Προανήγγειλε νέα διαδικασία, αξιολογεί τα δεδομένα με τον Τσαβούσογλου ο Ακιντζί

Για μια νέα διαδικασία που θα περιέχει σαφήνεια και δεν θα είναι ανοικτού τέλους και ατέρμονη έκανε λόγο μιλώντας στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ο Μουσταφά Ακινζί μετά την ενημέρωση των αρχηγών των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων. Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Μελβουτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί ενημέρωσε τους αρχηγούς, με τους συνήθεις ύποπτους Οζερσάι και Τατάρ να του επιτίθενται. 

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, «η προσπάθεια που έγινε δεν είναι για το τίποτα,υπάρχουν κάποιες εξελίξεις,ωστόσο επειδή δεν μπόρεσε να φτάσει σε έναν αποτέλεσμα δεν είναι σωστό να κάνουμε από τώρα σχόλιο για το αποτέλεσμα»,
 
Όσον αφορά το αποτέλεσμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το πιο σωστό είναι να μην κρίνει κάποιος το αποτέλεσμα εκ των προτέρων. Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο που η εργασία τέλειωσε ή τελειώνει και όλα είναι πολύ καλά, ούτε στο στάδιο του δεν υπάρχει τίποτα και τίποτα δεν θα γίνει, συμπλήρωσε λέγοντας ότι με υπομονή συμμετείχε στην διαδικασία όλη την εβδομάδα και από δω και πέρα «με υπομονετικό τρόπο θα έχουμε μια στάση που θα λαμβάνει υπόψην συγκεκριμένες αρχές, τις οποίες δεν έμεινε και κανείς να μην τις ξέρει».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη σφαίρα του αορίστου το Κυπριακό-Προσπάθεια… άνευ όρων


Δεν επιδιώκουν, είπε ο Τ/κ ηγέτης, διαδικασίες όπως στο παρελθόν. Αυτή θα είναι μια νέα διαδικασία, θα περιέχει σαφήνεια,δεν θα είναι ανοικτού τέλους, ατέρμονη, και ούτε επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει να αξιολογηθεί το ζήτημα με λίγη περισσότερη υπομονή».
  
Η διαδικασία από δω και στο εξής θα εξελιχθεί στην Νέα Υόρκη, όχι κατά την τριμερή, αλλά στις χωριστές συναντήσεις που θα έχουν οι δύο ηγέτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί που υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο κ. Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δύο ηγέτες, πριν την κάθοδο της κ. Λουτ, κατά την οποία τους εξέφρασε την άποψή του για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς και εξέφρασε την επιθυμία εκτός από τις χωριστές συναντήσεις μαζί τους, να έχουν και μία οι τρείς τους μαζί.
 
Ωστόσο, είπε ο κ. Ακιντζί, αυτή η τριμερής δεν πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, άλλωστε – συμπλήρωσε – θα είναι εντατικό και το πρόγραμμα του κ. Γκουτέρες. «Θα πραγματοποιηθεί αργότερα σε μέρος και χρόνο που θα είναι κατάλληλος για όλες τις πλευρές, σε αυτό συμφωνήσαμε. Θα τον συναντήσουμε (τον ΓΓ του ΟΗΕ) και ανάλογα με τις εξελίξεις θα το αξιολογήσουμε και πάλι».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέστησε υπομονή, κάνοντας λόγο για νέου τύπου διαδικασία ο Ακιντζι


Οι αντιδράσεις των  κομμάτων
Τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα ενημέρωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τα αποτελέσματα της αποστολής Λουτ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, "πρωθυπουργός" Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν διαβλέπει καμία ελπίδα από τα όσα άκουσε από τον Τ/κ ηγέτη, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται και θα υπάρξουν επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι η ειδική απεσταλμένη Τζέϊν Χολ Λουτ προσπαθεί να φέρει τις πλευρές πιο κοντά.

Ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκεί θα αξιολογηθεί η κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν είναι σοβαρή, κατά την έκφρασή του, και την απέδωσε σε προσπάθεια των Ε/κ διεθνώς να δώσουν την εικόνα ότι ετοιμάζουν προτάσεις.

Ο "υπέξ" Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως η "ελληνοκυπριακή ηγεσία"  δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και δεν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας που είναι αναγκαία. Επέκρινε επίσης τον Τ/κ ηγέτη ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τα κόμματα για τη διαδικασία.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι για να υπάρξει μια επιτυχημένη διαδικασία, η συζήτηση για την πολιτική ισότητα πρέπει να τερματιστεί. Υπενθύμισε ότι για το θέμα υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μίλησε για την ανάγκη η διαδικασία να είναι προσανατολισμένη σε αποτελέσματα και δεν πρέπει να είναι, όπως είπε, ανοικτού τέλους.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης είναι αποφασισμένος για τους όρους αναφοράς και το CTP τον στηρίζει.

 Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζιεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο έργο της Λουτ, αλλά οι όροι αναφοράς δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Είπε ότι οι πλευρές εξέφρασαν τις θέσεις τους και ότι το κόμμα του στηρίζει τον Ακιντζί και θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μίλησε ακόμη για τη σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τίποτα το συγκεκριμένο δεν υπάρχει ακόμη για τους όρους αναφοράς και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία συζητείται για 50 χρόνια και δεν αναμένει καμία εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ερχάν Αρικλί, επικεφαλής του Κόμματος της Αναγέννησης επέκρινε τους Ακιντζί και Μπουρτζιού ότι δεν απάντησαν σε "προπαγανδιστικές" αναφορές της Ε/κ πλευράς και ότι την Δευτέρα τα κόμματα θα ακούσουν τι σκέφτεται η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για αποκέντρωση εξουσιών αλλά οι λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν είναι σαφείς.
 
'Εφθασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου
Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα έφθασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, όπου  θα συζητήσει ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους αρχηγούς των Τ/κ κομμάτων.

Εξάλλου σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις στην ‘τδβκ’ αύριο και τη Δευτέρα. Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τις αρχές της ‘τδβκ’ καθώς και τους αρχηγους των Τ/κ πολιτικών κομμάτων για να συζητήσει τα θέματα της κοινής μας ατζέντας και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων