Μπορεί να μην έχουμε κορωνοϊό αλλά εξαπλώνεται ο ιός του πολιτικού διχασμού…

Για τον υπόλοιπο πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού συνιστά μία σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας. Για την Κύπρο, που φροντίζει συχνά να αποτελεί ειδική περίπτωση, ο κορωνοϊός εξελίσσεται σε μία πολιτική κρίση.
 
Μια ματιά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την έκταση που έχουν λάβει τα προληπτικά μέτρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Για παράδειγμα, τρένα σταματούν για ώρες σε σύνορα, επειδή κάποιος επιβάτης εμφάνισε συμπτώματα γρίπης, και κανείς δεν κατακρίνει τις χώρες που προβαίνουν σε αυτούς τους ελέγχους ότι προσπαθούν να καταργήσουν την ελευθερία διακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Προληπτικά μέτρα, στη βάση των οδηγιών που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί και πρέπει να αποτελούν πυξίδα για τον τρόπο που ενεργούν τα κράτη, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέτρα προσαρμοσμένα στην κυπριακή πραγματικότητα και στις ιδιαιτερότητές της.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και τι έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί; Να τους πουν «παρακαλώ περάστε»;
 
Μεταξύ των αποφάσεων συμπεριλαμβάνεται και το προσωρινό κλείσιμο αριθμού οδοφραγμάτων. Όχι επειδή εκτιμάται ότι ιός θα έρθει στην Κύπρο μέσω κατεχομένων (παρόλο που αυτό παραμένει ένα ενδεχόμενο) αλλά επειδή το κράτος αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο εξοπλισμού και στελέχωσης, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει καλύτερα, εάν διαχειρίζεται λιγότερα σημεία διέλευσης. Οι μετακινήσεις ανάμεσα στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα συνεχίζονται κανονικά από τα υπόλοιπα οδοφράγματα, με αυξημένους ελέγχους εκεί που κρίνεται απαραίτητο από τους ειδικούς επί του εδάφους και όχι επί του… πληκτρολογίου.
 
Η λήψη μέτρων, που αγγίζουν και την ιδιάζουσα πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, είναι απόλυτα λογική και αναμενόμενη. Αυτό που εκφεύγει από τα όρια της λογικής και της παγκόσμιας πρακτικής είναι η αντίδραση που παρατηρείται στο πολιτικό πεδίο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Αρχηγού για τα επεισόδια στη Λήδρας-Οδηγίες για ποινική έρευνα
 
Τα όσα έλαβαν χώρα στο οδόφραγμα της Λήδρας το Σάββατο είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Άνθρωποι που αποφάσισαν ότι είναι υπεράνω του νόμου, επιτέθηκαν στην Αστυνομία που προσπαθούσε να τον εφαρμόσει, στέλνοντας άτομα που επιτελούσαν το καθήκον τους στο νοσοκομείο, επειδή, κατά την προσωπική τους άποψη, είναι πιο σημαντικό να περιμένουν λιγότερη ώρα στην ουρά, από ό,τι να προστατευθεί το σύνολο του πληθυσμού.
 
Αντί όλοι να προσπαθήσουμε να συνεργαζόμαστε όσο περισσότερο γίνεται με τις Αρχές, τώρα που ο κορωνοϊός κτυπά και τη δική μας πόρτα, μία ομάδα ανθρώπων κρίνει ότι πρέπει να επιτίθεται σε αυτές, επειδή ερμηνεύει πολιτικά μία απόφαση που αφορά την υγεία μας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριχναν πέτρες οι Τ/κ και χτύπησαν αστυνομικό με μεταλλική πινακίδα (vid&pics)
 
Κι όχι μόνο μπαίνουν εμπόδιο στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά προσφέρουν απλόχερα και επιχειρήματα στην τουρκική προπαγανδιστική μηχανή, η οποία προσπαθεί να πείσει πως το νόμιμο κράτος οφείλει να λαμβάνει άδεια από τους εγκάθετους του κατοχικού στρατού για να εφαρμόζει πολιτικές προστασίας του λαού από παγκόσμιες επιδημίες!
 
Με τους πολιτικούς στα κατεχόμενα να καραδοκούν, αναζητώντας πολιτικά οφέλη στις παράνομες «εκλογές» του Απρίλη, δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις, που τυγχάνουν στρέβλωσης και ξεχειλώματος, για προεκλογικούς σκοπούς. Είναι απορίας άξιον γιατί αυτοί που διακηρύττουν με τέτοιο στόμφο πως θέλουν άμεσα λύση στο Κυπριακό, δίνουν «πατήματα» σε μία «εκλογική» διαδικασία που εμπεδώνει ακόμη βαθύτερα τον διχασμό και την λογική των δύο κρατών. Η αντίδρασή τους και η πολιτική εκμετάλλευση της οποίας τυγχάνει, ουσιαστικά λειτουργούν ενάντια στον στόχο τους, αφού δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και αυξάνουν την καχυποψία στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, η οποία επίσης προστατεύεται από τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και είναι ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρωτόκολλα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Οζερσάι μετά τα επεισόδια-Αμφιβάλλει αν είμαστε Ευρωπαίοι
 
Ίσως, όμως, να μην έπρεπε πια τίποτα να μας ξαφνιάζει στην Κύπρο. Μπορεί ο κορωνοϊός να μην ήρθε ακόμα εδώ, αλλά ο ιός του διχασμού εξαπλώνεται εδώ και χρόνια στο νησί μας…  

Δειτε Επισης

Ώρα μηδέν για τη Ράφα-Ο Νετανιάχου αγνοεί τον Μπάιντεν, ξεκινά εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα
Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
Ο Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική βούληση των Τ/κ υποστηρίζει το Βολτ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποχρέωση ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Χειροπέδες σε 19χρονο για τα επεισόδια στον Ύψωνα-Στις τέσσερις οι συλλήψεις
To Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν-Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
Καταδίκασε κάθε είδους επιθετική ενέργεια κατά χώρων λατρείας η Σούπερμαν
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά