Μιχάλης Δαμιανός στον REPORTER: Δεν είναι όλα ρόδινα στο ΔΗΚΟ

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την «αποστασία» στελεχών ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανός, σε συνέντευξή του στον REPORTER. Εκφράζει την πεποίθηση πως εκείνοι που έφυγαν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων εκτός ΔΗΚΟ, ενώ δεν πιστεύει πως η αποχώρησή τους θα επηρεάσει τον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος.
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραδέχεται πως στο ΔΗΚΟ δεν είναι όλα ρόδινα και τονίζει πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν πρέπει να τύχουν πολιτικού και όχι συναισθηματικού χειρισμού. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να γίνει συζήτηση εσωκομματική, όχι για αυτούς που έφυγαν και τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες τους, αλλά γι’ αυτούς που έμειναν στο κόμμα.
 
Ο κ. Δαμιανός εκφράζει βεβαιότητα πως οι αποχωρήσαντες θα καταλήξουν στην ΔΗΠΑ και εξηγεί γιατί η ηγεσία του κόμματος θεωρεί πως υποκινούνται από το Προεδρικό. Αναφέρεται, επίσης, σε μία ενδεχόμενη συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, καθώς και για τους στόχους του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.
 
Πρέπει να συζητήσουμε
Η πρόσφατη αποχώρηση στελεχών του ΔΗΚΟ προκάλεσε νέες αναταράξεις. Γιατί το κόμμα σας δεν μπορεί ποτέ να βρει εσωτερική ηρεμία;
Η αποχώρηση δημιουργεί σίγουρα κάποια νέα δεδομένα, αλλά το κόμμα πρέπει να το χειριστεί πολιτικά και όχι συναισθηματικά, γιατί στις αποχωρήσεις είναι πολύ εύκολο να το χειριστείς συναισθηματικά. Ένα ορθό κόμμα, όμως, το χειρίζεται πολιτικά.
 
Αυτοί που αποχώρησαν έκαναν τις δικές τους επιλογές. Το κόμμα θα εξετάσει την κατάσταση στα συλλογικά του όργανα με νηφαλιότητα και να δει τις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά του. Η κάθε αποστασία είναι διαφορετική. Στο τέλος της ημέρας, η πλατιά μάζα της κοινωνίας είναι που θα δώσει απάντηση σε αυτή την αποστασία. Την απάντηση θα τη δώσει ο κόσμος του ΔΗΚΟ.
 
Το κόμμα θα κάτσει να αξιολογήσει τι έγινε, γιατί έγινε, να δούμε τα προβλήματα τα εσωκομματικά που ενδεχομένως να έχει εξωθήσει κάποια άτομα εκτός κόμματος. Είναι σίγουρα προσωπικοί οι λόγοι που έφυγαν, αλλά, αν υπάρχουν ευρύτεροι λόγοι, δεν πρέπει να τους κρύψουμε κάτω από το χαλί και πρέπει να τους συζητήσουμε, όχι γι’ αυτούς που έφυγαν αλλά γι’ αυτούς που έμειναν και τον κόσμο του ΔΗΚΟ.
 
Οι πέντε αποχωρήσαντες θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα το ΔΗΚΟ έχει θολώσει ιδεολογικά, κάνοντας λόγο για πολιτικές παλινωδίες. Πώς απαντάτε σε αυτές οι κατηγορίες;  
Εγώ θεωρώ ότι όταν θα φύγει κάποιος από ένα κόμμα, πρέπει να βρει δικαιολογία. Και η μόνη δικαιολογία που μπορεί να βρει και να στέκει είναι ιδεολογική. Όμως ιδεολογικές διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ εκείνων που έφυγαν και εκείνων που έμειναν, ούτε καν πολιτικές. Είναι βουλευτές και τους μήνες του κορωνοϊού συνεδρίαζαν και συμφωνούσαν με όλη την ομάδα και το ΔΗΚΟ ψήφιζε σύσσωμο. Δεν είμαι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ξέρω τι συζητούσαν, όμως συζητούσαν και προχωρούσαν στη βάση πολιτικών αποφάσεων. Άρα δεν ήταν πολιτικές οι διαφωνίες.
 
Οι διαφωνίες τους είναι σίγουρα προσωπικές. Μπορεί να είναι και λόγω κάποιων συμπεριφορών. Αλλά εγώ δεν έχω διαπιστώσει πολιτικές διαφωνίες και αν υπάρχουν διαφωνίες ίσως είναι στον τρόπο που εκφράζονται οι πολιτικές του κόμματος και όχι στις ίδιες της πολιτικές. Σε άλλα κόμματα υπάρχουν τεράστιες διαφορές ιδεολογίας και τα στελέχη δεν φεύγουν. Εδώ φεύγουν στελέχη γιατί κυρίως είτε δεν εκλέγονται στις επόμενες βουλευτικές ή γιατί δεν έχουν την επαφή με τον Πρόεδρο την οποία θα ήθελαν. Δεν είναι λογικό για ένα κόμμα αυτό.
 
Γιατί, όμως, συμβαίνει τόσο συχνά στο ΔΗΚΟ;
Ο Μάριος Καρογιάν όταν θα έφευγε, θα έπαιρνε μαζί του κόσμο, επειδή οι διαφωνίες του ήταν προσωπικές με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ιδεολογικά δεν υπήρχαν διαφωνίες. Οι διαφωνίες ήταν σε κάποιους τρόπους χειρισμού, αλλά όχι σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί κάποιοι που έφυγαν από το ΔΗΚΟ να θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να είμαστε Κυβέρνηση κι εκείνοι που έμειναν να πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε στην Κυβέρνηση αλλά όχι να καταπατούμε τις δικές μας αρχές και αξίες για να είμαστε στην εξουσία. Αυτό δεν είναι πολιτική διαφορά, είναι διαφορά αντίληψης της πολιτικής.
 
Εάν έχουμε αποχωρήσεις στελεχών συχνές, προφανώς έχουμε κάποια εσωκομματικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε και να μην τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, για αυτούς που έμειναν. Δεν είναι όλα ρόδινα στο ΔΗΚΟ, όπως σε κανένα κόμμα. Όμως στόχος είναι το ΔΗΚΟ να αναλύσει τους λόγους που έχουν φύγει στελέχη, πέραν από τις δικές τους φιλοδοξίες, και να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα. Προφανώς για να φεύγουν κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Και πρέπει να το συζητήσουμε για να το λύσουμε.
 
Εσωκομματική διερεύνηση
Ένα από τα σημεία που στέκονται πολύ τα στελέχη που έφυγαν είναι ο περίγυρος του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος θεωρούν ότι θέτει το κόμμα εκτός πορείας, παραγκωνίζει στελέχη και απαξιώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας εντός του ΔΗΚΟ. Σε ποιες κινήσεις πρέπει να προβεί η ηγεσία, για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες;
Δεν θα κάτσει το ΔΗΚΟ να σχολιάζει ό,τι λέει ο καθένας που φεύγει, ούτε και να προσωποποιεί το πρόβλημα. Πάντα θα υπάρχουν στελέχη δίπλα από τον Πρόεδρο, πάντα θα υπάρχουν στελέχη τα οποία θα έχουν παράπονο. Ο τρόπος, όμως, που εξωτερικεύεις το παράπονο δεν είναι με το να σηκώνεσαι να φεύγεις. Συζητάς, προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα και κατεβαίνεις στις εσωκομματικές εκλογές για να κερδίσεις αυτούς με τους οποίους έχει το πρόβλημα.
 
Αν σε ένα κόμμα ήταν όλοι το ίδιο και συμφωνούσαν όλοι στα πάντα, δεν θα υπήρχαν εσωκομματικές εκλογές. Άρα κατεβαίνεις στις εσωκομματικές και πολιτειακές εκλογές για να εκφέρεις τη δική σου άποψη και να αλλάξεις πράγματα. Σίγουρα εκείνοι που φεύγουν εξυπηρετούν συμφέροντα κάποιων εκτός ΔΗΚΟ.
 
Η αποστασία είναι αδικαιολόγητη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σε ένα κόμμα δεν υπάρχουν προβλήματα. Για εμένα στο κάθε κόμμα, όταν φεύγει κάποιο στέλεχος, πρέπει να ερευνήσεις εσωκομματικά τους λόγους για τους οποίους έγινε η αποστασία, πέραν από προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες των αποστατών. Όταν βρεις το πρόβλημα και το λύσεις, βγαίνεις μόνο κερδισμένος.
 
Προεδρικό, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Το ΔΗΚΟ έχει κατηγορήσει ευθέως τον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό για ανάμειξη στα εσωτερικά του, θεωρώντας ότι υποκίνησαν τους πέντε να αποχωρήσουν. Ποιες αποδείξεις έχετε γι’ αυτές τις κατηγορίες;  
Έχουμε κατηγορήσει κυρίως το Προεδρικό. Συμφέρει στον ΔΗΣΥ μια κρίση στο ΔΗΚΟ και υποκινείται από το Προεδρικό. Γιατί Προεδρικό δεν είναι μόνο ο ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει κάποιους συνεργάτες, που μπορεί να είναι πρώην συνεργάτες μας.
 
Από ένα κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση δεν φεύγεις για να κάνεις περισσότερη αντιπολίτευση. Φεύγεις για να κάνεις κυβέρνηση. Υποκινείσαι από κάπου, από το Προεδρικό και τους συνεργάτες τους. Και δεν εννοούμε ότι συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και πήρε απόφαση για το ΔΗΚΟ. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται και εκτελούνται από τα πίσω γραφεία στο Προεδρικό και στο κάθε Προεδρικό και σίγουρα συμφέρει και στο Προεδρικό και στη ΔΗΠΑ να δημιουργούν τεχνικές κρίσεις. Είναι φως φανάρι, πάντα θα υπάρχουν αυτά τα ενδεχόμενα.
 
Έταξαν σε κάποιους δημαρχίες, διορισμούς. Αυτά τα ακούει ο κόσμος και αποδείξεις μπορεί να υπάρχουν σύντομα. Έφυγαν και είπαν ότι θα κάνουν πλατφόρμα. Θα καταλήξουν στη ΔΗΠΑ, την οποία θεωρούμε εμείς κόμμα που στηρίζει και στηρίζεται από το Προεδρικό. Στην πολιτική για κάποια πράγματα δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις. Θα φανούν από τις εξελίξεις.
 
Το φλερτ του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ φαίνεται να αποτελεί άλλο ένα σημείο τριβής εντός του κόμματος. Προσωπικά, πώς κρίνετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ;
Το ΔΗΚΟ επικεντρώνεται στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, γιατί μπαίνουμε σε τροχιά βουλευτικών και όχι προεδρικών. Από τις βουλευτικές κρίνονται πολλά. Υπάρχουν πολλές περισσότερες προκλήσεις από ότι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η κοινωνία γενικά έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από τις προσωπικές ατζέντες του καθενός, όπως το Κυπριακό, η οικονομία, η ευημερία της κοινωνίας, ο κορωνοϊός και το μεταναστευτικό και αυτά πρέπει να συζητήσουμε.
 
Σίγουρα ένα κόμμα το οποίο είναι στην αντιπολίτευση και θέλει να φύγει η κυβέρνηση πρέπει να μιλά με την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να μην μιλά με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι το ΑΚΕΛ. Συνεργασία με το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει. Αν υπήρχε συντονισμένη συνεργασία με το ΑΚΕΛ θα φαινόταν από κοινές πολιτικές ή κοινές τοποθετήσεις. Αυτά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει συνεννόηση με το ΑΚΕΛ σήμερα. Όμως, κατά την άποψή μου, το ΔΗΚΟ πρέπει να αρχίσει να συζητά με το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σίγουρα πρέπει να το κάνει και σίγουρα πρέπει να το κάνει μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στις βουλευτικές ο καθένας ασχολείται με το δικό του κόμμα και τα δικά του ποσοστά και μετά συζητάς για το πώς θα αλλάξει η κυβέρνηση αν είσαι αντιπολίτευση και αν είσαι κυβέρνηση για το πώς θα κρατηθείς.
 
Συχνά γίνονται, όμως, συνεργασίες και για την Προεδρία της Βουλής, που έχει άμεση σχέση με τις βουλευτικές, με ακτίνα τις προεδρικές.
Να κάνουμε τις βουλευτικές, αν δούμε τα ποσοστά μας. Συμφωνώ ότι οι βουλευτικές και η εκλογή του Προέδρου της Βουλής είναι ένα βήμα. Όμως υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που υπήρξαν συνεργασίες για εκλογή Προέδρου Βουλής αλλά δεν συνεχίστηκε και στις προεδρικές. Για παράδειγμα στηρίξαμε τον Χριστόφια το 2006 και κατέβηκε υποψήφιος το 2007. Ο Συλλούρης στηρίχθηκε από τον συναγερμό το 2016 και στη συνέχεια η Αλληλεγγύη στήριξε Νικόλα. Άρα το τι γίνεται στην Προεδρία της Βουλής δίνει κάποτε ενδείξεις, αλλά δεν είναι απόλυτες.
 
Το πιο σημαντικό δεν είναι η Προεδρία της Βουλής αλλά τα ποσοστά των κομμάτων για τη συζήτηση για τις προεδρικές, διότι τα ποσοστά αυτά δείχνουν τον καθρέφτη της κοινωνίας για την εκλογική τους δύναμη. Σήμερα είμαστε δυόμισι χρόνια πριν τις προεδρικές και προηγούνται οι βουλευτικές και θα επικεντρωθούμε στις βουλευτικές εκλογές.
 
Ρυθμιστικός ρόλος
Το ΔΗΚΟ έχει πλέον τρεις βουλευτές λιγότερους. Θεωρείτε ότι έχει αποδυναμωθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κόμματος; 
Έχει τρεις βουλευτές λιγότερους, τρεις προσωπικότητες λιγότερες. Η αριθμητική μείωση δεν σημαίνει αυτόματα ποιοτική μείωση. Σχεδόν ποτέ κάποιος βουλευτής που αποχωρεί από το κόμμα του δεν παίρνει και τις ψήφους του. Εμείς θεωρούμε ότι δεν αποδυναμώθηκε με κάποιο τρόπο ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ, επειδή τα ποσοστά είναι εκεί.
 
Από την στιγμή που οι τρεις αποστάτες θα ψηφίζουν μαζί με τον ΔΗΣΥ, ο ΔΗΣΥ θα συνεχίζει να θέλει τους επτά του ΔΗΚΟ για να περνά νομοσχέδια. Άρα συνεχίζει να έχει τον ρυθμιστικό ρόλο το ΔΗΚΟ, επειδή είναι σημαντικός ο αριθμός των βουλευτών του. Αλλά ας μην ξεχνούμε πως τα πλείστα νομοσχέδια στη Βουλή περνούν ομόφωνα, μετά από τη συζήτηση στις Επιτροπές. Οι συνεργασίες εντός Βουλής γίνονται σε λίγες περιπτώσεις. Από την στιγμή που η Κυβέρνηση χρειάζεται τους επτά, σίγουρα το ΔΗΚΟ είναι ρυθμιστής.
 
Όμως ο ρυθμιστικός ρόλος έχει κυρίως να κάνει με τις προεδρικές εκλογές. Εκεί που θα πάει το ΔΗΚΟ μπορεί να βγάλει και Πρόεδρο, σε συνεργασία με τα δύο μεγάλα κόμματα. Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν φεύγει, φεύγουν προσωπικότητες, δεν θεωρούμε ότι αποδυναμώνεται.
 
Έχετε ενώπιον σας βουλευτικές εκλογές, με μια μερίδα πρώην στελεχών να έχουν δημιουργήσει πλατφόρμα και μια άλλη μερίδα να έχουν δημιουργήσει κόμμα, με αποτέλεσμα τρεις σχηματισμοί να ποντάρουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Πώς θα αντισταθμίσετε πιθανές απώλειες;
Εμείς θεωρούμε ότι οι σχηματισμοί θα είναι δύο, γιατί η πλατφόρμα θα πάει στη ΔΗΠΑ. Αν υπάρξουν τρεις, ενδεχομένως οι δύο θα μείνουν εκτός Βουλής. Άρα στην ουσία δύο θα είναι οι σχηματισμοί, η πλατφόρμα θα πάει στη ΔΗΠΑ.
 
Ο ρόλος του κόμματος σήμερα είναι να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος το πώς προχωρά το κόμμα σε βουλευτικές εκλογές. Σημαντικό είναι τι λέει ο κόσμος του ΔΗΚΟ. Τα στελέχη κάνουν τις επιλογές τους αλλά είναι ο κόσμος που αποφασίζει και ουδέποτε κάποιος που φεύγει από ένα κόμμα παίρνει μαζί του και τον αριθμό των ψήφων που έπαιρνε. Το κριτήριο είναι ΔΗΚΟϊκό και δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κόσμο ότι ψηφίζει γενικά προσωπικότητες, ψηφίζει προσωπικότητές εντός κάποιου πολιτικού χώρου. Τα άτομα που έφυγαν ψηφίζονταν από τον κόσμο του ΔΗΚΟ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο και θεωρούμε ότι θα παραμείνει στον χώρο τον δικό μας. Σίγουρα το κόμμα θα συζητήσει τα οποιαδήποτε προβλήματα έχει, θα κατεβάσει όσο πιο δυνατό ψηφοδέλτιο μπορεί να κατεβάσει, ώστε να κρατήσει και, εάν μπορεί, να αυξήσει τα ποσοστά του.
 
Άρα ο στόχος σας στις βουλευτικές εκλογές είναι η αύξηση ποσοστών;
Σίγουρα είναι η αύξηση ποσοστών. Αλλά κυριότερος είναι να κρατήσει το ΔΗΚΟ τον ρυθμιστικό ρόλο που συζητήσαμε πριν. Αν ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ κρατηθεί ακόμη και με χαμηλότερα ποσοστά, πάλι θα είναι επιτυχία για το ΔΗΚΟ, νοουμένου ότι έχασε κόσμο από τις περασμένες βουλευτικές, γιατί σημαίνει πως κάποιοι φεύγουν και κάποιοι έρχονται.
 
Οι απαντήσεις δίνονται στις κάλπες. Άρα πρέπει να δουλέψει το κόμμα με τον καλύτερο τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε να κρατήσει ή να αυξήσει ποσοστά και να αποδείξει πως πάνω από όλα είναι το κόμμα και όχι  τα προσωπικά του καθενός. Και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα και έχει αποδειχθεί. Το ΔΗΚΟ πρέπει να δει τα του οίκου του και να καταφέρει να παραμείνει το μεγάλο κόμμα του Κέντρου και ο ρυθμιστής. Αυτός είναι ο στόχος.
 
Το κόμμα γυρίζει σελίδα. Κατεβαίνει βουλευτικές και πρώτα θα λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα για αυτούς που έμειναν. Εκείνοι που έφυγαν, έφυγαν. Εκείνοι που έμειναν είναι κομματικοί και πρέπει να λυθούν τα προβλήματα για αυτούς, για να επιτευχθούν οι στόχοι του κόμματος και να διατηρήσει τον ρόλο που έχει. Αν το ΔΗΚΟ χάσει τον ρυθμιστικό του ρόλο, θα μείνει ο Συναγερμός και το ΑΚΕΛ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα