Η δυσαρέσκεια με την ηγεσία του ΔΗΚΟ και οι νέες αποχωρήσεις στα σκαριά

Σε διαδικασία… υποδοχής κι άλλων ΔΗΚΟϊκών βρίσκεται η πλατφόρμα που δημιούργησαν οι τρεις βουλευτές και τα δύο στελέχη του ΔΗΚΟ που αποχώρησαν πριν από λίγες ημέρες, καθώς, όπως πληροφορείται ο REPORTER αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις εντός της ημέρας. Οι πέντε βρίσκονται σε επικοινωνία με σειρά στελεχών του ΔΗΚΟ και οι επαφές είναι καθημερινές. Αναμένεται να συναντηθούν σήμερα και τέλη αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη να υπάρξουν ανακοινώσεις συστράτευσης.
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως δεν αναμένεται να ανακοινωθούν «ηχηρά» ονόματα, που να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή εφάμιλλη αυτής που δημιούργησε η ανακοίνωση αποχώρησης των πέντε. Εντός του ΔΗΚΟ, όμως, τα ονόματα αυτά έχουν τη δική τους σημασία, καθώς πρόκειται για στελέχη που δραστηριοποιούνται σε επαρχιακό και τοπικό επίπεδο, από αυτούς που βγάζουν πολλή δουλειά σε προεκλογικές περιόδους. Είναι, δηλαδή, άτομα με κύκλο, που παραδοσιακά αξιοποιεί ο οργανωτικός μηχανισμός του ΔΗΚΟ για να φέρουν ψήφους στο κόμμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πολλά… ΔΗΚΟ μέσα στο ΔΗΚΟ, το νέο κύμα φυγής που έρχεται και η πλατφόρμα
 
Τέτοιοι «στρατιώτες» αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την πλατφόρμα, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει εκ νέου έδρες στη Βουλή, μέσω κάποιας φόρμουλας καθόδου σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις. Πρόκειται για πρόσωπα που αισθάνονται για διάφορους λόγους παραγκωνισμένα από την ηγεσία και που συμφωνούν με τους πέντε πως το ΔΗΚΟ έχει μπει σε λάθος πορεία.
 
Κρατάει χρόνια
Πάνω κάτω τα ίδια αισθάνονταν, άλλωστε, και οι πέντε που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ. Η δυσαρέσκειά τους δεν είναι πρόσφατη, όμως φαίνεται να έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα. Η ενόχλησή τους με συγκεκριμένα άτομα και χειρισμούς πάει αρκετά χρόνια πίσω, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές και για ορισμένους νωρίτερα.
 
Οι κύριοι Βότσης, Μουσιούττας, Προκοπίου, Τρυφωνίδης και Τσίγκης δεν είχαν παράλληλες πορείες στο ΔΗΚΟ, παρά την πολύχρονη παρουσία τους στο κόμμα, καθώς άλλοι είχαν πιο στενή σχέση με τον Πρόεδρο του κόμματος στο παρελθόν και άλλους τους χώριζε ανέκαθεν απόσταση από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τις απόψεις του και την ομάδα του. Επεδείκνυαν και διαφορετική στάση, με κάποιους από τους πέντε να συμμετέχουν ανελλιπώς στα συλλογικά όργανα και άλλους να επιλέγουν να τα αποφεύγουν. Ωστόσο φαίνεται πως κοινή συνισταμένη ήταν ο εκνευρισμός τους για την συμπεριφορά έναντι τους, καθώς και για ορισμένες λανθασμένες, κατά την άποψή τους, εκτιμήσεις και επιλογές που γίνονταν σε επίπεδο ηγεσίας του κόμματος.
 
Κάποιοι, μάλιστα, φαίνεται ότι κατά καιρούς να προσπάθησαν να τον προειδοποιήσουν ότι διάφορες ενέργειες του κ. Παπαδόπουλου ή των συνεργατών του προκαλούσαν την αποστασιοποίηση μελών και ψηφοφόρων, που αισθάνονταν περιφρόνηση ή απογοήτευση από διάφορους χειρισμούς.
 
Οι παραινέσεις τους προς τον κ. Παπαδόπουλο συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρώτον, τον καλούσαν να δώσει λόγο και ρόλο σε άτομα που αισθάνονταν περιθωριοποιημένα και εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους, ώστε να τους κρατήσουν κοντά στο κόμμα. Δεύτερον, του ζητούσαν να βγει έξω προς τον κόσμο και να έχει κατ’ ιδίαν, μη φιλτραρισμένες συζητήσεις μαζί του, έτσι ώστε να διαπιστώσει προβλήματα αλλά και να παρουσιάζεται πιο προσιτός. Τρίτον, του συνιστούσαν να αναθεωρήσει κάποια πράγματα αναφορικά με τον άμεσο περίγυρό του, τον τρόπο που εργάζεται, την συμπεριφορά του αλλά και την πολιτική αξιολόγηση που κάνει.
 
Αν και, όπως αναφέρουν οι πηγές, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν αρνείτο να τους ακούσει, στην πράξη ουδέποτε εφάρμοσε τις εισηγήσεις τους, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι δεν λαμβάνονταν υπόψη οι απόψεις τους. Αυτό προστέθηκε στην δυσαρέσκεια που υπήρχε ήδη, αφού οι πέντε θεωρούσαν ότι συχνά υποβαθμίζονταν, πχ δινόταν προτεραιότητα σε άλλα πρόσωπα για εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, ενώ οι ίδιοι ήταν πολιτειακοί και κομματικοί αξιωματούχοι, τους ζητούσαν να εκπροσωπήσουν το κόμμα σε εκδηλώσεις χαμηλής επικοινωνιακής αξίας, ενώ άλλα στελέχη πήγαιναν στις πιο μαζικές, δεν ζητείτο η γνώμη τους για πράγματα που θεωρούσαν ότι γνώριζαν καλύτερα κ.α.  
 
Λεπτοί χειρισμοί
Όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, παρόμοιες ανησυχίες με τους πέντε εξέφρασαν κατά καιρούς κι άλλα στελέχη, τα οποία δεν έχουν καμία πρόθεση να τους ακολουθήσουν στο νέο τους εγχείρημα. Άτομα τα οποία παραμένουν στο ΔΗΚΟ, διατηρώντας τους προβληματισμούς και τα παράπονα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης των ψηφοδελτίων αλλά και της προεκλογικής εκστρατείας.
 
Και εδώ είναι που χρειάζονται οι λεπτοί χειρισμοί και οι διορθωτικές κινήσεις από πλευράς του Νικόλα Παπαδόπουλου. Μπορεί κάποιοι να έχουν την άποψη πως «όποιου δεν του αρέσει, μπορεί να φύγει», όμως σε περιόδους εκλογών κάθε στέλεχος που τραβά κουπί είναι πολύτιμο. Δεδομένου, δε, ότι προεκλογικά πολλές φορές εκδηλώνεται και κάποιας μορφής πολιτική υπερευαισθησία, οι επιλογές που θα γίνουν μπορεί είτε να ενισχύσουν το ΔΗΚΟ είτε να αποβούν πολύ ζημιογόνες…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»