Τα μέτρα σε αεροδρόμια και οδοφράγματα και η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Στη λήψη πιο δραστικών μέτρων προχώρησε η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν «εισαγόμενα» από χώρες του εξωτερικού, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως, για δέκα πέντε μέρες, από τις 15 Μαρτίου, μπλοκάρει την είσοδο τουριστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Δραστικά μέτρα, οικονομική στήριξη και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση από Αναστασιάδη
 
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δικαιούνται να ταξιδέψουν Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι υπήκοοι και οι υπήκοοι που εργάζονται στην Κύπρο. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η είσοδος στους ξένους που έρχονται αναπόφευκτα για επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι θα παρουσιάζουν σχετική άδεια από αρμόδιο Υπουργείο, όπως επίσης και στους ξένους φοιτητές, που επίσης θα προσκομίζουν σχετικά αποδεικτικά.
 
Σημειώνεται ότι, σε διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που πολίτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες ταξιδεύουν στην Κύπρο από την Επαρχία Hubei της Κίνας, την Ιταλία, το Ιράν και την Δημοκρατία της Κορέας, θα παραμένουν σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών.
 
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα παραμένουν απαραίτητα σε αυτό-περιορισμό και αυτό-παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας εάν εκδηλώσουν συμπτωματολογία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aυτά είναι τα τρία μέτρα της Κυβέρνησης για να σπάσει την αλυσίδα της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά στα οδοφράγματα, η διέλευση θα συνεχιστεί από τα τρία που παραμένουν ανοιχτά αλλά θα περιοριστεί στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και όσους διαμένουν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και ξένους διπλωμάτες. Ο Πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε τους Κύπριους να περιορίσουν τις διελεύσεις τους σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.
 
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν επηρεάζονται το σύνολο των τομέων της οικονομίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρξει πλήγμα για τον τουριστικό τομέα. Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν την απρόσκοπτη εμπορική δραστηριότητα της χώρας, καθώς δεν εφαρμόζονται περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές και τόνισε πως «δεν δικαιολογείται αχρείαστη αναστάτωση».
 
«Όπως έχω επισημάνει, πέραν της προστασίας της υγείας του λαού, σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των  εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, μας επιτρέπουν με αποφασιστικότητα να λάβουμε μέτρα στήριξης εργοδοτουμένων και εργοδοτών και όσων θα επηρεαστούν από την κρίση που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν μαθητές και γονείς-Επιστρέφουν μετά το Πάσχα στα σχολεία
 
Η Κυβέρνηση, προανήγγειλε ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, στη βάση του διαλόγου που  ήδη έλαβε χώρα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου ο υπουργός Εξωτερικών
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία