Η εξεύρεση φόρμουλας για τις εγγυήσεις στο τραπέζι του Συμβουλίου Αρχηγών

Με στόχο την εξεύρεση κοινής συνισταμένης σε ό,τι αφορά τα εκκρεμούντα ζητήματα της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας, συνέρχεται σήμερα, στις 10:30, το Συμβούλιο Αρχηγών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του Προέδρου της Βουλής.
 
Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα βρεθεί, πέραν του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις για την τραπεζική ρευστότητα, ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και πώς αυτές επηρεάζουν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα τεθούν, δηλαδή, επί τάπητος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες, οι διαθέσιμοι πόροι για τα σχέδια και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, σε σχέση με τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, πρόκειται για μία ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας, όπως αυτή αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση, τις δυνατότητες που έχει το κράτος και τους σχεδιασμούς που γίνονται και οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις.
 
Προϊδεάζοντας ως προς την ατζέντα, ο κ. Κούσιος ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο πως «το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία μας θα είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε ήδη χάσει την καλοκαιρινή περίοδο με τον τουρισμό, η επιχειρηματικότητά έχει επηρεαστεί με το αναγκαστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, οι ανάγκες στην υγεία αυξάνονται και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις συνέπειες».
 
Αν και αναμένεται πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης, από τον δημόσιο διάλογο και τις θέσεις που εκφράζουν προκύπτει πως δεν υπάρχει συνταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στις προτεινόμενες λύσεις, κυρίως στο ζήτημα του δανεισμού στις επιχειρήσεις.  
 
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό της παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να διοχετεύσουν ρευστότητα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις και ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα θα αναζητηθεί η φόρμουλα για να καταστεί αυτό εφικτό, χωρίς να είναι, μέχρι στιγμής, σαφές ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στο θέμα των εγγυήσεων στις τράπεζες
 
Κάποιες πολιτικές δυνάμεις διαφωνούν με αυτή τη λύση, θεωρώντας ότι θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει απευθείας τους επηρεαζόμενους, παρά να προωθεί τη λύση του δανεισμού από τις τράπεζες, ενώ εκφράζουν και αμφιβολίες για την στάση των τραπεζών, για τους ελέγχους και τα κριτήρια και θέτουν ζήτημα διαφάνειας. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, γι’ αυτό και απαιτούν κάποια κόμματα από την Κυβέρνηση να βρει άλλες λύσεις. Η Κυβέρνηση απαντά πως το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τράπεζα και ούτε έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει αυτά τα χρήματα, καθώς δεν προέρχονται από δικούς του πόρους, αλλά από ρευστότητα των τραπεζών, που προέκυψε κατόπιν χαλαρώσεων, γι’ αυτό και εγγυάται τον δανεισμό σε ποσοστό 70%.
 
Παρά το γεγονός πως δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση κάποιων εκ των προτάσεων της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να διασκεδάσει ορισμένες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, με στόχο να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή φόρμουλα από όσες το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, που θα οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου το συντομότερο.  

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα