«Παραπλανεί για τον φόρο ακινήτων στη Λακατάμια η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ»

Για παραπλάνηση των δημοτών Λακατάμιας από την δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ κάνει λόγο η δήμαρχος Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα, με αφορμή χθεσινή ανοικτή επιστολή της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, σε σχέση με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Σε γραπτή της απάντηση, η κ. Χατζήπαπα τονίζει πως η αύξηση δεν κρίνεται παράνομη, αφού βάση της απόφασης της Βουλής τα Δημοτικά Συμβούλια είχαν την ευχέρεια από το 2018 να επιβάλουν φορολογία μέχρι 0.240‰, σημειώνοντας πως ενώ, για το 2018 υπήρχε περιορισμός στην αύξηση, για το 2019 δεν υπήρχε.
 
 
Η δήμαρχος Λακατάμιας υπογραμμίζει πως το Δημοτικό Συμβούλιο εξέτασε το θέμα πριν τη λήψη της απόφασης του με συγκεκριμένα παραδείγματα για να μην αδικούνται οι δημότες του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η αύξηση δεν είχε στόχο να πλήξει κανένα, ο κάθε φορολογούμενος φορολογήθηκε βάση της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέχει και οι δημότες άρχισαν ήδη και πληρώνουν την φορολογία τους.
 
Σημειώνεται πως χθες το βράδυ συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Λακατάμιας. Στο πλαίσιο της συνεδρίας λήφθηκε νέα απόφαση στη βάση συγκεκριμένης εισήγησης της δημάρχου Λακατάμιας, η οποία διαμορφώθηκε και υποβλήθηκε έπειτα από συνομιλία της, τόσο με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου όσον και με εκπρόσωπο του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ Λακατάμιας για την αύξηση του φόρου ακινήτων
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της δημάρχου Λακατάμιας Δρ.  Φωτούλας Χατζήπαπα:
 
«Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 19 Ιουνίου 2019 κατά πλειοψηφία αποφάσισε αύξηση στο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας από 0.164‰ σε 0.220‰.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου 2019 είχε την εξουσία να αποφασίσει για αυτή την αύξηση, με την ισχύουσα κατά την εν λόγω ημερομηνία εκτίμηση, δηλαδή με τις αξίες ημερομηνίας 1η Ιανουαρίου 2013.
 
Η αύξηση δεν κρίνεται παράνομη αφού βάση της απόφασης της Βουλής τα Δημοτικά Συμβούλια είχαν την ευχέρεια από το 2018 να επιβάλουν φορολογία μέχρι 0.240‰.  Ενώ, για το 2018 υπήρχε περιορισμός στην αύξηση, για το 2019 δεν υπήρχε.
 
Οι ειδοποιήσεις για το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας από το Δήμο Λακατάμιας αποστέλλονται αρχές Ιουλίου με ημερομηνία λήξης 30 Σεπτεμβρίου. Η λήψη της απόφασης επιβάλλεται να λαμβάνεται τον εκάστοτε Ιούνιο γιατί χρειάζεται και χρονικό διάστημα για τη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας. 
 
Το αρχείο της Φορολογίας συνήθως λαμβάνεται ηλεκτρονικά, από την Υπηρεσία του Δήμου  γύρω στην 1η Ιουλίου έκαστου έτους, από το Κτηματολόγιο.  Είναι γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην παραλαβή του αρχείου λόγω προβλήματος από το Κτηματολόγιο.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέτασε το θέμα πριν τη λήψη της απόφασης του με συγκεκριμένα παραδείγματα για να μην αδικούνται οι Δημότες του.
 
π.χ. Κάτοχος περιουσίας €90,000, το 2018 φορολογήθηκε €14,76, ενώ το 2019 φορολογήθηκε €19,80.
 
Κάτοχος περιουσίας €150,000, το 2018 φορολογήθηκε €24,60, ενώ το 2019 φορολογήθηκε €33,00.
 
Κάτοχος περιουσίας €1,500,000, το 2018 φορολογήθηκε €246,00, ενώ το 2019 φορολογήθηκε €330,00.
 
Επομένως η αύξηση δεν είχε στόχο να πλήξει κανένα. Ο κάθε φορολογούμενος φορολογήθηκε βάση της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέχει. Οι δημότες άρχισαν ήδη και πληρώνουν την φορολογία τους.
 
Ο Δήμος θεωρεί ότι ενήργησε νόμιμα εντός των πλαισίων που του επιτρέπεται βάση του Περί Δήμων Νόμου. 
 
Η Ένωση Δήμων με επιστολή της στον Υπουργό Εσωτερικών ζήτησε όπως οι Δήμοι φορολογήσουν με βάση το 2013.  Τελικά αυτό δεν έγινε αποδεκτό με το παράδοξο αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να επιβάλουν φορολογίες βάση των εκτιμήσεων του 2013 και κάποιοι άλλοι βάση των εκτιμήσεων του 2018.
 
Η Ένωση Δήμων σε επιστολή της ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2019 γράφει: «Όσον αφορά το θέμα του Δημοτικού Τέλους Ακίνητης Ιδιοκτησίας σας πληροφορούμε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να φορολογήσουν με βάσει το καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο της επιβολής του εν λόγω τέλους».
 
Ακριβώς λόγω της διαφοράς των εκτιμήσεων του Κτηματολογίου και αφού ζητήθηκε και Νομική Συμβουλή από το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου,  ο Αντιδήμαρχος και οι Συντονιστές των Δημοτικών Ομάδων έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα στις 7 Αυγούστου 2019, με επισυναπτόμενη τη σχετική αλληλογραφία / πληροφόρηση και με την παράκληση όπως αφού τα μελετήσουν να επικοινωνήσουν με τη Δήμαρχο.
 
Σε συνέχεια του μηνύματος είχαν λάβει πρόσκληση για σύσκεψη στις 29 Αυγούστου 2019 ενόψει και του γεγονότος ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα συνεδρίαζε η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Στις 29 Αυγούστου 2019 η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και οι συντονιστές των Δημοτικών Ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του συντονιστή της Δημοτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, συμφώνησαν με συγκεκριμένη εισήγηση που έθεσε η Δήμαρχος και ταυτόχρονα ανάλαβαν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους των ομάδων τους, ούτως ώστε στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία γίνεται αφού η Δήμαρχος είχε συνομιλήσει, τόσο με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου όσον και με εκπρόσωπο του γραφείου του Γενικού Ελεγκτή.
 
Η Δημοτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει κάθε δικαίωμα να έχει τη δική της άποψη και να την κοινοποιεί. Δεν έχει όμως δικαίωμα να παραπλανεί τους δημότες, τη στιγμή που μέσω του Συντονιστή της ομάδας τους, γνωρίζει την ψεσινή εισήγηση της Δημάρχου προς την Ολομέλεια(σ.σ. το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης).
 
Οι Δημότες θα ενημερωθούν επίσημα για την πολιτική του Δήμου, μετά την αποψινή συνεδρία.
 
Όσον αφορά στην αύξηση στη φορολογία των σκυβάλων, που αναφέρει η Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Κοτσιάτη και την υποχρεωτική μεταφορά μας στην Κόσιη, γεγονός το οποίο αύξησε κατά πολύ τα έξοδα στον προϋπολογισμό του Δήμου σε σχέση με την αποκομιδή των σκυβάλων και το οποίο έχει απασχολήσει όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και όλους τους  Δήμους της μείζονος Λευκωσίας».
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ