Απαντά στον Γενικό Ελεγκτή ο Κ. Πετρίδης-«Η θέση ότι έγιναν παρατυπίες δεν ευσταθεί»

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Στην ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι, η διαδικασία κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης επενδυτών προβλέπει τη διενέργεια επενδύσεων οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην οικονομία στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, όπως συμπεραίνεται και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
«Η εξουσία με βάση καθορισμένη διαδικασία, ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «και αυτή καθορίστηκε με σχετικές αποφάσεις του, το 2013 και 2014.  Η διαδικασία αυτή τηρήθηκε κατά γράμμα και στην υπό αναφορά περίπτωση, με θετικές εισηγήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία, Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, και επιβεβαιώνεται ότι η συγκεκριμένη αίτηση πληρούσε όλα τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Η θέση ότι έγιναν παρατυπίες και υπήρξε χαλάρωση των κριτήριων δεν ευσταθεί, τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είχαν προβεί σε διάφορες επενδύσεις στην Κύπρο, συνολικού ύψους €19,806.723 συν τους φόρους.  Απ’ αυτές τις επενδύσεις, εκείνες που πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια του σχεδίου για την καθ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, ανέρχονταν σε €18.306.723, και σ’ αυτές περιλαμβάνονταν οι μόνιμες κατοικίες τριών από τους έξι επενδυτές αξίας €500.000, η καθεμιά».
«Ακόμα κι αν γίνει αποδεκτή η θέση του Γενικού Ελεγκτή», επισημαίνεται, «ότι οι εν λόγω κατοικίες δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της επένδυσης, θέση η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους, το ποσό των €16.806.723 που απομένει υπερκαλύπτει κατά €1.8 εκ. το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό επένδυσης που ανέρχεται σε €15.0 εκ για τους έξι επενδυτές (€2.5 εκ χ 6= €15.0 εκ.)». 
 
«Κατά συνέπεια οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν πλήρεις και απόλυτα διαφανείς.  Τα σημεία που θίγονται στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οφείλονται στη διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία που αποδίδει σε αυτά ο Γενικός Ελεγκτής».
 
«Εξ’ άλλου όπως και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής παραδέχεται στην σελίδα 16 της Έκθεσης του «από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η συγκεκριμένη «χαλάρωση» δεν έγινε ειδικά για την υπό εξέταση περίπτωση πολιτογράφησης 6 επενδυτών……»», συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Μάλιστα στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι, «κύριο μέλημα της Κυβέρνησης τη δύσκολη εκείνη περίοδο της ύφεσης, ήταν η ανάκαμψη της οικονομίας και το συγκεκριμένο σχέδιο, εφαρμόστηκε με ταχεία αποτελεσματική δράση και γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την έξοδο από την κρίση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΜε κενά αέρος στις διαδικασίες, αλλά χωρίς διασπάθιση οι πτήσεις του Προέδρου

Διευκρινήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών
Διευκρινήσεις αναφορικά με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση των έξι επενδυτών έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
 

  1. Το Υπουργείο Εσωτερικών, εξέτασε τις συγκεκριμένες αιτήσεις πολιτογράφησης που υπεβλήθησαν στις 10 Οκτωβρίου 2014, στη βάση των κριτηρίων του Συλλογικού Σχεδίου Επενδύσεων που ίσχυε από τις 19 Μαρτίου του 2014 (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου) και προνοούσε σαν ελάχιστες απαιτήσεις, αίτηση από τουλάχιστο πέντε (5) επενδυτές και συνολική επένδυση 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 
  1. Η συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία γίνεται αναφορά υπερκαλύπτει τα κριτήρια του σχεδίου και αφορά έξι (6) επενδυτές και συνολική επένδυση 19,806.723 ευρώ πλέον φόρους.
 
  1. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις αφού πέρασαν από όλες τις νενομισμένες διαδικασίες ελέγχου από το σύνολο των εθνικών αρχών και όχι μόνο και αφού ενημερώθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων όπως ο σχετικός Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος ορίζει, άρθρο 111 Α, εδάφιο 2, υπεβλήθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε την παραχώρηση των ζητούμενων υπηκοοτήτων στις 12 Ιανουαρίου 2015.
 
  1. Το ΥΠΕΣ υπογραμμίζει ότι η εξέταση των συγκεκριμένων αιτήσεων έγινε αυστηρά στην βάση των κριτηρίων που ακολουθήθηκαν σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις και καμία απολύτως διάκριση δεν υπήρξε προς όφελος των συγκεκριμένων αιτητών, γεγονός άλλωστε που διαπιστώνει και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του (σελ. 16, παράγραφος 4.1.8).  

Δειτε Επισης

Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία