Με ξεκάθαρα μηνύματα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας

Ξεκάθαρα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα προτίθεται να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα προσφωνήσει σήμερα το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει μετά την Υεμένη, η οποία βιώνει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και θα ακολουθήσει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
 
Η ομιλία του Προέδρου θα γίνει μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημόσια άρνηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δεσμευθεί για συζήτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Το βήμα του ΟΗΕ θεωρείται μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να διασαφηνιστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού και πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε παλινωδία αναφορικά με την μορφή της λύσης, καθώς παραμένει δεσμευμένη στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Ο Πρόεδρος αναμένεται να επιχειρήσει να αναχαιτίσει τις όποιες εσφαλμένες εντυπώσεις δημιούργησε η τουρκική πλευρά και να εκφράσει για άλλη μία φορά την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επιστροφή στη διαπραγματευτική τράπεζα. Αναμένεται, επίσης, να αναδείξει το γεγονός πως η εμπλοκή οφείλεται στην στάση που τηρούν Τουρκία και Τ/κ, ενώ η ελληνική πλευρά έχει δείξει πνεύμα συνεργασίας και συνέβαλε παραγωγικά στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών.
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα χρησιμοποιήσει το βήμα για να καταγγείλει τις τουρκικές παραβιάσεις και δη τις πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες για δημιουργία τετελεσμένων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που συνιστούν παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πέραν τούτων, οι ενέργειες της Άγκυρας δηλητηριάζουν και το κλίμα, μη επιτρέποντας την πραγματοποίηση συνομιλιών, καθώς δεν μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος υπό απειλή.  
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα περιορίσει, ωστόσο, την ομιλία του στο Κυπριακό, παρά το γεγονός πως είναι σημαντικό ζήτημα στην φετινή του ατζέντα, καθώς είναι Πρόεδρος κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ρόλο και λόγο στην πιο τεταμένη περιοχή του πλανήτη, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Αναμένεται να κάνει εκτεταμένες αναφορές και για άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την Κύπρο ή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι περιφερειακές συνεργασίες και το μεταναστευτικό.
 
Στο επίκεντρο οι όροι αναφοράς
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες επαφές που συνεχίζει να έχει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, στο επίκεντρό τους, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
Η Λευκωσία επαναλαμβάνει τη θέση πως επιμένει στο αρχικό κείμενο που συνέταξε η Τζέιν Χολ Λουτ, το οποίο κατέγραφε την συναντίληψη που υπήρχε στα τρία σημεία του περιγράμματος των όρων αναφοράς, και απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για συμπερίληψη στοιχείων διαπραγμάτευσης, όπως είναι η πολιτική ισότητα, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Υποδεικνύει, ταυτόχρονα, πως κόκκινες γραμμές έχει και η ελληνική πλευρά, η οποία, ωστόσο, δεν επιχειρεί να εμβολιάσει τους όρους αναφοράς με τις δικές της απαιτήσεις, τις οποίες θα προβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό