Η Άγκυρα ξεγυμνώνει απροκάλυπτα και ακυρώνει τον Ακιντζί

Ακόμη και τη διακυβέρνηση επιδιώκει τώρα να διαπραγματευτεί η Τουρκία εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων. Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η κατοχική χώρα δεν ικανοποιείται πλέον με το να δίνει γραμμή για το θέμα αυτό, αλλά δημόσια θέτει η ίδια τις κόκκινες γραμμές, «καπελώνοντας» τον Ακιντζί.
 
Παραδοσιακά στις συνομιλίες οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού τύγχαναν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η άμεση και δημόσια εμπλοκή της Τουρκίας αφορούσε στις εξωτερικές πτυχές, όπου υπάρχει εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Τ/κ δρούσαν ανεξάρτητα από την Άγκυρα στις εσωτερικές πτυχές, αλλά παρουσιάζονταν ως οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το επίπεδο. 
 
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κατά τις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς στις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, υποδηλούν τον πλήρη παραγκωνισμό τόσο του Μουσταφά Ακιντζί όσο και του εσωτερικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Ένας παραγκωνισμός που ενδεχομένως να παραπέμπει και σε αλλαγή της διαδικασίας, θέση η οποία προωθείται έντονα στην τουρκική πλευρά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και που δεν αντανακλά την προσέγγιση της Λευκωσίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν.
                                                                       
Είναι καλά γνωστό, άλλωστε, πως στα κατεχόμενα πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες οι φωνές για πλήρη εγκατάλειψη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ως έχουν και εξεύρεση άλλων λύσεων, οι οποίες εκφεύγουν και από το υπό διαπραγμάτευση μοντέλο. Η ακύρωση του Ακιντζί με αυτόν τον τρόπο, δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτές τις φωνές, ιδιαίτερα ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών» το 2020.  
 
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή και η εκ περιτροπής προεδρία, τρία ζητήματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου της διακυβέρνησης στο παρελθόν, αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Τουρκία και πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν από την έναρξη των συνομιλιών και να μην αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης.
 
Πρόκειται για στοιχεία επί των οποίων σαφώς και αναμένεται να γίνει διαπραγμάτευση, καθώς αφενός υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην ερμηνεία τους από τις δύο πλευρές και αφετέρου αποτελούν σοβαρό δομικό στοιχείο της λύσης, καθώς ζητήματα όπως αυτά θα προσδιορίσουν τον χαρακτήρα του μετεξελιχθέντος κράτους. Ως εκ τούτου, η τουρκική απαίτηση να εξαιρεθούν από τη συνέχεια των συνομιλιών και να θεωρούνται ως εκ των προτέρων συμφωνηθέντα, πέραν από παράλογη είναι και επικίνδυνη, καθώς θα βραχυκυκλώσει το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και δεν θα επιτρέψει πάρε-δώσε.  
 
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις και σε άλλα επίπεδα, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και στη θάλασσα, με στόχο να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το Κυπριακό και να επιβάλει δικές της αξιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Εν μέσω όξυνσης
Μέσα σε αυτή την όξυνση του κλίματος είναι που αναμένονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Οι χωριστές συναντήσεις με τον Γ.Γ. στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στη δυνατότητα συνομολόγησης των όρων αναφοράς, καθώς θα έχει την ευκαιρία να ακούσει όλους τους εμπλεκόμενους.
 
Απ’ εκεί και πέρα θα αποφασίσει κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο τριμερής συνάντηση και ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να ακολουθήσει η διαδικασία μετά από αυτήν. Σύμφωνα, πάντως, με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενδεχομένως να ληφθεί απόφαση για  μία άτυπη πενταμερή, σε επίπεδο πρέσβεων/διπλωματών ή τεχνοκρατών, στα πρότυπα του Μον Πελεράν 3.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία