«Δεν θα επιτραπεί αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας»

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για νέες μεταναστευτικές στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Τούρκου Προέδρου, που έβαλε ήδη «φωτιά» στα σύνορα της Ελλάδας. 
 
Ανησυχία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό-Πληροφορίες για ροές προς την Κύπρο
 
Η αφιξη 153 μεταναστών, μόνο σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα την έκτακτη σύγκληση της 
διυπουργικής Επιτροπής για τη μετανάστευση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάββας Αγγελίδης και Νίκος Νουρής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Αναστασιάδη για τις μεταναστευτικές ροές-«Θα πάρουμε μέτρα»

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι τροχοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό τη διαχείριση των ροών στην Κύπρο και την επίσπευση των αιτήσεων ασύλου.
 
Έχει γίνει μια ανασκόπηση και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο όσον αφορά τις τοποθετήσεις που οι Υπουργοί οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Συμβούλια αυτά θα πρέπει να προβούν όσο και στο γεγονός ότι τροχοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο με σκοπό και στόχο την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και την επίσπευση διαδικασιών επιστροφών, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε όσα μπορούμε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
 
Όπως τόνισε ο κ. Νουρής, «σήμερα οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε σωστή πολιτική και γι' αυτό εκπονείται συγκεκριμένη στρατηγική, που θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πρόσθετες λεπτομέρειες, και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα».
 
«Είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία ενίσχυσης των υποδομών Πουρνάρα και Κοφίνου», σημείωσε ο κ. Νουρής και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν ενισχυθεί αριθμητικά, αλλά εξετάζουμε και το γεγονός των αυξημένων ροών. Είμαστε σε επιφυλακή με την έννοια ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία και να διαχειριστούμε αυτούς τους αιτητές, με τον τρόπο που η ευρωπαϊκή Συνθήκεη καθορίζει».
 
Όπως σημείωσε ο ΥΠΕΣ «η κατάσταση του μεταναστευτικού είναι μεταβαλλόμενη» και επιβάλλεται εγρήγορση στον τρόπο αντιμετώπισης. Τροχοδρομούμε διεργασίες για να ανταποκριθούμε στο βαθμό των δικών μας δυνατοτήτων. Θέλουμε να αναδείξουμε τη συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Είναι μια δική μας διεκδίκηση και των άλλων χωρών της πρώτης γραμής, είπε.
 
Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπερ μας, ανέφερε ο Νίκος Νουρής, υποδεινύοντας πως επιβάλλεται να κινηθούμε τάχιστα. Στα σημεία εισόδου, η Κύπρος έχει δικαίωμα να αποτρέψει την εισδοχή, αλλά πρέπει να είμαστε γνώστες για διεθνή σώματα και νομοθεσία. Δεν έχουμε πρόθεση να παρατυπήσουμε. «Η μικρή Κύπρος έχει συγκεκριμένες αντοχές.
 
Εκείνο που πρέπει να κατανοήσει η ΕΕ πρώτιστα, αλλά και η διεθνής κοινότητα είναι ότι ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός πολύ απλά διότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες μας, διότι δεν έχουμε τις υποδομές να υποδεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους και είναι αυτούς που θέλουμε να επιστρέψουμε.
 
Σήμερα έχουνε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς θέλουμε και μπορούμε και έχουμε στη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχτούμε, εξήγησε ο Υπουργός. «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανένα ο οποίος θα σταλεί σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Θέλουμε να επιστρέψουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες και που απλά μετακινούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος», τόνισε
 
Γνωστοποιήσε, επίσης, ότι έχουν προσκληθεί στην Κύπρο οι αρμόδιοι Επίτροποι της Ε.Ε., ώστε να τύχουν ενημέρωσης και να δουν και οι ίδιοι την κατάσταση. Όπως επεσήμανε, σε άλλες χώρες, παρά τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που δέχονται, δεν ξεπερνά το 1% του πληθυσμού, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται στο 3,8%. 
 
Ο κ. Νουρής είπε πως σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας, ανέφερε.
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει για να καλυφθούν τα «κενά» στην πράσινη γραμμή, είπε ότι «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Είναι όμως ένα θέμα που χειρίζεται και το Υπουργείο Άμυνας και λόγω της λεπτότητας του συγκεκριμένου θέματος δεν θέλω να προβώ σε άλλο σχόλιο».
 
Καταλήγοντας  ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το τριήμερο που μας πέρασε έφτασαν στην Κύπρο 223 άτομα, τα  153 σήμερα. «Ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί τώρα στην Ελεύθερη Αμμόχωστο και παρακολουθείται από τις υπηρεσίες», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Αναστασιάδη για τις μεταναστευτικές ροές-«Θα πάρουμε μέτρα»
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και έγινε συντονισμός των δράσεων των δύο χωρών, που θα εκδηλωθούν στα Συμβούλια Εσωτερικων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
 
Πριν τη σύσκεψη ο Νίκος Αναστασίαδης δεν έκρυψε την ανησυχία του, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτραπεί η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.
 
Ερωτηθείς το μεσημέρι, αν υπάρχει ανησυχία για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να στείλει μετανάστες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "με όσα καταγράφονται στα ελληνικά σύνορα, με όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, δηλαδή με τις ροές των μεταναστών από την Τουρκία, ούσα η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό όπως αντιλαμβάνεστε και βεβαίως μας ανησυχεί".

Πρόσθεσε πως "θέλουμε να δούμε τί είναι τα μέτρα που μπορεί να πάρουμε, έτσι ώστε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο, την ίδια ώρα να μεριμνήσουμε" προκειμένου να διασφαλίσουμε" ότι θα αποτραπούν οι προσπάθειες αλλοίωσης ακόμα και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας.
 
Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο πίσω από αυτές τις ροές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει σχόλιο με όσα καταγράφονται με τις χιλιάδες των όσων αποπειρώνται και ενθαρρύνονται από την Τουρκία στα ελληνικά ή τα βουλγαρικά σύνορα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον