Έβαλαν πίεση στους ευρωπαίους για την Τουρκία Αναστασιάδης και Μητσοτάκης

To θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο έθεσαν με επιτακτικό τρόπο στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Αναστασιάδης και Μητσοτάκης ζήτησαν από τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προς αποτροπή των έκνομων τουρκικών ενεργειών. 
 
Συγκεκριμένα, ζήτησαν συλλογική και αποφασιστική αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει σε ανάρτηση του στο twitter πως «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».
 
 

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα ελλαδικά ΜΜΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πιθανή πενταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φέρεται να πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου. Σε αυτή την πενταμερή συνάντηση, εφόσον γίνει, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ανγκελα Μέρκελ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ίδιος ο Μισέλ.

Ήδη, μάλιστα, φέρεται να έχει γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση, όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση, ούτε αν θα γίνει αυτή σήμερα ή αύριο, καθώς η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μανικωμένοι για τις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης και Μητσοτάκης

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
LIVE: Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης υπέβαλε υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Λευκωσίας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων