Στη σφαίρα του αορίστου το Κυπριακό-Προσπάθεια… άνευ όρων

Πιο μακριά από την επανέναρξη των συνομιλιών βρισκόμαστε σήμερα από ό,τι πριν από μία εβδομάδα, όταν έφθανε η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο.
 
Μετά από δώδεκα χωριστές συναντήσεις με την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχουν συνομολογήσει τους όρους αναφοράς, επί των οποίων είχε σημειωθεί συναντίληψη στις 9 Αυγούστου, όταν συναντήθηκαν μεταξύ τους για τελευταία φορά πριν από τη χθεσινή δεξίωση. Αυτό ήταν το ζητούμενο της επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και, συνεπώς, το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αποτυχία.
 
Ενώ μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας η εντύπωση που επικρατούσε ήταν πως η κ. Λουτ απλώς θα κατέγραφε ένα επί της ουσίας συμφωνημένο περίγραμμα, που θα περιλάμβανε το κοινό ανακοινωθέν του 2014, τις συγκλίσεις προ Κραν Μοντανά και το πλαίσιο Γκουτέρες σε τίτλους, στην πορεία η συναντίληψη χάθηκε και αντικαταστάσθηκε από απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, για εξασφάλιση τουρκικών αξιώσεων χωρίς διαπραγμάτευση.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί επιδίωξε, ουσιαστικά, να αποκομίσει διαπραγματευτικό κέρδος χωρίς να γίνονται συνομιλίες, με στόχο να επιβάλει στη διαπραγμάτευση την τουρκική ανάγνωση της πολιτικής ισότητας, που περιλαμβάνει μία στρεβλή αντίληψη της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση του τόπου και συγκαλυμμένα βέτο.
 
Αν και, όπως ανέφεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι, η προσπάθεια δεν θα εγκαταλειφθεί, καθίσταται ξεκάθαρο ότι αυτός ο κύκλος επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ έχει ολοκληρωθεί και πλέον αναμένουμε τις αποφάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ δεν θεωρείται πιθανή, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, επάνοδός της στην Κύπρο.
 
Ουσιαστικά η διαδικασία έχει ξαναπεράσει στη σφαίρα της αοριστολογίας, με αναφορές πως η προσπάθεια συνεχίζεται και η ελπίδα παραμένει ζωντανή, χωρίς να διαφαίνεται η ύπαρξη προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο και χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματα. Η κ. Λουτ θα έχει κάποιου είδους επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις, γνωρίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην εμπλοκή, καθώς και τις υπόλοιπες δραστηριότητες στις οποίες αποδύεται, δηλητηριάζοντας το κλίμα.
 
Ερώτημα είναι και με ποιο τρόπο θα προσεγγίσει η Ειδική Απεσταλμένη τα όσα διαμείφθηκαν αυτή την εβδομάδα και εάν θα επισημάνει την αντιπαραγωγική στάση της τουρκικής πλευράς ή αν θα περιοριστεί απλώς σε καταγραφή της αποτυχίας συνομολόγησης των όρων αναφοράς. Η έκθεσή της θα παραδοθεί στον Γ.Γ., ο οποίος θα αποφασίσει και τα επόμενα βήματα.
 
Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, προανήγγειλε μόνο τη δική του συνάντηση με τον Γ.Γ., στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αν και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η προοπτική της τριμερούς παραμένει και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή εντός Οκτωβρίου, γίνεται κατανοητό πως αν γίνει, θα είναι χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος επί της ουσίας. Εναπόκειται, συνεπώς, στον κ. Γκουτέρες να αποφασίσει, εάν είναι χρήσιμη η πραγματοποίησή της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φεύγει όπως ήρθε η Λουτ-Η μπάλα στο γήπεδο των Ηνωμένων Εθνών

Δειτε Επισης

LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις