Πέμπτη 1 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τρέχει να προλάβει νέα κλιμάκωση, προειδοποιεί την Τουρκία ο Μπορέλ

  09/08/2020 19:00
Τρέχει να προλάβει νέα κλιμάκωση, προειδοποιεί την Τουρκία ο Μπορέλ

Τρέχει να προλάβει νέα κλιμάκωση, προειδοποιεί την Τουρκία ο Μπορέλ

  09/08/2020 19:00
Προειδοποίηση πως η ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πως δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων, απηύθυνε το απόγευμα της Κυριακής ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι "τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων" και υπενθυμίζει την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές".

Προειδοποιεί μάλιστα ότι "δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων", ενώ "αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτιμήσεις για αιφνιδιαστική έξοδο του Oruc Reis-Σε επιφυλακή το ελληνικό ναυτικό

"Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων", ξεκαθαρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

"Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", τονίζει και διευκρινίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια".

"Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο", καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας