Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η τουρκική προκλητικότητα-Καυτός Σεπτέμβρης

Σε ειδική συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα τεθεί επί τάπητος η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το πρίσμα των διαδραματιζόμενων στην ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών. 
 
 
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται έπειτα από την ομόφωνη αποδοχή σχετική εισήγησης στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου του Σώματος στις Βρυξέλλες. 

Κατά τη Σύνοδο, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσαν με έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και σε σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρέμβαση του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μανικωμένοι για τις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης και Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX,  με την οποία παρατείνονται οι παράνομες  δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ως ενδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως αποτελεί και το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»