Σε κοινή βάση, αλλά με τις διαφωνίες να παραμένουν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Σε κοινή βάση, αλλά με τις διαφωνίες σε σοβαρές παραμέτρους του Κυπριακού να παραμένουν, θα επιχειρηθεί από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, έπειτα και από την τρίωρη συνάντηση που οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα το πρωί. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλαν από το ψυγείο την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
 
Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν πως η βάση λύσης του Κυπριακού παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ωστόσο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις επί ουσιαστικών πτυχών του προβλήματος εξακολουθούν να υφίστανται. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι διαφορές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν κατά την επικείμενη κάθοδο της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, οπόταν και θα καταβληθεί νέα προσπάθεια για διαμόρφωση των όρων αναφοράς. 
 
Μέσα από τη διαδικασία αυτή είναι που θα διαφανεί ακριβώς και κατά πόσο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει την προαναγγελθείσα για τον Σεπτέμβριο- στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και εν συνεχεία μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. 
 
Βασικό σημείο τριβής, πάντως, παραμένει η ερμηνεία που δίνει η τουρκική πλευρά στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ωστόσο να εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών. 
 
Μεγάλο αγκάθι παραμένει επίσης το ζήτημα των υδρογονανθράκων, θέμα στο οποίο ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στην πρόταση την οποία υπέβαλε για συνδιαχείριση, και την οποία απέρριψε η δική μας πλευρά.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, τεκμηρίωσε λεπτομερώς για τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, υποβάλλοντας ταυτόχρονα αντιπροτάσεις, τις οποίες ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως θα μελετήσει. 
 
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Μουσταφά Ακιντζί για την ετοιμότητά του να τον ενημερώνει για τις όποιες εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Η βάση της λύσης
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή διεξήχθη σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Όπως υπέδειξε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε πως η βάση για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού παραμένει η συμφωνηθείσα το 1977, δηλαδή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί να οδηγεί σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο κράτος, καθόλα συμβατό με τα όσα ευρύτερα ισχύουν για τα υπόλοιπα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
 
Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, η κατάληξη της συνάντησης όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού είναι πως δημιουργούνται οι προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με κ. Λουτ, προκειμένου να διαμορφωθούν κάποιοι όροι αναφοράς ή οι όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γ.Γ. των Η.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί,  ώστε να διαπιστωθεί πώς προχωρούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
«Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, αυτό που συμπερασματικά θέλω να πω είναι ότι έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες, παραμένουν, οφείλω να ομολογήσω, οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, όμως υπάρχει και η συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές. Κάθε πλευρά διατήρησε ή επανέλαβε αυτά που θεωρεί ως ουσιώδεις προϋποθέσεις. Αυτό που εναπόκειται είναι η καλή πίστη, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στη δημιουργία ενός κράτους το οποίο σε ομοσπονδιακή δομή θα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ανάλογα πολιτεύματα σέβονται και υλοποιούν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιατί η πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση προς τα συνιστώντα κρατίδια βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα είναι ένα εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.  
 
Το φυσικό αέριο  
«Μεταξύ των θεμάτων που μας απασχόλησαν», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν και τα θέματα των υδρογονανθράκων και αυτό που πρώτιστα ήγειρα είναι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας αμφισβητώντας τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και που προνοούν (οι συγκλίσεις) ότι η θαλάσσια οικονομική ζώνη, η ΑΟΖ, πρέπει να είναι συμβατή με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία».
 
«Ταυτόχρονα ήγειρα το θέμα ότι έκνομες ενέργειες αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να δημιουργούν θετικό κλίμα, αλλά αντίθετα επιτείνουν την καχυποψία και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων», τόνισε.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδη σημείωσε πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και ο διάλογος που αφορά την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τη δημιουργία μιας μικτής επιτροπής που να συνδιαχειρίζεται.
 
«Έχω τεκμηριωμένα επιχειρηματολογήσει», είπε, «γιατί κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή και συνεπώς, μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την ΑΟΖ τους.
 
Δεν παρέμεινα, όμως, στην απόρριψη ή στην άρνηση αποδοχής της πρότασης που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί. Προχώρησα σε αντιπροτάσεις οι οποίες πραγματικά δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας όσον  αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».
 
«Έχω πει στον κ. Ακιντζί ότι πέραν των άλλων προτάσεων που υπέβαλα και είναι ιδιαίτερα δημιουργικές για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και την πρόταση ότι θα είμαι έτοιμος να ενημερώνω τον κ. Ακιντζί για τις όποιες εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες που άπτονται των αντιδράσεων του κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που έδωσα στον Ακιντζί για να μεταφερθεί προς την Άγκυρα».
 
Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την πρόθεση του για ενημέρωση προς τον κ. Ακιντζί για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «ο κ. Ακιντζί υπέβαλε μια πρόταση στην οποία εμμένει. Όμως, με τις αντιπροτάσεις που έχω υποβάλει φαίνεται να είναι δεκτικός να τις μελετήσει».
 
Τα ΜΟΕ και η Αμμόχωστος
Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως αναμενόταν, συζητήθηκαν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναπτύσσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πρωτοβουλίες, που είναι άκρως αντίθετες με ψηφίσματα του ΟΗΕ, του κ. Οζερσάι ή του κ. Τατάρ, όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου.
 
«Επανέλαβα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ότι αν θέλουμε να υπάρξει πραγματικά κλίμα εμπιστοσύνης και θετικό κλίμα και προοπτική, θα πρέπει τα ΜΟΕ να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι να είναι συμβολικά. Έτσι ήγειρα και πάλι το θέμα της Αμμοχώστου επαναλαμβάνοντας τις δύο προτάσεις που υπέβαλα στο παρελθόν, επανέλαβα την ανάγκη διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊου, αλλά και των υπολοίπων 21 θεμάτων που υπέβαλα κατά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου 2019».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στο Μουσταφά Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτείται όχι απλά η αποκλιμάκωση, αλλά ο τερματισμός των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, έτσι ώστε όχι δια λόγων, αλλά δια έργων, η Τουρκία να συμβάλει θετικά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, αλλά και όχι μόνον.
 
«Δια ενεργειών και πράξεων να βοηθήσει, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών. Θεμάτων όπως είναι οι εγγυήσεις, τα στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται ουσιωδών θεμάτων της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», επισήμανε.  
 
Η θετική ψήφος και
η τριμερής συνάντηση  
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της θετικής ψήφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι εκ των θεμάτων που παραμένει διαφωνία και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Εγώ επιδιώκω αποκέντρωση, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια λειτουργική Δημοκρατία που να μην εξαρτάται από τη μια κοινότητα η άλλη κοινότητα, και έχω επεξηγήσει ότι η πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ψησίματα ΟΗΕ, από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και από τις εκθέσεις ΓΓ,  δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα.
 
Όμως η εμμονή σε μια θετική ψήφο εξουδετερώνει εν τη ουσία τη μη αριθμητική ισότητα και αντίθετα θέτει τη μια κοινότητα να εγκλωβίζει την άλλη στις δικές της αποφάσεις, αφού εκ των αποφάσεων της θετικής ψήφου εκείνης της κοινότητας θα εξαρτάται η απόφαση».
 
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα επανέναρξης συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Επί του παρόντος προσπαθούμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ενός διαλόγου στη βάση κάποιων παραμέτρων, όρων αναφοράς, όπως λέγονται. Δεν μπορείς να μπεις σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, με αυτή τη συνάντηση, που να ρυθμίζουν τα πάντα»
 
Σε ερώτηση αν το θέμα των όρων αναφοράς αποτελεί προϋπόθεση για την τριμερή συνάντηση ή είναι διαφορετικό θέμα, ο Πρόεδρος είπε «θα μας οδηγήσει στην τριμερή συνάντηση. Η συνεργασία μας με την κ. Λουτ, η προετοιμασία που επιδιώκουμε είναι για να επιτρέψουν στον Γ.Γ. να συγκαλέσει την τριμερή συνάντηση, δηλαδή τη συνάντηση του Γ.Γ. με τους δύο ηγέτες, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση κάτω από ποιους όρους, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μπορούμε να μιλούμε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη συγκεκριμένη βάση που έχει συμφωνηθεί».
 
Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στην αναφορά περί αίσθηση του επείγοντος που αναφέρεται και στη σημερινή ανακοίνωση των Η.Ε. στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε «του επείγοντος του τερματισμού των εκνόμων ενεργειών αν πρόκειται να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν συνομιλίες για να αποδώσουν το συντομότερο δυνατόν αποτελέσματα, εάν και εφόσον υπάρχει αλληλοσεβασμός και αποδοχή βασικών αρχών που διέπουν τη λειτουργία κρατών είτε ομοσπονδιακών είτε άλλως πώς». 
 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό