Ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στο θέμα των εγγυήσεων στις τράπεζες

Για τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία θα ενημερώσει αύριο το πρωί τους πολιτικούς Αρχηγούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η σύσκεψη, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι διευρυμένη αφού εκτός από του πολιτικούς Αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής, έχουν κληθεί ο Υπουργός Οικονομικών καθώς και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Οι δύο θα ενημερώσουν για τις συνέπειες στην οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει συναίνεση στο θέμα των εγγυήσεων ύψους δύο δις στις τράπεζες, προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια.

«Ο ΠτΔ έκρινε σκόπιμο να ενημερωθούν οι πολιτικοί Αρχηγοί για την οικονομική κατάσταση. Η οικονομία μας, θα υποστεί ένα βαρύτατο πλήγμα και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ομοψυχία. Θα ενημερωθούν οι πολιτικοί Αρχηγοί από Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να ληφθούν αποφάσεις, όσο το δυνατόν ομόφωνα. Το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία μας θα είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε ήδη χάσει την καλοκαιρινή περίοδο με τον τουρισμό η επιχειρηματικότητά, έχει επηρεαστεί με το αναγκαστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, οι ανάγκες στην υγεία αυξάνονται και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις συνέπειες», ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην Οικονομία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στην οικονομία. Θα περάσουμε δύσκολα και γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί Αρχηγοί για να γνωρίζουν την κατάσταση. Ευελπιστούμε να καταλήξουμε σε κοινές αποφάσεις. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο είναι το θέμα των κρατικών εγγυήσεων και θα γίνει προσπάθεια να βρούμε κοινές λύσεις. Δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων».
 

Ανακούφιση για την απόφαση με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Η Κυβέρνηση δεν κρύβει την ανακούφισή της, σ’ ότι αφορά στην χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δικαίωσε την Κυβέρνηση για τις αποκοπές μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Δεν θα μπορούσαμε από το να μην είμαστε ανακουφισμένοι από την απόφαση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα αντιμετωπίζαμε και αυτό το πλήγμα στην οικονομία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόφαση του Ανωτάτου, εάν ήταν αρνητική για την Κυβέρνηση θα ήταν σεβαστή. Η Κυβέρνηση δεν γνώριζε ποια θα ήταν η απόφαση, περιμέναμε με μεγάλη αγωνία. Ήταν θετική απόφαση για τον τόπο».
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες αποκοπές στο μέλλον ανέφερε, πως όντος δημιουργήθηκε ένα προηγούμενο.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως ο μισθός αποτελεί περιουσία. Εκείνο που διαφοροποίησε, όπως αντιλαβάνομαι, είναι πως δεν είναι εξασφαλισμένο το ύψος. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί ένα δεδομένο εάν δεν υπάρχει αδήριτη ανάγκη. Πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και δικαιολογημένη μια απόφαση κάτι που είναι πολύ σωστό.  Δεν μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να ανησυχεί εάν ένα πρωί η κάθε Κυβέρνηση να έρχεται να αποκόβει το μισθό του».

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για επιπλέον φορολογίες.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
Ο Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική βούληση των Τ/κ υποστηρίζει το Βολτ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποχρέωση ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Καταδίκασε κάθε είδους επιθετική ενέργεια κατά χώρων λατρείας η Σούπερμαν
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
Κυπριακό, ΕΕ, Ουκρανία και Μεσανατολικό στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΞ Κύπρου-Σλοβακίας
Ραουνά: Οι Ευρωεκλογές ευκαιρία για να είμαστε μέρος διαμόρφωσης πολιτικών
«Στέλεχος του ΕΛΑΜ εισέρχεται διερχόμενος ανθρώπινη ασπίδα που χαιρετά ναζιστικά»-Επιστολή ΑΚΕΛ στον Δαμιανό
Ερχιουρμάν: Δεν προάγει τον αγώνα των Τ/κ η στάση Τατάρ
Ερτουγρούλογλου: Η Ρωσία να ενεργήσει με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο