Ασάφειες και μισόλογα στα κατεχόμενα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Θολή εξακολουθεί να είναι η εικόνα σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, αφού η τ/κ πλευρά συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης για άνοιγμά τους την Κυριακή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, μετά τη σημερινή σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας και της διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση ότι από την 21η Ιουνίου θα επιτρέπεται σε Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από όλα τα σημεία διέλευσης πλην αυτού της οδού Λήδρας, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση.
 
Επιπλέον, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε πρόσωπα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης.
 
Ερωτηθείς, ο κ. Σεντώνας είπε ότι υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενημέρωση του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως πρέπει να ενημερωθεί λεπτομερώς για την απόφαση της Κυβέρνησης και ακολούθως θα τοποθετηθεί.
 
Μπορούν να γίνουν βήματα σταδιακά, συνετά, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «αυτή την περίοδο πρέπει να ενεργήσουμε περισσότερο από κοινού, πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία. Ακόμα και αν υπήρξε μια ‘αποσύνδεση’, αυτή να την υπερκεράσουμε και να μπορέσουμε μαζί με την ε/κ πλευρά να ενεργήσουμε με κοινή λογική σε αυτά τα ζητήματα».
 
Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα, αυτή τη στιγμή, επικρατεί πολιτική αναμπουμπούλα, λόγω του σκανδάλου του ιδιωτικού τζετ και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντικαταστάθηκε ένας ψευδοϋπουργός, με τους τόνους να βρίσκονται πολύ ψηλά, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από κάποιες πλευρές για επίσπευση των «εκλογών», οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
 
Με δεδομένη την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος το προηγούμενο διάστημα από όλους τους «υποψήφιους» για τις παράνομες «εκλογές» και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί, ενδεχομένως το ζήτημα των οδοφραγμάτων να αποτελέσει εκ νέου άλλο ένα πεδίο σοβαρής διαμάχης, σε ένα ήδη πολύ τεταμένο κλίμα. Σημειώνεται ότι το ζήτημα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον Ακιντζί. Αντιθέτως, φαίνεται να χρησιμοποιείται ως πιόνι στα προεκλογικά παιγνίδια εξουσίας που παίζουν μεταξύ τους στα κατεχόμενα.
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να επισημανθεί πως, όπως ανέφερε ο κ. Σεντώνας, η απόφαση της Κυβέρνησης δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη  ότι οι Τουρκοκύπριοι - μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην Κατηγορία Α, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου.
 
Σημειώνεται επίσης πως ομόφωνη ήταν η θέση της επιστημονικής ομάδας πως τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς και όχι γραπτώς οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα, αλλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες  για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, στις περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού