Το κρυφτούλι των κατεχομένων, οι αντιεπιστημονικές αποφάσεις και η εξάρτηση

Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στα κατεχόμενα, καθώς χθες, για άλλη μια φορά, κατά την συνεδρία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία με τη συμμετοχή επιδημιολόγων από τις δύο πλευρές, οι Τ/κ εκπρόσωποι δεν προσκόμισαν αναλυτικά δεδομένα.
                   
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, ενώ η ε/κ επιστημονική ομάδα παρουσίασε μια πλήρη, πολυσέλιδη επιδημιολογική κατάσταση, που περιλάμβανε στατιστικές αναλύσεις και δείκτες, οι Τ/κ δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν σχεδόν τίποτε αλλά είχαν πει πως θα ετοίμαζαν ανάλογα στοιχεία και θα ήταν σε θέση να τα παρουσιάσουν. Κι ενώ αναμενόταν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε χθες, οι ειδικοί από τα κατεχόμενα δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να προσκομίσουν αυτά τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι, ενόψει της συζήτησης, η ε/κ πλευρά είχε επικαιροποιήσει τα δικά της στοιχεία και μάλιστα τα είχε αποστείλει προτού συνεδριάσουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζουν να μην δίνουν επιδημιολογικά δεδομένα τα κατεχόμενα
 
Αν και οι Τ/κ ειδικοί δηλώνουν πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει αμφιβολία κατά πόσον θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν σε μεταγενέστερο στάδιο μια πλήρη επιδημιολογική κατάσταση, που να περιλαμβάνει τους απαραίτητους δείκτες κτλ, ενώ, ό,τι κι αν ετοιμάσουν τελικά, θα βασίζεται στα πάρα πολύ λίγα τεστ που έχουν ολοκληρώσει όλο αυτό το διάστημα. Όπως δήλωσε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, που συμμετείχε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, φαίνεται πως οι Τ/κ δεν έχουν μαζέψει τα δεδομένα τους ή δεν έχουν την εμπειρία να τα αναλύσουν, υποδεικνύοντας ότι είχαν 15 ημέρες ενώπιον τους για να τα ετοιμάσουν.
                                                                             
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα στο οποίο υπήρχαν ελλείψεις, καθώς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για πολλά θέματα που τέθηκαν δεν δίνονταν ολοκληρωμένες απαντήσεις. Ένα από τα θέματα για τα οποία απαντούσαν με μισόλογα, είναι η λογική της συμπερίληψης της Τουρκίας, μίας χώρας με κάκιστη επιδημιολογική εικόνα, την οποία επιστήμονες από το εξωτερικό κατηγορούν ότι αποκρύβει τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, στην πρώτη κατηγορία των χωρών από τις οποίες θα δέχονται επισκέπτες στα κατεχόμενα.
 
Όπως δήλωσε ο Ε/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού, η εντύπωση που αποκόμισαν είναι πως το ζήτημα δεν αντικρίζεται από τ/κ πλευράς μόνο στη βάση επιστημονικών κριτηρίων αλλά και στο πλαίσιο των σχέσεων και των δεσμών των κατεχομένων με την Τουρκία, λόγω της βοήθειας που λαμβάνουν. Από την πλευρά του, ο κ. Καραγιάννης, είπε πως η συμπερίληψη της Τουρκίας «φαίνεται να προβληματίζει και τους ίδιους αλλά δεν είναι κάτι που μπορούσαν να πουν ανοιχτά».
 
Στην πραγματικότητα αποκαλύφθηκε για άλλη μία φορά πως στα κατεχόμενα λαμβάνουν αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η πανδημία στη βάση πολιτικών και όχι επιστημονικών κριτηρίων. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός πως την Τρίτη παραιτήθηκαν μέλη του επιστημονικού συμβουλίου, κατηγορώντας την ψευδοκυβέρνηση ότι τους αγνοεί και λαμβάνει αποφάσεις που δεν στηρίζονται στην επιστήμη.
 
Η απόφαση για την Τουρκία δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μία ακόμη απόδειξη της ετερόφωτης σχέσης των κατεχομένων με την Άγκυρα. Πέραν της πλήρους εξάρτησης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τα κατεχόμενα χρειάζονται την Τουρκία και ως ενδιάμεσο σταθμό, αφού το αεροδρόμιο της Τύμπου είναι παράνομο και μη αναγνωρισμένο. Άρα, εκ των πραγμάτων, στο πλαίσιο αυτών των εξαρτήσεων, είναι αναγκασμένοι να λάβουν μια αντιεπιστημονική απόφαση, γεγονός που, βεβαίως, δεν ήταν πρόθυμοι να παραδεχθούν στη τηλεδιάσκεψη. Δεν ήταν, όμως, ούτε σε θέση να τεκμηριώσουν ουσιαστικά την εν λόγω απόφαση, ούτε καν να αναφέρουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία έγινε η δική τους λίστα, κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλές φορές δημόσια εξηγήσει.
 
Αν και θεωρείται θετικό το γεγονός πως προτίθενται να ζητούν ή να κάνουν τεστ στους επισκέπτες, οι Τ/κ συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να παρουσιάσουν και να αναλύσουν τα επιδημιολογικά τους δεδομένα και η ψευδοκυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις στη βάση πολιτικών και όχι επιστημονικών κριτηρίων. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα προκαλεί ανησυχίες και, ως εκ τούτου, τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Επιστημονική Ομάδα την Παρασκευή.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος είχε, πριν από μερικές ημέρες, αφήσει σαφέστατες αιχμές, αμφισβητώντας ευθέως κατά πόσον έχουν στα κατεχόμενα, εδώ και εβδομάδες, μηδενικά κρούσματα. Στο πλαίσιο της αυριανής συζήτησης ενδέχεται να προταθεί ένα πρόγραμμα τυχαίας δειγματοληψίας στα οδοφράγματα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάποιο έλεγχο των ατόμων που θα διακινούνται προς τις ελεύθερες περιοχές και να διαφανεί εάν όντως δεν υπάρχει ο ιός στην τ/κ κοινότητα και κατά πόσον αυτό θα αλλάξει με την έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας