Τα οδοφράγματα, οι πτήσεις από την Τουρκία και η παραδοχή Ερντογάν

Ανοίγουν σήμερα για τους Κύπριους και νόμιμους πολίτες τα οδοφράγματα (πλην αυτό της οδού Λήδρας), βάσει της απόφασης της Κυβέρνησης. Είναι, ωστόσο, πιθανόν οι εξαγγελίες να μην γίνουν πράξη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της.
 
Χθες ανακοινώθηκε από την ψευδοκυβέρνηση ότι θα επιτραπεί σε κάποιες ειδικές κατηγορίες Τ/κ, εφόσον παρουσιάσουν αρνητικό τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες, να εισέλθουν στα κατεχόμενα. Ωστόσο η τελευταία δήλωση για τα οδοφράγματα έγινε από τον Μουσταφά Ακιντζί την Παρασκευή, ο οποίος ανέφερε πως θέλει να μελετήσει λεπτομερώς την απόφαση της Κυβέρνησης και να επανέλθει, χωρίς, όμως, να το πράξει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε... παραθυράκι στα οδοφράγματα το ψευδοκράτος-Σε ποιους επιτρέπει τις διελεύσεις από σήμερα (pics)
 
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωναν το προηγούμενο διάστημα, θα επιτρέπουν διελεύσεις μόνο στους λεγόμενους «πολίτες» του ψευδοκράτους και όσους έχουν «άδεια διαμονής», ενώ για όλους τους υπόλοιπους τα οδοφράγματα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου.
 
Με βάση, πάντως, τα όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, από σήμερα το νόμιμο κράτος επιτρέπει τη διέλευση Κυπρίων πολιτών και νόμιμων κατοίκων, νοουμένου ότι θα παρουσιάσουν, μόνο την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.
 
Στις ομάδες αυτές ανήκουν οι Τ/κ εργαζόμενοι, που θα πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα πιστοποιητικά, Ε/κ εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία, οι οποίοι επίσης πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση, Τ/κ μαθητές/φοιτητές που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση και δεν θα δικαιούνται να διακινούνται με ιδιωτικά οχήματα, εγκλωβισμένοι και επανεγκατεσταθέντες Ε/κ και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα και Κύπριοι πολίτες που λαμβάνουν ιατρική αγωγή στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό.
 
Οι υπόλοιποι Κύπριοι και νόμιμοι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται από και προς τις ελεύθερες περιοχές, παρουσιάζοντας αρνητικό τεστ σε κάθε διακίνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για ποιους θα επιτρέπεται η διέλευση από τα οδοφράγματα και υπό ποιους όρους
 
Σοβαρός πονοκέφαλος η Τουρκία
Κι ενώ στα κατεχόμενα δεν ξεκαθαρίζουν τι θα γίνει με τα οδοφράγματα, δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα να επιτρέψουν την εισαγωγή κορωνοϊού στην Κύπρο από την επιδημιολογικά επικίνδυνη Τουρκία, η οποία δεν ελέγχει την πανδημία.  
 
Μάλιστα, αυτό που έλεγαν οι άλλοι παραδέχθηκε, τελικά, ο Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο τηλεοπτικού του διαγγέλματος, δήλωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι έχουμε χάσει τη θέση μας στον αγώνα κατά της πανδημίας». Απευθυνόμενος σε μια χώρα που ουδέποτε εφάρμοσε lockdown στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα μπορέσουν οι πολίτες να προστατευτούν και η οικονομία να ανακάμψει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδέχθηκε ότι έμεινε πίσω στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού ο Ερντογάν
 
Το προηγούμενο διάστημα, επιστήμονες από το εξωτερικό είχαν κατηγορήσει την Τουρκία για απόκρυψη των πραγματικών αριθμών της πανδημίας στη χώρα και συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε αν τα δεδομένα που δηλώνει είναι ορθά. Μέχρι χθες, πάντως, η Άγκυρα είχε δηλώσει 185,245 κρούσματα και 4,905 θανάτους.
 
Παρά το γεγονός πως κανένας άλλος δεν θεωρεί ασφαλή χώρα την Τουρκία, στα κατεχόμενα επιμένουν να την κατατάσσουν στην κατηγορία Α τους, ως χώρα χαμηλού κινδύνου. Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε σχετικά από την αντιπολίτευση στην ψευδοβουλή, ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί ανέφερε ότι ο λόγος που την κατέταξαν στην κατηγορία Α ήταν ότι όταν έκαναν τις κατηγοριοποιήσεις «δεν είχε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων».  Δεν έδειξε, ωστόσο, οποιαδήποτε πρόθεση για αναθεώρηση του καταλόγου. Αντιθέτως, προχώρησε κανονικά με τον προγραμματισμό, με την πρώτη πτήση από την Κωνσταντινούπολη να φτάνει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου αργά χθες βράδυ.
 
Αν και στα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι από την 1η Ιουλίου, που θα δέχονται επισκέπτες, θα πραγματοποιούν τεστ και θα βάζουν κόσμο σε καραντίνα, το πρόσφατο σκάνδαλο με το ιδιωτικό τζετ αποδεικνύει την ευκολία με την οποία Τούρκοι μπαινοβγαίνουν στα τουρκοκρατούμενα εδάφη και κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.
                                                                            
Η έλευση Τούρκων στην Κύπρο προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στους επιστήμονες, οι οποίοι δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που υπέβαλαν στους Τ/κ συναδέλφους τους, κατά την τηλεδιάσκεψη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία την Τετάρτη. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή και κατέστη σαφές πως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κίνδυνος διασποράς του ιού, θα ανατραπούν και οι σχεδιασμοί για τις διελεύσεις μέσω οδοφραγμάτων.
 
Γι’ αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα οδοφράγματα, που μπορεί να ρίξει φως στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, όπου η επιδημιολογική εικόνα βασίζεται σε μη επιστημονικά αναλυμένα δεδομένα, που προέρχονται από πάρα πολύ μικρό αριθμό τεστ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κρυφτούλι των κατεχομένων, οι αντιεπιστημονικές αποφάσεις και η εξάρτηση

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο