Αναζητείται φόρμουλα συναίνεσης για αποφυγή εκλογών στον ΔΗΣΥ

Η χθεσινή ανακοίνωση αποχώρησης του Λευτέρη Χριστοφόρου από το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ ήταν μεν αναμενόμενη αλλά έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στο κυβερνών κόμμα.
 
Ένα μεγάλο ερώτημα ήταν, άλλωστε, αν οι θέσεις προς διεκδίκηση στην ανώτατη ηγεσία της παράταξης ήταν δύο ή τρεις, καθώς σε κάθε περίπτωση άλλαζαν οι δυναμικές. Οι παραιτήσεις της Στέλλας Κυριακίδου και του Νίκου Νουρή από τα αξιώματα των Αντιπροέδρων ήταν στο πρόγραμμα, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, όμως, έπρεπε να αποφασίσει από μόνος του εάν ήταν μια κίνηση που ήθελε να κάνει, δεδομένου ότι διατηρούσε τη θέση του παράλληλα με το αξίωμα του ευρωβουλευτή εδώ και πολύ καιρό και δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο να το κάνει τώρα, πέραν της ανανέωσης του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τον δρόμο στον Χάρη για αναπληρωτής ο Λευτέρης
 
Πλέον, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, μετά και την προεργασία που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τις τρεις διαθέσιμες θέσεις. Πρόκειται για τον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τους βουλευτές Ευθύμιο Δίπλαρο, Αννίτα Δημητρίου και Ονούφριο Κουλλά.
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης έχει κάνει γνωστή την προτίμησή του για το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου και, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα είναι ο μόνος που θα το διεκδικήσει. Ως εκ τούτου, εκτός απροόπτου, δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές για αυτή τη θέση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευχαρίστησε Λευτέρη, Στέλλα και Νουρή ο Αβέρωφ
 
Οι τρεις βουλευτές, αντιθέτως, ενδιαφέρονται για τις δύο θέσεις του Αντιπροέδρου. Δεδομένου, όμως, ότι όλα δείχνουν πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος θα εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίου, πολλά είναι τα στελέχη που πιστεύουν ότι θα πρέπει αποφευχθούν οι εκλογές στο σύνολό τους και η αναπλήρωση των κενωθείσων θέσεων να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της ευρύτερης ανανέωσης, παρά να οδηγήσει σε εσωκομματικές διαμάχες που θα πλήξουν την εικόνα φρεσκαρίσματος που επιφέρουν οι αλλαγές.
 
Όπως εξήγησαν πηγές από την Πινδάρου στον REPORTER, η αναζήτηση συναίνεσης προς αυτήν την κατεύθυνση δεν αποσκοπεί στο να αφήσει κάποιον παραπονούμενο ούτε στον παραγκωνισμό οποιουδήποτε. Αντιθέτως, με πρωτεργάτη τον Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται να αναζητείται μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλους τους ενδιαφερόμενους και θα εξυπηρετεί, ταυτόχρονα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους προεκλογικούς στόχους του ΔΗΣΥ, καθώς η νέα ηγεσία θα τραβήξει και το κουπί των βουλευτικών εκλογών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ραντεβού του Αβέρωφ και το σενάριο νέας ηγεσίας χωρίς κάλπες
 
Μια ιδέα που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι αφορά ένα αξίωμα που, υπό κάποιες προϋποθέσεις, δύναται να κενωθεί. Είναι αυτό του αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, το οποίο δεν αποτελεί εξίσου υψηλόβαθμη θέση, αποτελεί, όμως, βήμα εσωκομματικής ανέλιξης.
 
Αυτή τη στιγμή τη θέση αυτή κατέχει ο Ευθύμιος Δίπλαρος. Στο ενδεχόμενο μετακίνησής του σε θέση Αντιπροέδρου, θα ήταν πολύ εύκολο το άτομο που θα μείνει εκτός να τοποθετηθεί σε αυτό το πόστο. Τόσο η Αννίτα Δημητρίου όσο και ο Ονούφριος Κουλλά είναι βουλευτές πρώτης θητείας και, ως εκ τούτου, θα έβγαιναν κερδισμένοι αν τοποθετούνταν από τώρα σε μια τέτοια θέση. Δεδομένου ότι ο κ. Δίπλαρος θεωρείται ότι έχει προβάδισμα στο ενδεχόμενο εκλογών, λόγω του πόσο κοντά έφτασε στην εκλογή του την προηγούμενη φορά, αυτό το σενάριο φαίνεται πιθανό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ονόματα που «παίζουν» για την ηγεσία του ΔΗΣΥ και το παζλ ισορροπιών
 
Πέραν της διατήρησης εικόνας συναίνεσης, η κατάληψη των αξιωμάτων χωρίς εκλογές εξυπηρετεί ακόμη μία σκοπιμότητα: Μπορεί να βοηθήσει στην στρατηγική επιλογή στελεχών, στη βάση γεωγραφικών και άλλων δημογραφικών χαρακτηριστικών, η οποία θα φανεί χρήσιμη στις βουλευτικές εκλογές. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα αυτοσκοπός, αλλά σαφώς θα ήταν βοηθητικό, δεδομένης της ευκαιρίας που προέκυψε και, ως εκ τούτου, γίνεται και αυτή η ανάγνωση.
 
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος αποφασίστηκε πως το Ανώτατο Συμβούλιο θα συνέλθει το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 11πμ στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια. Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές από τον Διευθυντή Διοίκησης του Κόμματος, στο Μέγαρο Γλαύκος Κληρίδης την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 από τις 9πμ μέχρι τις 12:30μμ.

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση