Αυτό είναι το πρώτο πακέτο χαλαρώσεων-Τι αλλάζει και τι παίρνει αναβολή

Ένα κράμα μέτρων που θα αφορούν, αφενός την αποκλιμάκωση των περιορισμών όσο αφορά τη διακίνηση των πολιτών και αφετέρου την επαναλειτουργία κάποιων τομέων της οικονομικής ζωής του τόπου, κλείδωσαν οι σημερινές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής για θέματα κορωνοϊού με την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας.
 
Ήδη η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της τις προτάσεις των ειδικών, τις οποίες αναμένεται να υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό, με κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που πάντως δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία, ελεγχόμενης χαλάρωσης στην πρώτη φάση και αναλόγως των αποτελεσμάτων, να ακολουθήσει μια πιο ευρείας έκτασης χαλάρωση.
 
Ο χρονικός ορίζοντας αποκλιμάκωσης αρχίζει στις 4 Μάϊου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Η δεύτερη φάση των μέτρων θα εφαρμοστεί, εκτός απροόπτου στις 25 Μαΐου, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των χαλαρώσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μικρό το καλάθι χαλαρώσεων στην πρώτη φάση, γενναιότερη αποκλιμάκωση στη δεύτερη
 
Η πρώτη φάση
Μεταξύ των εργασιών που θα ανοίξουν στην πρώτη φάση, συμπεριλαμβάνονται οι υπαίθριες εργασίες όπως τα εργοτάξια, οι εργολάβοι, πελεκάνοι, εργαζόμενοι στα αλουμίνια, σιδεράδες, ελαιοχρωματιστές, εργαζόμενοι με γυψοσανίδες, υδραυλικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, είδη υγιεινής, ηλεκτρολόγοι κ.ο.κ.. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης του κλάδου, όπως τα υλικά οικοδομής, τα καταστήματα πώλησης ειδών υγιεινής. 
 
Επίσης εργαζόμενοι στον τομέα της κηπουρικής, γεωπόνοι, κτλ, θα είναι ανάμεσα στα επαγγέλματα που θα ανοίξουν, αφού πρόκειται για υπαίθριες εργασίες.
 
Επιπρόσθετα θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές κάτω από ειδικές συνθήκες με αποστάσεις μεταξύ των πάγκων των παραγωγών αλλά και με αυστηρά μέτρα, όσο αφορά την παρουσία των πολιτών με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο τους, ώστε να ελέγχεται ο αριθμός τους.
 
Μάλιστα, αν και δεν έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα είναι και μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που εξυπηρετούν μικρό αριθμό πελάτων ή μπορεί να εργαστούν με ραντεβού, ενώ θα εξαιρούνται τα καταστήματα που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα. 
 
Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, αναμένεται να ανακοινωθούν και αυστηρές οδηγίες για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εισαγάγουν ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.
 
Τι αλλάζει στις διακινήσεις των πολιτών
Όπως έγινε γνωστό εδώ και μέρες, ένα από τα μέτρα που κλείδωσαν, είναι η αύξηση των κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολίτες θα μπορούν να αποστέλλουν δύο SMS την ημέρα στο 8998, ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα παραμείνει. Ωστόσο, πιθανόν να υπάρχει μια χαλάρωση σε ότι αφορά την ώρα της ενάρξης ης καθολικής απαγόρευσης. Για παράδειγμα, αντί στις 9 να αρχίζει στις 10. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών. Δηλαδή, κάποιος που διαμένει στη Λευκωσία και έχει συγγενείς στη Λεμεσό, δεν θα μπορεί να τους επισκεφθεί σε αυτή τη φάση.   
 
Επίσης, θα καλούνται να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο του καταστήματος αντισηπτικά και γάντια.
 
Ακόμα, αναμένεται να επιτραπεί το διάνοιγμα των πεζόδρομων και των παραλιακών μετώπων των πόλεων, οι οποίες θα συνοδεύονται με τις ανάλογες χαλαρώσεις σε ότι αφορά την άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης θα υπάρχει όριο στον αριθμό των ατόμων. 
 
Σημειώνεται ότι ενδεχομένως να υπάρξει και ειδική αναφορά σε ότι αφορά την άθληση των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για έναρξη των προπονήσεων, πάντα όμως κάτω από ειδικές συνθήκες.
 
Η δεύτερη φάση
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα μέτρα αποκλιμάκωσης που θα εφαρμοστούν κατά τη δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως το πλάνο υπάρχει, ωστόσο η ανακοίνωση του ενδεχομένως να γίνει μετά το πέρας των πρώτων δύο εβδομάδων εφαρμογής της πρώτης φάσης.
 
Κι αυτό διότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις 18 Μαΐου και θα τύχει διαβούλευσης το διάστημα μέχρι τις 25 Μάϊου. Ωστόσο δεν αποκλείεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει άρση μέτρων και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι τις 25 Μάϊου.
 
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, για τη δεύτερη φάση προτείνεται η κατάργηση των απαγορεύσεων για μετακινήσεις καθώς επίσης και το μέτρο για τη νυχτερινή απαγόρευση.
 
Επιπρόσθετα στη δεύτερη φάση θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ότι αφορά την εκπαίδευση και το άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους μαθητές.
 
Επιπλέον στη δεύτερη φάση θα δοθούν χαλαρώσεις και στη λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, ενδεχομένως και γυμναστηρίων.
 
Σε ότι αφορά τη λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους, αφού θα δημιουργηθεί θέμα με την φύλαξη των παιδιών, συνεπώς η τουλάχιστον σταδιακή λειτουργία τους τοποθετείται χρονικά στη δεύτερη φάση.
 
Τα επόμενα βήματα
Η τρίτη φάση που τοποθετείται χρονικά μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, θα φέρει τις πρώτες χαλαρώσεις για τη λειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μεγαλύτερων καταστημάτων λιανικής πώλησης.
 
Σημειώνεται πως τη λειτουργία των καταστημάτων και των χώρων αναψυχής θα συνοδεύουν αυστηρές οδηγίες για τη λειτουργία τους καθώς και των αποστάσεων που θα πρέπει να τηρούνται και των μέτρων υγιεινής που θα πρέπει να προβλέπονται.
 
Σε αυτό το στάδιο ενδεχομένως να ενταχθεί και η λειτουργία των εκκλησιών, αλλά και των αθλητικών δραστηριοτήτων, κάτω όμως από αυστηρές προϋποθέσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν εν ενθέτω χρόνο.
 
Κάτω από ειδικές συνθήκες θα ξεκινήσει εκείνη την χρονική περίοδο και η σταδιακή λειτουργία των αεροδρομίων.
 
Η διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων θα παρακολουθείται στενά από τις Αρχές αφού θα δοκιμαστούν στην πράξη τα συστήματα ελέγχου χαλάρωσης των μέτρων, που αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδίου.
 
Στη διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης των μέτρων, συμμετέχουν αρκετές κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες όπως οι υγειονομικές υπηρεσίες, η Πολιτική Άμυνα το Υπουργείο Υγείας, η Αστυνομία, οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων καθώς και η δημοτική Αστυνομία.
 
Ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο
Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 30 το πρωί της Τετάρτης. Μετά την έγκριση των μέτρων αποκλιμάκωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να απευθυνθεί στον λαό, είτε μέσω διαγγέλματος, είτε μέσω δήλωσης στα πρότυπα των προηγούμενων δύο που έχουν γίνει για τις ανακοινώσεις λήψης των μέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών