Στήνουν σκηνικό έντασης με drones, ερευνητικά και γεωτρύπανα οι Τούρκοι

Την ώρα που τέσσερα πλοία, δύο ερευνητικά και δύο γεωτρύπανα βρίσκονται γύρω από την Κύπρο, εντός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει μεγαλύτερες εντάσεις, με νέες προκλητικές ενέργειές, στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για λειτουργία βάσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τεράστια ανισορροπία στην περιοχή, αφού οι δυνατότητες των τουρκικών drones, είναι τεράστιες, γεγονός που ενισχύει επικίνδυνα τον κατοχικό στρατό.
 
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έκανε τεράστια βήματα όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα, με τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαιρακταρ, να είναι ο ιθύνων νους και ο εμπνευστής της τουρκικής βιομηχανίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
 
Αν και οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον τύπο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που θα στείλει στο Λευκόνοικο η Άγκυρα, δεν έγιναν γνωστές, στην είδηση, όπως αυτή γράφτηκε στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, αναφέρεται ότι θα πρόκειται για οπλισμένα και μη UAV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο οραματιστής γαμπρός του Ερντογάν, το drone Akinci και οι δολοφονίες αμάχων
 
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα πρόκειται για drone τύπου TB-2 που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της τουρκικής βιομηχανίας drones. Πρόκειται για UAV που μπορούν να πετάξουν σε υψόμετρο μέχρι 24 χιλιάδες πόδια, είναι αυτόνομα για 24 ώρες και βασίζονται σε σταθμούς ελέγχου εδάφους για επικοινωνία.
 
Τα περισσότερα από 75 TB-2 που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις σήμερα πετούν συνολικά περίπου 6.000 ώρες το μήνα και έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά στα αφτιά και τα μάτια του τουρκικού στρατού, τόσο στο πεδίο των Κούρδων του PKK, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Μάλιστα στην πρόσφατη τουρκική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κυρίως για να πλήξουν περιοχές όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν πρόσωπα-κλειδιά του PKK.

Στα σκαριά το drone Akinci 
Την περασμένη άνοιξη ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ,  παρουσίασε την ανάπτυξη ενός νέου drone του Akinci («Επιδρομέας»).
 
Πρόκειται για drone τελευταίας τεχνολογίας με δύο μηχανές, δυνατότητα πτήσης σε μεγάλο ύψος και για πολλή ώρα.
 
Το Akinci θα έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, βάρος έως 4.500 κιλά, θα μπορεί να μένει στον αέρα έως 24 ώρες και θα φθάνει σε επιχειρησιακό ύψος έως 12.200 μέτρα, επιδόσεις που είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με εκείνες του τωρινού drone TB2.
 
Το Akinci θα διαθέτει, επίσης, ηλεκτρονικό ραντάρ (AESA), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και δορυφορικών επικοινωνιών και θα είναι σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον σταθμό εδάφους. Θα μπορεί να εφοδιαστεί με διάφορα οπλικά συστήματα, όπως καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας (Roketsan MAM-L), πυραύλους Cirit και ΜΑΜ-C, κυρίως όμως τον νέο πύραυλο «Κρουζ» αέρος-εδάφους Roketsan SOM-B2 με ακτίνα δράσης 250 χιλιομέτρων.
 
Η πρώτη δοκιμή του πυραύλου «Κρουζ» SOM-B2 ήταν επιτυχής στις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο οπλικό σύστημα του drone Akinci, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό εντός του 2021.
 
H Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα παγκόσμια, μετά τις ΗΠΑ, που κατασκεύασε drone δεύτερης γενιάς, δηλαδή drones που εκτός από το να καταγράφουν πληροφορίες, μπορούν να σκοτώσουν. Σε μια πρωτοποριακή επίδειξη που παρόμοια της δεν υπήρξε πουθενά στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον γαμπρό του παρακολούθησαν την περασμένη άνοιξη πώς η νέα γενιά drone της Baykar Defence βάζει την Τουρκία στον χάρτη των top 5 κατασκευαστών UAV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατρέπουν σε βάση για drones το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου οι Τούρκοι

Δρουν ανενόχλητοι σε κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Την ίδια ώρα τα τουρκικά πλοία παραμένουν στις κυπριακές θάλασσες όπου προχωρούν ανενόχλητα σε παράνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα το ερευνητικό Barbaros, παραμένει ανοικτά της Λεμεσού, το δεύτερο ερευνητικό, Oruc Reis, βρίσκεται στο Λιμάνι της Αττάλειας ενώ τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz συνεχίζουν τις γεωτρήσεις, το πρώτο νότια της Καρπασίας και το δεύτερο εντός του οικοπέδου επτά της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Παρακολουθεί η Λευκωσία
Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί στάση αναμονής, αφού η νέα εξέλιξη κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας για την σταθερότητα στην περιοχή.
 
Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριακός Κούσιος, έκανε λόγο για ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας.
 
"Είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη δυνατότητα για να απαμβλύνουμε την ήδη τεταμένη κατάσταση και είναι και μια απόδειξη ότι η Τουρκία όχι μόνο παρεμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές μας αλλά στην ουσία καθορίζει η ίδια τι γίνεται στα κατεχόμενα", πρόσθεσε.
 
"Πρόκειται για άλλη μια ενέργεια που επιβαρύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση", είπε ο κ. Κούσιος.
 
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει διεθνώς τη νέα αυτή τουρκική ενέργεια, ο κ, Κούσιος είπε πως «αυτό θα το μελετήσουμε γιατί είναι μια νέα εξέλιξη. Θα συζητηθεί το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών και θα ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε.
 
Σε επιφυλακή η Αθήνα
Παράλληλα, τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης επιχειρεί να ιχνηλατήσει η ελληνική πλευρά.  Η αποστολή ερευνητικού σκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη προκαλεί εύλογη ανησυχία για το τι θα κάνει η Αγκυρα, μετά και τα όσα είπε την Παρασκευή ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, όταν και προανήγγειλε σεισμογραφικές έρευνες μετά την Πρωτοχρονιά σε περιοχή που χαρτογραφεί το μνημόνιο Άγκυρας και Λιβύης.
 
«Μην έχει κανείς αμφιβολία, θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Τόσο η Γενική Διεύθυνση Μεταλλευμάτων και Πετρελαίου θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή αδειών, όσο και Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου θα ξεκινήσει ταχύτατα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της στην ανατολική Μεσόγειο και μέσα στο 2020 θα προχωρήσει σε 5 νέες γεωτρήσεις.
 
«Η στάση μας ως Τουρκία, αναφορικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη και στα λόγια και στις πράξεις. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην ειρηνική και δίκαιη κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να παραβιάζονται τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/Κ. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, που διεξάγουμε με τα πλοία μας, συνεχίζονται αδιαλείπτως και το 2020 σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε 5 νέες γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα».
 
Την ίδια στιγμή, με τον πρόεδρο της Λιβύης Φαγιέζ Ελ Σαράζ συναντήθηκε στην Ντόχα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ μέσω τουίτερ αναφέροντας ότι “θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο”.
 

Εκδίωξαν ισραηλινούς από την κυπριακή ΑΟΖ
Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο από την κυπριακή ΑΟΖ, πριν από δύο εβδομάδες. Την είδηση επιβεβαίωσε το ισραηλινό υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων.

Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε μήνυμα και οι Τούρκοι απαίτησαν από το πλοίο και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ»

Το Τελ Αβίβ δεν προχώρησε ούτε σε διάβημα, ούτε έστειλε κάποια ναυτική ή αεροπορική βοήθεια στο ερευνητικό σκάφος του.

Σημειώνεται ότι το σκάφος έπλεε μετά από άδεια των κυπριακών Αρχών.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ