Πού το πάει το Oruc Reis... Βήμα αποκλιμάκωσης ή προετοιμασία για έρευνες;

Ως ακόμα ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση, μεταφράζεται η κίνηση του Oruc Reis να εισέλθει στο λιμάνι της Αττάλειας, παρά την επιμονή των τουρκικών μέσων που θέλουν το σκάφος να προετοιμάζεται για να βγει στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις από επίσημα χείλη, είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα, μετά από τις διαβουλεύσεις του Ταγίπ Ερντογάν με την Άγκελα Μέρκελ, έλαβε την απόφαση να αποκλιμακώσει τις ενέργειες της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε άγκυρα το Oruc Reis-Έντονη κινητικότητα στο λιμάνι της Αττάλειας
 

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της και η εφημερίδα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Cumhuriyet, η οποία σημειώνει ότι ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε χθες στην Ισπανίδα ομόλογο του, ότι η Τουρκία, ζήτησε μείωση της έντασης για ένα μήνα στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Η Ισπανίδα Υπουργός είπε ότι «η επιθυμία της Τουρκίας για μείωση της έντασης στη Μεσόγειο και για εποικοδομητικό διάλογο με τους γείτονες είναι σημαντική, και αυτό ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Το αίτημά σας να σταματήσει η ένταση για ένα μήνα είναι σημάδι εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, είναι ικανοποιημένη γι αυτό».
 
Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο Σάββατο Ελλάδα και Τουρκία, προχώρησαν στην αμοιβαία υποχώρηση, αποσύροντας κάποια από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή του νότιου Αιγαίου και στον κόλπο της Αττάλειας, αντίστοιχα, ως ένδειξη καλής θελήσεως, μετά τις τηλεφωνικές επαφές της Άγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ωστόσο, ακόμα και χθες τουρκικά κρατικά μέσα, ισχυρίζονταν πως το Oruc Reis είναι έτοιμο να αποπλεύσει από τον κόλπο της Αττάλειας και να μεταβεί στο σημείο που δεσμεύθηκε με Navtex από την Άγκυρα, για διεξαγωγή ερευνών, νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Πάφου.
 
Βέβαια αντί να συμβεί αυτό, λίγο μετά τις 12 χθες το βράδυ, το Oruc Reis έλαβε οδηγία για να μπει στο λιμάνι της Αττάλειας από το αγκυροβόλιο όπου βρισκόταν. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και τα άλλα δύο βοηθητικά σκάφη που το συνόδευαν.
 
Πάντως, μέχρι στιγμής, κανένα δημοσίευμα στην Τουρκία δεν αναφέρεται στην εγκατάλειψη της προσπάθειάς από του Oruc Reis για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική πληροφορία, με μεγάλο ενδιαφέρον, για τον τρόπο που η Τουρκία θα διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα.
 
Για να υπάρξει όμως η σχετική κίνηση από την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο πως ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε κάποιες διαβεβαιώσεις που τον ικανοποίησαν και τον έπεισαν για να δώσει χρόνο στον διάλογο, τον οποίο πάντως, η Ελλάδα δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καζάνι της αν. Μεσογείου-Από το Καστελόριζο στην Κύπρο και τη Λιβύη

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές