Κινητικότητα για τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη-Αναμένονται εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τον λόγο έλαβαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικά άκυρο είναι το μνημόνιο με τη Λιβύη, υπέδειξε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου απασχόλησαν αρκετά και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, θέμα για το οποίο φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες, ωστόσο, τηρούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ελλαδίτη ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε για την συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάικ Πομπεο, στην Ουάσινγκτον.
 
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε πως αυτή διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα διαμειφθέντα και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στο Βερολίνο, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. όσο και στην τριμερή, ανέφερε. Επανέλαβε κατά τη διάρκειά τους την ειλικρινή βούληση αλλά και αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, στην επιδιωκόμενη βάση της ΔΔΟ.
 
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διασφαλίσουμε πως η λύση θα πρέπει να έχει διάρκεια, να είναι βιώσιμη και λειτουργική, με ένα κράτος πλήρως ανεξάρτητο, μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα», κατέληξε.  

Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.
 
Ενημέρωσε και ο Ακιντζί
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε και από πλευράς του τους πολιτικούς αρχηγούς στα κατεχόμενα για τη συνάντηση του Βερολίνου.
 
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα ο αρχηγός του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ είπε πως ο κ. Ακιντζί τους είπε όσα ήδη γνωρίζουν. Επεσήμανε πως δεν αναμένεται η πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης σύντομα λόγω των "εκλογών" στα κατεχόμενα, των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και επειδή υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας.

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον