Αξιολογεί τις επαφές του και λαμβάνει τελικές αποφάσεις ο Γκουτέρες

Με στόχο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Αντόνιο Γκουτέρες ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με τις δύο πλευρές και πλέον εναπόκειται στον ίδιο εάν θα κρίνει σκόπιμο να συγκαλέσει μια τριμερή συνάντηση. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί ο ΓΓ του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες αφού ολοκληρώσει την προετιμασία και την αξιολόγηση των επαφών που είχε, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
 
Σε δηλώσεις στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως είχε μια σημαντική και παραγωγική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. «Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω τη σταθερή μας θέση από το Κρανς Μοντάνα».
 
«Γίναμε μάρτυρες της θολής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τώρα είναι σαφές πως αυτή η θολότητα θα πρέπει να παραμείνει στην άκρη και πλέον είναι ξεκάθαρο που πρέπει να στοχεύσουμε», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Γενικός Γραμματέας, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, συνεχίζει να διατηρεί το ενδιαφέρον και έχει την επιθυμία να αναλάβει μια πρωτοβουλία, εντός Οκτωβρίου, Νοεμβρίου για τριμερή ή πενταμερή. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως η Τζέιν Χολ Λουτ μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο, για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς.

Η τριμερής, πρόσθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί «μπορεί να γίνει είτε στη Νέα Υόρκη, είτε κάπου στην Ευρώπη ανάλογα με το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα», ενώ σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστεί καλά η συνάντηση και η διαδικασία».

Τις επόμενες ημέρες, επεσήμανε ο Μουσταφά Ακιντζί, «ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ολοκληρώση την προετιμασία του και την αξιολόγηση του και ακολούθως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπέδειξε ο Ακιντζί, συνεχίζει να «κλωτσά» για την πολιτική ισότητα, «αλλά πλέον αναφέρομαι σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο κατ΄ επέκταση και η αποτελεσματική συμμετοχή και η εκ περιτροπής προεδρία».

«Αυτό είναι ένα εκ των δύο σημαντικών που μετέφερα στον Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Το δεύτερο είναι πως η διαδικασία δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους και να μην είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αυτού του τύπου οι διαδικασίες ανήκουν στο παρελθόν και ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται να συμφωνεί με αυτό».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση αρχισε γύρω στις 19 και 20 και ολοκληρώθηκε στις 19 και 50 και σε αυτή μετείχαν ο ειδικός εκπρόσωπος, Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, ο "υφυπουργός παρά τω προέδρω", Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, και δύο γραμματείς, Σερτάτς Γκιουβέν και Χασάν Βάρογλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για συμφωνία στους όρους αναφοράς, στη βάση της συναντίληψης που υπήρξε πριν από την τουρκική εμπλοκή ότι αυτοί θα συναποτελούνται από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί πριν το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των έξι σημείων.
 
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, στις πιο πρόσφατες του δηλώσεις, ενόψει της συνάντησης με τον Γ.Γ., επανήλθε στο θέμα της πολιτικής ισότητας, επί της οποίας προέκυψε και η εμπλοκή στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις προηγούμενες συγκλίσεις.
 
Την ίδια ώρα ο Αντόνιο Γκουτέρες διεμήνυσε σε όλους τους εμπλεκόμενους, πως επιθυμεί τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό να είναι καλά προετοιμασμένα και να έχουν πιθανότητες επιτυχίας και να μην βρεθεί ενώπιον ενός νέου ναυαγίου, όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά.

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης