Με κενά αέρος στις διαδικασίες, αλλά χωρίς διασπάθιση οι πτήσεις του Προέδρου

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα συμπεράσματα, διπιστώνεται πως δεν τηρήθηκαν σωστά οι διαδικασίες, ωστόσο δεν προκύπτει διασπάθιση δημοσίου χρήματος. 
 
Όπως αναφέρεται ο έλεγχος άρχισε «μετά το συμβάν στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 από τη Νέα Υόρκη, η Υπηρεσία μας έχει προβεί σε εξέταση των αεροπορικών μετακινήσεων του ΠτΔ κατά την περίοδο 01.01.2018 – 30.09.2019, καθώς και ορισμένων που έγιναν κατά το 2016 και 2017 με ναυλωμένο αεροσκάφος.
 
Ο ΠτΔ κατά το 2018 πραγματοποίησε 19 υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό και κατά την περίοδο 01.01.2019 – 30.09.2019 16 ταξίδια. Από τα ταξίδια αυτά, τα 14 έγιναν μέσω ταξιδιωτικών γραφείων με κανονικές πτήσεις (προγραμματισμένες – scheduled), τα 2 ταξίδια έγιναν μέσω ταξιδιωτικών γραφείων κατά την αναχώρηση και με ναύλωση αεροσκάφους, χωρίς κόστος για τη Δημοκρατία, κατά την επιστροφή, τα 17 ταξίδια έγιναν με ναύλωση αεροσκάφους, χωρίς κόστος για τη Δημοκρατία και τα 2 με τη ναύλωση αεροσκάφους με κόστος €60.000 κάθε ταξίδι».
 
Τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
 
«Η Υπηρεσία μας αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη που προκύπτει και την ευκολία από τη ναύλωση αεροσκαφών για τις μετακινήσεις του ΠτΔ, σε σχέση με τη χρήση κανονικών (προγραμματισμένων) πτήσεων και τονίζει εμφαντικά πως η επιλογή του τρόπου μετακίνησης του ΠτΔ είναι θέμα πολιτικής, για το οποίο δεν εκφράζουμε άποψη.
 
Ως προς το θέμα αποδοχής δωρεών για τις μετακινήσεις αυτές, η Υπηρεσία μας έχει την άποψη και συστήνει ότι, εφόσον η Προεδρία αποφασίσει, με πολιτικά κριτήρια, να αποδέχεται δωρεές για τον συγκεκριμένο σκοπό, τότε θα πρέπει να τεθούν κριτήρια για το ποιες δωρεές γίνονται αποδεκτές (π.χ. μόνο πολίτες της Δημοκρατίας ή/και ξένοι υπήκοοι, κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή/και κάτοικοι τρίτων χωρών, αν θα επιτρέπονται σχέσεις δωρητών με το κυπριακό δημόσιο μέσω δημοσίων συμβάσεων ή άλλως πως, τυχόν μέγιστο ύψος δωρεών κλπ). Για παράδειγμα, στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο καθορίζεται ότι απαγορεύονται εισφορές πέραν των €50.000 ή εισφορές από εταιρείες αν δεν είναι εγγεγραμμένες δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου ή, στην περίπτωση φυσικού προσώπου, δεν επιτρέπονται εισφορές πέραν των €5.000 αν το πρόσωπο αυτό δεν κατέχει την κυπριακή υπηκοότητα ή κυπριακή καταγωγή. Τα κριτήρια και η διαδικασία θα πρέπει να τεθούν γραπτώς ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και ακολούθως να δημοσιοποιηθούν για λόγους διαφάνειας. Επίσης, είναι εισήγησή μας ότι οι δωρητές και τα ποσά που θα προσφέρουν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται.
 
Ως προς τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για ναύλωση αεροσκαφών, θεωρούμε προφανές ότι αυτές δεν τηρήθηκαν για τους λόγους που εκτενώς αναφέρονται στην παρούσα Έκθεση. Είναι από την άλλη γεγονός ότι οι ναυλώσεις αεροσκαφών γινόντουσαν κατά κανόνα σε χαμηλές ή πολύ χαμηλές τιμές και ως εκ τούτου δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση της Διοίκησης της Προεδρίας να ακολουθεί νομότυπες διαδικασίες και να τηρεί τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης όλων των οικονομικών φορέων, αρχές που αποτελούν την πεμπτουσία της περί των δημοσίων συμβάσεων ευρωπαϊκής και κυπριακής νομοθεσίας.
 
Ήδη, έχουμε ενημερωθεί από τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας  με επιστολή του, ημερ. 15.10.2019, ότι η Προεδρία, για σκοπούς ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των σχετικών διαδικασιών, αποφάσισε να προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό.
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προϊσταμένου Διοίκησης Προεδρίας, ημερ. 20.1.2020, η σχετική ομάδα τεχνοκρατών που έχει προς τούτο συσταθεί, στην οποία εκπροσωπείται ως Παρατηρητής και η Υπηρεσία μας, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη για ναύλωση αεροσκαφών  εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη σύναψη ειδικής συμφωνίας πλαισίου αγοράς είτε αεροπορικών πτήσεων, είτε υπηρεσιών ναύλωσης αεροσκάφους, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αριθμού επιλεγέντων βάσει προδιαγραφών αερομεταφορέων, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ύστερα από σχετική πρόσκληση. Οι συμβεβλημένοι με τη Δημοκρατία οικονομικοί φορείς θα καλούνται να υποβάλουν προσφορά/τιμή κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη μετάβασης του Προέδρου και της συνοδείας του στο εξωτερικό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης μετάβασης και η εκάστοτε κατακύρωση θα γίνεται με τον συμβεβλημένο αεροπορικό μεταφορέα που θα έχει εμπρόθεσμα υποβάλει την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη, βάσει τιμής, προσφορά. Σημειώνεται ότι η υπό αναφορά συμφωνία-πλαίσιο προτείνεται να έχει διάρκεια ενός (1) έτους, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη ένα (1) έτος. Σε σχέση με την επιλογή των αερομεταφορέων, κρίθηκε αναγκαίο αυτοί να ικανοποιούν ορισμένες απαραίτητες, υπό τις περιστάσεις, προϋποθέσεις και οι οποίες αφορούν, τουλάχιστον, στη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ασφάλειας, εχεμύθειας, αξιοπιστίας και ποιότητας, καθώς επίσης στη διατήρηση όλων των απαιτούμενων αδειών και την ικανότητα εκτέλεσης όλων των σχετικών διεργασιών που αφορούν στη μετάβαση και στην επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνοδείας του από την Κύπρο στο εξωτερικό και αντίστροφα.
 
Για τον σκοπό αυτό, αναγνωρίζοντας επίσης την ανάγκη διασφάλισης ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας για όλα τα μέρη της συμφωνίας-πλαίσιο, η υπό αναφορά ομάδα εργασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, θα καταλήξει σύντομα σε συγκεκριμένο κατάλογο εταιρειών που προσφέρουν τις πιο πάνω αερομεταφορικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποσταλεί η προαναφερθείσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο εν λόγω κατάλογος θα αποτελείται από αερομεταφορείς που είναι αδειοδοτημένοι από τις κυπριακές ή ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές ή/και έχουν ως βάση τους την Κύπρο ή/και μπορούν να εξυπηρετήσουν υπερατλαντικές μεταφορές από ή προς την Κύπρο ή/και έχουν ήδη συνεργαστεί με την Προεδρία για την εξυπηρέτηση παρόμοιων αναγκών στο παρελθόν.
 
Παράλληλα, με οδηγίες της Προεδρίας, δημιουργήθηκε η ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση tender@presidency.gov.cy για την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στην εν λόγω ηλεκτρονική διεύθυνση παραχωρήθηκε πρόσβαση σε δύο χρήστες και βάσει του λογισμικού που έχει εφαρμοστεί, καθίσταται δυνατή η αναγνώριση της ταυτότητας και του ακριβούς χρόνου σύνδεσης κάθε χρήστη. Με την πιο πάνω διευθέτηση είναι δυνατό να διασφαλιστεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ότι το άνοιγμα των προσφορών θα γίνεται από τους δύο χρήστες ταυτόχρονα και όχι πριν από την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα λήξης του διαγωνισμού. Εξυπακούεται ότι σε αντίθετη περίπτωση ο διαγωνισμός θα θεωρείται άκυρος.
 
Επιπρόσθετα, ετοιμάζεται Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες του όλου θέματος με σκοπό την, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 19, εξαίρεση της πιο πάνω αναφερόμενης διαδικασίας σύναψης συμφωνίας-πλαίσιο από τις διατάξεις του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, για τον λόγο ότι η προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Δημοκρατίας δεν μπορεί να διασφαλιστεί με λιγότερο δραστικά μέτρα, πρόταση η οποία έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία, τόσο της Υπηρεσίας μας όσο και του Γραφείου της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας.
 
Η Υπηρεσία μας θεωρεί πολύ ικανοποιητικό το πιο πάνω πλαίσιο ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ναύλωσης αεροσκαφών και ως εκ τούτου, με δεδομένη την υιοθέτησή του, δεν προβαίνουμε σε περαιτέρω συστάσεις για το θέμα αυτό.
 
Όσον αφορά στα θέματα εξασφάλισης εισιτηρίων σε εμπορικές πτήσεις, σχετική είναι η Ειδική Έκθεσή μας με αρ. ΠΜ/01/2019 και ημερ. 17.7.2019 και οι εκεί συστάσεις μας».

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας