το Oruc Reis όσο και τα βοηθητικά του πλοία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτιμήσεις για αιφνιδιαστική έξοδο του Oruc Reis-Σε επιφυλακή το ελληνικό ναυτικό

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα για θέματα άμυνας militaire.gr, το ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί Navtex από πλευράς Τουρκίας για έρευνες του πλοίου. 

Την ίδια ώρα, το  Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης νότια της Αγίας Νάπας. Εξάλλου παράνομες έρευνες και συγκεκριμένα ερευνητική γεώτρηση, πραγματοποιεί εντός του Οικοπέδου τέσσερα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι στις πέντε το πρωί της Δευτέρας, τίθεται σε εφαρμογή η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και που αφορά στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά από το πολεμικό ναυτικό της χώρας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Τουρκικά μέσα σημειώνουν πως ήδη πολεμικά πλοία της Τουρκίας μεταβαίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ αντίστοιχα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις στο νότιο Αιγαίο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχει να προλάβει νέα κλιμάκωση, προειδοποιεί την Τουρκία ο Μπορέλ

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ