Ρευστό σκηνικό στο Κυπριακό με το μπαλάκι στο Γκουτέρες

Εν αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τελεί η Λευκωσία μετά και τη χθεσινή συνάντηση του με τον Μουσταφά του Ακιντζί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Λευκωσία αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Αντόνιο Γκουτέρες, με κάποιες πληροφορίες να τον θέλουν προβληματισμένο ως προς το ποιο θα πρέπει να είναι τελικά το επόμενο βήμα που θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Κι αυτό διότι η Τουρκία δια του υπουργού εξωτερικών της και ενδεχομένως ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, έχουν θέσει το αίτημα στον Γενικό Γραμματέα να μην συγκαλέσει τριμερή με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αλλά να πάει απευθείας σε πενταμερή όπου θα καταγραφούν οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων, επί όλων των ζητημάτων και θα είναι δυνατό να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς.

Ωστόσο θέση της ελληνοκυπρριακής πλευράς, αλλά και του ίδιου του Αντόνιο Γκουτέρες είναι πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να συνομολογηθούν από τους ίδιους τους δύο ηγέτες, και προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, έστειλε το σαφέστατο μήνυμα, πριν τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες, πως έφτασε ο καιρός για να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικούς του κανόνες για τις συνομιλίες θέλει να θέσει ο Τσαβούσογλου

Πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, υπέδειξε, πως ενδεχομένως να υπάρξει και επιστροφή της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία, με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες του εξέφρασε την επιθυμία για να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν πρόκειται για τριμερή ή πενταμερή.

Μεγάλο αγκάθι εξ αρχής στην συνομολόγηση των όρων αναφοράς υπήρξε η επιμονή της άλλης πλευράς στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, η οποία σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να μην αποτελεί ζήτημα συζήτησης, όπως και η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Τα πιο πάνω μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα το βράδυ της Δευτέρας ο Μουσταφά Ακιντζί την ίδια ώρα που η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως οι θέσεις αυτές δεν οδηγούν προς την πολιτική ισότητα, αλλά προκαλούν πολιτική ανισότητα.

Το δεύτερο σημείο,  που μετέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ο κατοχικός ηγέτης, είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η Άγκυρας επιθυμεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων να μην είναι ανοικτού τέλους, να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, να προετοιμαστεί σωστά, κάτι στο οποίο ωστόσο συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  «Δεν θέλουμε μια νέα αποτυχία. Με τον κ. Γκουτέρες συζητήσαμε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους πλέον ανήκουν στο παρελθόν», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα ο Ακιντζί δεν παρέλειψε να δώσει συνέχεια στο blame game των τελευταίων ημερών, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αξιολογεί τις επαφές του και λαμβάνει τελικές αποφάσεις ο Γκουτέρες

«Δείχνουμε την αποφασιστικότητάς μας και την πολιτική μας βούληση για την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση, η ε/κ πλευρά εδώ και δύο χρόνια έχει μια «θολή στάση». Ιδιαίτερα για τα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, συνέχισε, η ε/κ πλευρά από το Κραν Μοντάνα και μετά έχει πει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές πλατφόρμες και περιόδους αλλά και σε διαφορετικά άτομα. Αυτό έχει δημιουργήσει μια σύγχυση και οι όροι αναφοράς είναι γι’ αυτό σημαντικοί, πρόσθεσε. Πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσει το τί στοχεύεται», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει δει αλλαγή στη στάση της ε/κ πλευράς μετά το Κραν Μοντάνα ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει με αισιόδοξο, ελπιδοφόρο τρόπο την στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι, όπως είπε και στον ΓΓ, «(η ε/κ πλευρά) ακόμα σέρνει τα πόδια της (κλωτσά) στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που είναι το πλέον βασικό θέμα».

Ωστόσο, είπε, τα όσα η τ/κ πλευρά υποστηρίζει έχουν περάσει πλέον σε έγγραφα του ΟΗΕ και είναι παράμετροι που έχουν σχηματισθεί με το πέρασμα των χρόνων. «Γι’ αυτό σήμερα, ουσιαστικά καλέσαμε τον ΓΓ να στηρίξει τις παραμέτρους του ΟΗΕ» με τον Τ/κ ηγέτη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα 716 του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η πολιτική ισότητα, σημείωσε, είναι στοιχείο και των συγκλίσεων του παρελθόντος, όχι μόνο στοιχείο των αποφάσεων και των παραμέτρων του ΟΗΕ. Εάν, είπε ο κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά πει ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, τότε τα ΗΕ θα πρέπει να πουν ότι είναι η ε/κ πλευρά που λέει ότι θέλει λύση και ομοσπονδία, αλλά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, και αυτό να καταγραφεί σε εκθέσεις και έγγραφα. Η ε/κ πλευρά έχει αρνητική στάση, αλλά δεν μπορεί να την συνεχίζει επ’ άπειρον, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί.

Δειτε Επισης

Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία