Οι όροι αναφοράς, το πισωγύρισμα, ο Γκουτέρες και τα επόμενα βήματα στο κενό

Σε ακόμα πιο δύσβατες ατραπούς εισέρχεται το Κυπριακό και δη η προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στον απόηχο της χρονικά τελευταίας ανεπιτυχούς απόπειρας της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ βρέθηκε ως γνωστό την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία, όπου παρέμεινε για έξι ολόκληρες μέρες έχοντας διαδοχικές και αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Το εγχείρημα για συμφωνία των δύο πλευρών στους όρους αναφοράς φάνηκε να φθάνει πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε θετική κατάληξη, ωστόσο, τα δεδομένα-μετά από φιρμάνι από την Άγκυρα λένε οι πληροφορίες- ανατράπηκαν, με αποτέλεσμα ένα ακόμη αδιέξοδο.
 
Οι λόγοι της αποτυχίας   
Μολονότι οι λόγοι της νέας αυτής αποτυχίας δεν έγιναν ποτέ επισήμως γνωστοί, είναι ξεκάθαρο πως οι όροι αναφοράς σκάλωσαν στην εμμονή της τουρκικής πλευράς να διασφαλίσει μέσα από τη συνομολόγησή τους, όχι απλώς τη συζήτηση αλλά και την εκ των προτέρων αποδοχή εκ μέρους της ε/κ πλευράς, των τουρκικών αξιώσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Με πρώτιστο ζήτημα, αυτό της πολιτικής ισότητας, όπως οι Τούρκοι θέλουν να την ερμηνεύουν και να την αντιλαμβάνονται.
 
Η νέα αποτυχία για κατάληξη στους όρους αναφοράς συνιστά εκ των πραγμάτων ένα  τεράστιο πισωγύρισμα στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αφού η Τζέιν Χολ Λουτ ήρθε αυτή την φορά στην Κύπρο αποφασισμένη να φέρει εις πέρας την αποστολή της, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε στην πορεία από την πολυήμερη παραμονή της στο νησί και από το γεγονότος ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο, προκειμένου να υπάρξει αίσια κατάληξη.
 
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα του αδιεξόδου της προσπάθειας Λουτ βρίσκει το Κυπριακό και ειδικότερα την προοπτική για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, να αιωρείται στο κενό.
 
Από την μια, είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλησαν και επιθυμούν να κρατήσουν ανοικτό το παράθυρο, από την άλλη όμως, το ερώτημα που κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί ν’ απαντήσει, είναι πώς θα καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από τη στιγμή που η Τουρκία σπρώχνει με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια προς τα πίσω αντί μπρος τα εμπρός. Όχι μόνο σβήνοντας με τις θέσεις της κάθε αχτίδα φωτός πάει να διαφανεί στον ορίζοντα, αλλά κλιμακώνοντας την ένταση με ενέργειες τύπου… Αμμοχώστου, εξαγγελιών για άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη πόλη, καθώς βεβαίως και με τις προκλητικές κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Το νέο…ορόσημο
Με τα δεδομένα αυτά, ως ένα νέο ορόσημο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τέλος του μήνα και οι όποιες κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως προβεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Πρόθεση του Γ.Γ. ήταν να καλέσει τους δύο ηγέτες σε μια τριμερή συνάντηση, εάν και εφόσον καθίστατο δυνατή η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε ν’ άνοιγε ο δρόμος και για το επόμενο βήμα, δηλαδή την σύγκλυση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.
 
Ωστόσο, από τη στιγμή που οι όροι αναφοράς, τελικά, δεν συνομολογήθηκαν ποτέ, ερώτημα αποτελεί κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα κρίνει σκόπιμη την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης ή θα αρκεστεί σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, καθώς-μεταξύ άλλων- ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα πιθανό μηδενικό αποτέλεσμα μιας τριμερούς να προσθέσει επιπλέον αρνητικά πρόσημα στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάτι που ο Γενικός Γραμματέας μάλλον δεν ήθελε να συμβεί, πολύ περισσότερο φέροντας και τη δική του προσωπική σφραγίδα.       
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»